Mužské kvalifikační mistrovství dvojic vyhráli Habásko s Korešem ml.

Mužské kvalifikační mistrovství dvojic vyhráli Habásko s Korešem ml.

Brno – Slatina – Michal Habásko a Jiří Koreš ml. dominantním způsobem opanovali finálový zápas kvalifikačního mistrovství dvojic. Vítězstvím nad Františkem Kaplánkem a Tomášem Michálkem si zajistili právo příští rok reprezentovat na mistrovství světa dvojic, smíšených dvojic a jednotlivců. Třetí místo už jen formálně získali Ivo a Jan Michálkovi.

Kvalifikační mistrovství dvojic, které se uskutečnilo v Brně ve Slatině, zažili čeští pétanqueři vůbec poprvé. Hrálo se o možnost startovat na mistrovství světa – a to nejen na jednom. Vítězné duo můžu i žen příští rok odehraje nejprve světový šampionát  dvojic, poté se hráči na místě dohodnou, kdo se dále zúčastní navazujícího turnaje smíšených dvojic a kdo se pokusí zabojovat o dobré umístění mezi jednotlivci.

Souboj reprezentací

Turnaje se zúčastnilo 27 mužských dvojic, jež byly rozděleny do tříčlenných a čtyřčlenných skupin, v nichž se často sešli velice silní hráči. Hned ráno proto bylo jasné, že někteří z potenciálních favoritů se s turnajem rozloučí předčasně. To se stalo i letošním mistrům trojic Petru Fuksovi s Jindřichem Kaucou, kteří nejprve prohráli vyrovnaný zápas s pozdějšími vítězi Habáskem a Korešem ml., aby poté nestačili na překvapení turnaje – Jakuba Cimalu a Zdeňka Handla. Pří pohledu na přesné a nekompromisní střely prvního jmenovaného šlo jen těžko uvěřit tomu, že to byl jeden z jeho prvních turnajů v životě. Handl dokonce zaznamenal soutěžní premiéru.

Skutečnou „skupinu smrti“ však poznali bývalí, současní i budoucí čeští reprezentanti. Ve tříčlenné skupině získali první nasazení Ivo a Jan Michálkovi automatickou výhru, z níž však neměli nikterak výraznou radost, jelikož čekali na vítěze utkání, v němž se střetli Petr Juráň a Franck Ferlay s Tomášem Stokláskem a Pavlem Hejlem ml. Dlouhý a vyrovnaný zápas lépe zvládl Juráňův tým. Když ale poté nestačil na duo Michálků, bylo jasné, že se první zápas bude opakovat. V barážovém utkání byl Juráň s Ferlayem znovu úspěšnější a ačkoliv konečný stav zápasu hovořil poměrně jasně, Juráň měl pro své soupeře jen slova uznání: „Fighters dneska hráli opravdu skvěle, možná to podle výsledku nevypadá, ale nic nám nedali zadarmo.“

Ostatní silné dvojice už si postup mezi šestnáct nejlepších pohlídaly. Kvůli tomu, že se hrálo bez časového limitu, se turnaj pro některé nepříjemně vlekl a obzvlášť první nasazení z tříčlenných skupin měli dopoledne dlouhou pauzu. „Nerozumím tomu, proč se čeká na konec všech skupin, šestnáctka se mohla klidně začít hrát, eliminovalo by se tak možné riziko, že se turnaj nepříjemně protáhne,“ namítal Ondřej Preuss. Nic takového se naštěstí nestalo a zápasy první osmičky začínaly v podstatě ve stejnou chvíli.

Nekompromisní systém

Hned v prvním kolem vyřazovací části vypadla první nasazená dvojice – Petr Vavrovič ml. a Petr Fafek, kteří nestačili na Juráně s Ferlayem. Mezi nejlepších osm týmů se dále dostaly očekávané týmy a jen stěží bylo možné tipovat favority jednotlivých zápasů. S turnajem se v této fázi musel rozloučit i první hráč žebříčku Jakub Konšel, když společně s Janem Reslem podlehli Habáskovi s Korešem ml.

Nejvyrovnanější čtvrtfinálový duel nabídl souboj Luboše Srnského s Jiřím Greplem proti Františku Kaplánkovi s Tomášem Michálkem. Michálek s Kaplánkem vedli už 10:1, když jim Grepl obrovskou střeleckou minelou vlastní koule dal příležitost zápas ukončit. To se nestalo a vrchlabsko-valšovická dvojice začala skóre otáčet zejména díky přesné Srnského hře. Za stavu 10:9 pro Michálkův tým dokonce mohl Grepl utkání ukončit čtyřkou, těsný „casquette“ za dva body ale znamenal jen vedení 11:10. Zápas, jehož koncové náhozy obvykle rozhodovala jediná chybná koule, do vítězného konce dotáhl Kaplánkův tým.

dsc_0107

Semifinále herním vrcholem dne

V prvním semifinále proti sobě stanuli Juráň s Ferlayem proti Kaplánkovi s Michálkem. Souboj byl dlouho nerozhodný a žádný z týmů nebyl schopen dát více než bod. Zejména Juráňův tým měl z kraje zápasu několik nevyužitých bodových příležitostí. Utkáni se tak zlomilo za stavu 7:7, když Kaplánek s Michálkem zabodovali dvakrát trojkou. „Myslím si, že jsme hráli velice dobře, ale kluci byli ještě o kousek lepší, byl to velice hezký a vyrovnaný zápas.“ komentoval po utkání porážku Ferlay. „Můžou nás mrzet jen nevyužité příležitosti ze začátku, kdy jsme dvakrát mohli dát pětku, ale byl z toho jen jeden bod,“ doplnil Juráň.

Tou dobou ještě Habásko s Korešem ml. urputně bojovali proti Ivovi a Honzovi Michálkovým. Habáskův tým nakonec zvítězil nejtěsnějším možným rozdílem 13:12. „Bylo to mé nejlepší utkání sezóny. Od začátku až do konce byl duel nesmírně vyrovnaný a rozhodovala každá koule. V závěrečných náhozech oba týmy přežily klinickou smrt a všichni ve vypjatých momentech předvedli skvělé hody,“ vyzdvihl kvalitu utkání Jan Michálek. Takto těsná porážka sice byla krutá, mladší z Michálků ale po několika minutách vše hodnotil s chladnou hlavou: „V kvalifikaci jsme se těšili na vyrovnané zápasy s kvalitními soupeři, což se podařilo. Samozřejmě jsme se chtěli poprat o celkové vítězství, ale prohra v semifinále nakonec tolik nemrzí. Po několika letech budeme mít konečně dovolenou bez pétanque.“

Jednoznačné finále

Kdo čekal, že finálový duel bude vrcholem turnaje, byl zřejmě trochu zklamaný. Už za umělého osvětlení, na jiném terénu a ve snižující se teplotě se spolu střetly týmy Kaplánka a Habáska. Habásko s Korešem ml. od začátku utkání poměrně jasně dominovali. „Finále se nám zlomilo hned na začátku, když jsme mohli vyrovnat na 4:4 a místo toho nám soupeř ještě víc odskočil. Ale to jsou kdyby, třeba by to nebylo vyrovnaný ani pak, třeba bychom hráli stejně špatně a prohráli 4:13,“ přiblížil průběh Michálek. Konečný výsledek 13:1 byl pro Habáska nejlepším možným dárkem k jeho sobotním narozeninám.

Kaplánek s Michálkem si po utkání sypali popel na hlavu: „Mrzí nás, že finále nebylo vyvrcholením dne, pro všechny to bylo semifinále, finále jsme prostě nezvládli.“ Koreš ml. ocenil, že finále s Habáskem zvládli takto jednoznačně, obzvláště po těžkých zápasech z celého dne: „Po náročném semifinále, kde jsme se přetahovali s Honzou a Ivošem o každý bodík, už finále bylo jednoznačnější. Klukům trochu odešla forma a nám se stále dařilo, takže jsme to dokázali vcelku rychle dotáhnout do vítězného konce,“ dodal.

Jelikož se hrálo zejména o první místo, nebylo překvapením, že se Juráň s Ferlayem rozhodli nenastoupit do boje o třetí příčku. Formálně třetí tak skončili Ivo a Jan Michálkovi.

dsc_0122

Výsledky:

1.
Michal Habásko (AURA Havlíčkův Brod)
Jiří Koreš ml. (PC České Budějovice)

2. 
František Kaplánek (HRODE Krumsín)
Tomáš Michálek (Carreau Brno)

3. 
Ivo Michálek (Carreau Brno)
Jan Michálek (Carreau Brno)