¡Vamos! Espoirs míří na evropský šampionát opět do Španělska

¡Vamos! Espoirs míří na evropský šampionát opět do Španělska

Tým českých „hombres“ tvoří ostřílený Tomáš Michálek, Lubomír Srnský a nováčci v nadějích Lukáš Michalička spolu s Janem Charvátem. Kvarteto „chicas“ na druhé straně tvoří z loňského roku sehrané hráčky Dorota Hájková, Jana Konečná a Šárka Slavíčková, které pod svá křídla přibraly Kláru Nacu. Loni se ve španělské Torrelaveze výraznější úspěch nezrodil, letos chtějí obě družstva postoupit do vyřazovacích bojů. V aréně pro býky však bude potřeba precizních výkonů jako od slavných španělských toreadorů.

torrelavega hala

Z Prahy do Barcelony, osm hodin čekání a přelet do baskického Bilbaa, kde si tamní biskajské větry pohrávají s letadly jako s loutkami. Pak ještě přejezd do nedaleké Torrelavegy, kde se evropský šampionát do 23 let konal již v minulém roce, a český hon za úspěchem může začít. Někteří z hráčů, kteří již do španělského městečka zavítali loni, mají výhodu, že ví, jaký povrch a zázemí je čeká. V paměti také ještě stále mají zimu, která je na jaře v hale překvapila. Co se týče užívání si krás Španělska, moc času na procházky městem asi opět nebude. „V tom je Torrelavega výhodou, protože nemáme pocit, že o něco za stěnami haly přicházíme a můžeme se alespoň soustředit na hru,“ nebrala si k architektonické podobě města servítky Jana Konečná.

V hale, která běžně slouží na chov býků, se představí šestnáct mužských a dvanáct ženských týmů. Mistrovský titul bude mezi hochy obhajovat Itálie s hvězdným Diegem Rizzim, v dívčí větvi budou chtít prvenství zopakovat Francouzsky v čele se střelkyní Cindy Peyrot, která se před necelým měsícem v Bratislavě stala evropskou mistryní v ženách. Oproti předchozím letům se změnil systém turnaje. Doposud se každé utkání skládalo z trojic, dvojic a jednotlivců, nyní se budou hrát pouze trojice. Na hráče čeká čtyřkolový švýcar a osm nejlepších týmů postoupí do skupin na dvě prohry.

Nadějní nováčci Michalička a Charvát

Také oba české týmy prošly od loňska určitými změnami, které jsou více markantní u hochů. V sestavě z věkového důvodu chybí střelec František Kaplánek, kterého nahradil Jan Charvát. Oproti minulému vystoupení bude tým čtyřčlenný, doplnil ho Lukáš Michalička. „Loni bylo super, že jsme všichni pořád hráli a snadno se týmy skládaly. Letos aspoň díky možnosti střídat odpadá riziko poklesu formy nebo nemoci,“ hodnotil rozšíření týmu Tomáš Michálek. „Všichni čtyři se pohybujeme na špici českého žebříčku, takže silný tým určitě jsme. V předchozích letech to bylo vždy podobné, v kategorie espoirs se nám zatím daří skládat silné týmy,“ dodává Michálek ke konkurenceschopnosti výběru.

espoirs

Lukáš Michalička i Jan Charvát jsou již zkušenými hráči, kteří prošli juniorskými reprezentačními výběry a sehráli mnoho vypjatých utkání na českých turnajích, přesto může hrát roli, že se na turnaji nadějí objeví poprvé. Sebevědomí jim ale nechybí. „Očekávám minimálně postup. Tento rok máme dobrý tým, tři z nás jsou mistři republiky,“ řekl Michalička, který si ale zároveň uvědomuje, že všechny zápasy budou těžké a největší strach má z Francie.

Druhý nováček Jan Charvát si kromě samotného turnaje vyzkouší i mistrovství ve střelbě na přesnost. „Těším se na to, ale zároveň mám i velké nervy, jelikož jsem poslední dobou ve střelbě moc nenastřílel. Osobní rekord jsem zaznamenal hned na svém prvním MČR ve Vojnově Městci, kde jsem dal 27 bodů,“ vzpomínal hráč z Adamova. Překvapením pro některé mohlo být, že se ve střelbě nepředstaví Tomáš Michálek, který v této disciplíně drží letošní český titul. „Bylo to rozhodnutí trenérů, na kterém jsem se nijak nepodílel. Je ale dobře, že půjde střílet Honza, může teď střílet další tři roky,“ komentoval rozhodnutí nejzkušenější hráč sestavy.

Vysněným týmem jsou obhájci z Itálie

michálek

Pro Michálka jde současně o rozlučku s touto kategorií. „Bude to trochu smutné, protože se možná naposledy potkám s lidmi, se kterými jsme se střetával asi od 14 let na juniorských mistrovstvích,“ řekl brněnský hráč. Své vystoupení v nadějích by rád korunoval duelem s Itálií. „Jsou to fajn kluci a už loni jsme s nimi sehráli pěkné zápasy, dvojice s Lubošem (Srnským, pozn. red.) jsme dokonce vyhráli. Nerad bych naopak hrál proti Slovensku, protože je lepší utkat se s lidmi, které tak často nepotkáváme,“ vysvětloval.

I Charvát by si rád zahrál s Italy. „I když vím, že patří k největším favoritům a zápas s nimi by nebyl lehký, tak by pro mě byla velká zkušenost a pocta hrát proti Diegu Rizzimu. Za to bych se rád vyhnul Španělům, jelikož jsou domácí a budou mít velkou podporu publika, která je udělá ještě silnějším týmem,“ zmínil střelec českého týmu.

Dívky doplnila Nacu

Nacu

Dívčí kostra týmu zůstala od loňska nezměněna, nicméně i tady se tým rozšířil o čtvrtou hráčku. Zatímco loni zkušenosti nabírala Kateřina Froňková, která kvůli nízkému věku nemohla do zápasů zasáhnout, tentokrát výběr posílila Klára Nacu. „Popravdě jsem dost nervózní, jelikož je to moje první reprezentace. Doufám, že pochytím nové zkušenosti a hlavně si pěkně zahrajeme,“ sdělila hráčka s francouzskými předky, díky kterým jí francouzština není zcela cizí. „Francouzsky umím jen základy, ale celkem dobře rozumím. Konverzaci bych sice radši upřednostnila v angličtině, protože když jsem nervózní, tak francouzsky skoro nekváknu, ale pokusím se. Určitě ráda poznám nové lidi,“ řekla k možnosti navázat zahraniční kontakty.

Dorota Hájková, která by měla působit na pozici střelkyně, věří, že jejich tým je zase o rok zkušenější a sehranější než vloni. „Navíc letos můžeme hrát všechny čtyři, což je také lepší. Pozice máme přibližně rozdělené, prohodit se samozřejmě můžeme vždy podle toho, jak nám to půjde a bude vyhovovat,“ libovala si hráčka Stolínu větší modularitu týmu.

espoirs dívky

Konkurence bude vysoká, přesto ani dívky nehází flintu do žita předem. „Nic není nemožné. Loni nám vše uteklo o pár bodíků. Vyhrát chceme samozřejmě každý zápas, ale uvidíme, na co nám budou stačit síly. Postup by byl krásný, ale silných týmů je tam dost,“ zůstává nohama na zemi Hájková.

Čím těžší soupeř, tím větší výzva

„Ráda si zahraji s kýmkoli a samozřejmě platí, že čím těžší soupeř, tím větší výzva,“ nebojí se Dorota Hájková velkých jmen. Šárka Slavíčková by se jen ráda vyhnula Dánkám. „Loni se snažily co nejvíc zdržovat hru,“ vysvětluje.  Jana Konečná by si naopak zahrála s Rakušankami. „Vždycky se mi proti nim hraje příjemně a mezi oběma týmy panuje přátelská atmosféra,“ říká a zdůrazňuje, že ke všem soupeřkám přistupuje stejně. Klára Nacu by si pak celkem pochopitelně přála zahrát s Francií. „Je to sice těžký soupeř, ale hrají kvalitní pétanque. Byla by to pro mě nová zkušenost,“ vysvětluje.

hájková

Trenérem mužského týmu je Jiří Ježek starší, dívky bude dirigovat Iveta Hájková. Delegátem celého českého týmu je Jiří Ježek mladší. Průběh celého šampionátu můžete sledovat na facebookové stránce Pétanquer ode dneška až do neděle. Dnes je na programu oficiální večeře a registrace, zápasy a kvalifikace ve střelbě započnou v pátek.

Program:

Pátek:
8:30 – První tři kola švýcara
13:00 – Oběd
14:30 – Čtvrté kolo švýcara
16:30 – Kvalifikace ve střelbě na přesnost
19:30 – Večeře

Sobota:
8:30 – Opravy a čtvrtfinále ve střelbě na přesnost
12:30 – Slavnostní zahájení
13:00 – Oběd
14:30 – Skupiny na dvě prohry
19:30 – Večeře

Neděle:
8:30 – Čtvrtfinále
11:00 – Semifinále
13:00 – Oběd
14:30 – Semifinále a finále ve střelbě na přesnost
16:00 – Finále a medailový ceremoniál
20:00 – Galavečer