Svatováclavské dukáty v domácí lipnické kapse

Svatováclavské dukáty v domácí lipnické kapse

Lipník – Státní svátek ve středu přilákal do Lipníku až 55 týmů, které zabojovaly o Svatováclavské dukáty, doslova. Hrálo se totiž o bohaté prize money. To nakonec skončilo v domácí kapse dvou Petrů, juniora Vavroviče a Fafka. O něco menší díl si ukrojili i stříbrní Jan Vorel s Vladimírem Brázdou a bronzoví Zdeněk Šedivý s Miroslavem Řehořem, díky štědrosti pořadatelů zbylo i na bramborové čtvrté místo pro Veroniku Slobodovou s neregistrovaným Pavlem Beluhem. 

Turnaj byl dlouho dopředu „vyprodán“, a tak při ranním nástupu paní starostka sklidila potlesk, když vyslovila nadějná slova o možném přidělení prostor pro vybudování dalších hřišť. Informace od ředitele turnaje už tak pozitivní nebyly, jelikož čtyři kola švýcara a postup mezi nejlepších 16 týmů znamenal, že někdo s jedinou prohrou se do vyřazovacích bojů nemusí dostat. A taky že nedostal, černý Petr vyšel na Rubiho Gorroňo Lopeze, který obsadil se třemi výhrami 17. místo.

Kromě Petra Morávka, manželů Mrázkových a turnajové trojky Kateřiny Froňkové si favorité postup pohlídali. Pavouk už probíhal dle předpokladů, výjimkou bylo překvapení ve čtvrtfinále, kdy Jindřicha Kaucu s Michalem Preussem vyřadili Vorel s Brázdou. Ti se pak v semifinále potkali s duem Šedivý-Řehoř, které je po vyrovnaném boji zdolalo 13:12. Druhé semifinále nabídlo překvapivě taky velmi vyrovnaný a napínavý zápas, kde domácí Vavrovič s Fafkem dlouho bojovali proti Slobodové s Beluhem. Petrové si oddechli až ve chvíli, kdy nezkušený Beluh po výborném náhozu z obou stran poslední koulí doťukl soupeřům třináctý bod a zápas skončil stavem 13:10.

Finálové utkání bylo rychlejší, než všichni čekali. Petrové se dostali do rychlého vedení, a i když pak na chvíli polevili, konečný výsledek 13:6 byl jednoznačný. „Pro každého lipeňského fanouška je jasné, kdo musí na Lipníku vyhrát. Ale každý hráč ví,že na hřišti je to úplně jiné. Den je velmi dlouhý a  cestou narazíte na velmi zkušené hráče. V osmičce nás potrápil Petrův táta, rodinné duely jsou vždy vypjaté. A hned na to ve čtyřce nám dlouho konkurovala Veronika se svým spoluhráčem Pavlem. On přesnými plasy a ona neomylnou střelou. Na konci jsme ale přece jen měli více štěstí. Finále proti Vláďovi a Honzovi už bylo uvolněnější, a tak to nakonec dobře dopadlo. A za Lipeňáka doufám, že si dnešní den užili opravdu všichni,“ shrnul celodenní klání Petr Fafek.

O bronz se bojovalo o něco déle a nakonec opět s výsledkem 13:10 vyhráli Řehoř se Šedivým.

Výsledky:

1.
Petr Vavrovič ml. (PC Sokol Lipník)
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)

2.
Jan Vorel (Petank Klub Praha)
Vladimír Brázda (1.KPK Vrchlabí)

3.
Zdeněk Šedivý (Frapeco)
Miroslav Řehoř (Frapeco)