Úvodník aneb Proč Pétanquer.cz

Úvodník aneb Proč Pétanquer.cz

Mohly to být Ozvěny koulí. Mohl to být Kanár, Třináctka nebo Kov na kov. Některá naše novinářská srdce dokonce lačnila po Casquette Gazette, ale mozek zároveň věděl, že polovina lidí by tomu pak říkala Foie gras nebo Crème brûlée a z mistrného nápadu by nezbylo nic než foyer. Teda faux pas. Z toho důvodu jsme se nakonec rozhodli, že nový redakční web ponese název Pétanquer, který kombinuje náš milovaný sport se špetkou francouzkosti, kterou snad skousne a vysloví každý. A pokud ne a budete mu říkat Tanker nebo dokonce Putin kvér, je to čistě na vás.

Pétanquer vznikl jako neoficiální pétanque server, jehož účelem by mělo být volně navázat na oblíbené fórum Kulový blesk a zájemcům přinášet informační servis především z českých turnajů. Po dvouměsíční odmlce tak již nebudete bloudit v mlze a přes tři kolena zjišťovat, kdo že to na druhé straně, nedej bože za hranicemi, naší republiky zvítězil. Tým redaktorů totiž bude co nejaktuálněji zprostředkovávat reportáže z turnajů, a tak se k výsledkům dostanete dřív, nežli Pavel Vlků odhodí kouli.

Kdybychom ale pořád dokola psali jen o právě odehraných turnajích, byla by to nuda. Ne, neplánujeme zakládat bulvární rubriku o tom, kdo se odvážil v čem hrát a kdo s kým postává podezřele dlouho v jednom kroužku, ale oživení přinesou fotogalerie, videa, rozhovory a také bohaté statistiky. Neříkejte, že vás nezajímá, kdo držel nejdéle post české žebříčkové jedničky nebo kolikrát David Faltýnek vyklepl Jiřího Grepla.

Spolu s fórem se rozjíždí také facebooková stránka  se stejným názvem, na kterém budou pravidelně publikovány další zajímavosti ze světa pétanque. Kromě informací ze zdejších luhů a hájů na něm budou překládány zajímavé články ze zahraničí, které by vám mohly rozšířit pétanque obzory. Všichni, kteří mají na facebooku založený profil, zde navíc budou moci stejně jako na webu v rámci slušnosti konverzovat a diskutovat.

O pokrytí všech pétanque aktualit se bude starat pětičlenná redakce, kterou tvoří Veronika Slobodová, Vladimír Brázda, Ondřej Preuss, Jiří Grepl a Jan Michálek. Statistickou sekci pak má na starosti Ivo Michálek. Nejsme ale uzavřená skupina, těšit se můžete i na články od dalších spolupracovníků.

Přejeme mnoho úspěchů na hřišti a příjemné čtení zde na Pétanquerovi, jehož hlavní principy jsou obsaženy přímo v jeho názvu:
P = Pétanque. Jde nám hlavně o sportovní stránku. Žabomyší války o hustotě guláše zůstávají v pozadí.
É = Étos. Píšeme pro lidi, kterým jde o fair play a kteří sdílí vyšší princip mravní.
T = Tabulky. Statistika věda je, nám však není cizí.
A = Aktuálnost. Informace z turnajů se snažíme publikovat co nejdříve po konci turnaje.
N = Ne anonymitě. Pod své názory se podepisujeme a diskutujeme pod svým pravým jménem.
Q = Quo vadis. Chceme tímto fórem posunout český pétanque alespoň o krůček dál.
U = Univerzálnost. Výsledkový servis, názory, dění ze světa, to vše na jednom místě.
E = Entuziasmus. Jsme odhodlání obětovat neděle a vydat ze sebe to nejlepší.
R = Rozhovory. Do hlav hráčů člověk nevidí. My vám je trochu pootevřeme.