Němci ovládli nový Mozartův turnaj v Ořechu

Němci ovládli nový Mozartův turnaj v Ořechu

Ořech – Sobota 24. 9. 2016 se zapíše do historie českého pétanque coby den prvního ročníku pořádání nového turnaje. Původně avizovaný Golden Prague Cup zachoval strukturu – mezinárodní turnaj dvojic hraný systémem skupin na dvě porážky. Zásadně se však změnil název a tak poslední říjnová sobota vejde do kalendářů hráčů jako Mozart Prague Boules.

Atraktivnější název však není jen samoúčelná vějička na cizince. Podle slov organizátora turnaje se jedná o nepopiratelnou historickou souvislost. „Po více než ročním pobytu 36tiletého Barona Prášila v Salcburku (v době příměří mezi tureckými a evropskými vojsky) se manželům Mozartovým narodil malý Amadeus. Válka opět vypukla a tak se setkali až v Praze. Koneckonců jedna z postav v Donu Giovanni byla laděna podle Barona Prášila. Po smrti Mozarta Baron Prášil velmi truchlil a pár měsíců poté sám skonal,“ vysvětlil Vladimír Glaser.

Hráči si vychutnali pétanque v příjemném prostředí, za skvělého počasí a na čerstvém vzduchu. Sympatickým atributem tohoto turnaje je pravidlo, že po základních hrách pokračují všichni v turnajích A, B a C s tím, že ceny získávají i vítězové turnajů B a C. Méně pochopitelná byla v prvním ročníku tohoto nového turnaje absence dohrávek o páté až osmé a deváté až šestnácté místo v áčku. Údajně kvůli administrativnímu nedorozumění. Diplomaticky řečeno.

Z původně ohlášených zahraničních hráčů nakonec kvůli technickým problémům s dopravou nepřijeli hráči z Dánska, Švédska a Holandska. Cizince tak zastupovali pouze Němci a nutno podotknout, že šlo o reprezentaci víc než důstojnou. Finále totiž bylo čistě německé, z celkového vítězství se nakonec radovali Jens Riedel se Stefanem Lauchem z Drážďan.

img_0029-1

Výsledky:

1.
Jens Riedel (La Boule Rouge Dresden)
Stefan Lauche (La Boule Rouge Dresden)

2.
Detlef Schwede (Leipzig)
Ingo Wonsack (Leipzig)

3.
Ondřej Chocholouš (PK Sezemice)
Ladislav Chocholouš (PK Sezemice)