Korešovi s Habáskem zvedli nad hlavu imaginární loděnický pohár

Korešovi s Habáskem zvedli nad hlavu imaginární loděnický pohár

Loděnice – Lukášovi kam oko dohlédne. Manželé Petr s Janou na stříbrné příčce, jejich syn Vojtěch s Markétou Palicovou, která je s jabloneckým klanem pevně spjata, na místě třetím. Rodinnou džunglí se na předposlední prestiži sezony dokázali prosekat pouze otec a syn Korešovi s Michalem Habáskem, kteří turnaj O pohár CdP Loděnice vyhráli. Pohár z názvu však nad hlavu nezvedli, ráno totiž zůstal zapomenut v Krumsíně.

Když si během registrace přišel Jan Marhoul pro putovní pohár, František Kaplánek musel s pravdou ven. „Mrzí mě to, ale ráno jsem zaspal a ve spěchu jsem ho zapomněl vzít. Ale neboj, já ho vyhraji!“ přinutily okolnosti krumsínského střelce k velkým prohlášením. Obhájce navíc postrádal své loňské spoluhráče Lubomíra Srnského a Tomáše Michálka, kteří v tu dobu bojovali na mistrovství Evropy do 23 let ve Španělsku. K sobě si tedy vzal Vojtěcha Lukáše s Markétou Palicovou a z jejich hry se zdálo, že obhajobu myslí opravdu vážně. Ze čtyřkolového švýcara totiž postoupili bez větších potíží.

kolicek

Mezi šestnáctkou nejlepších naopak chyběly některé nasazené týmy. Postoupit se nepodařilo například zajímavě poskládané trojici Froňková-Demčíková-Šebek nebo letošním reprezentantkám Romaně Hodboďové a Haně Šrubařové, které doplnil Ondřej Preuss.

Těžká větev pavouka

Obzvláště ve druhé větvi pavouka nebylo o favority nouze. Hned v prvním vyřazovacím kole nastoupil první nasazený tým Konšel-Hodboď-Michálek proti trojici Juráň-Ferlay-Grepl. Současná reprezentace v nelehkém utkání zvítězila, aby ve čtvrtfinále narazila na další těžký tým. Proti Jiřím Korešům a Michalu Habáskovi začali dobře, ale hřbet jim definitivně zlomil nához, ve kterém po třech minelách umístili obranou kouli vinou kamínku do zámezí. Zkušení soupeři se šance zmocnili a postup si již pohlídali. „S Habim mám letos neskutečnou statistiku, prohrál jsem s ním asi sedm z osmi zápasů,“ řekl po zápase Jakub Konšel.

Na druhé straně pavouka se ve čtvrtfinále odehrávalo pořádné drama mezi tripletem Slobodová-Klír-Preuss a právě týmem Františka Kaplánka. V posledním náhozu se už zdálo, že vyhrají první jmenovaní, jenže Vojtěch Lukáš poslední koulí dokázal vystřelit soupeřův bod a zápas otočit ve svůj prospěch. Pravda, střela to nebyla nejkrásnější, ale štěstí stálo na jeho straně.

Krumsínské harakiri

Asi nejnapínavější utkání dne nabídlo semifinále mezi budoucími vítězi a Krumsínem. Za stavu 9:6 pro manžele Krpcovy s Miloslavem Pánkem měli Hanáci tři body na zemi a ještě dvě koule v ruce. Zdánlivě jasný konec utkání odvrátil sám Miroslav Krpec, který svým prvním pokusem vyvezl košonek na soupeřův bod a následně minul.

I v dalším náhoze přežili Korešovi s Habáskem klinickou smrt. Vyházeli se totiž na první kouli a soupeřům opět ležely tři body na zemi. Zápas mohl podruhé zavřít Krpec, když střílel za pětku, ale i tentokrát minul. Hráči Hrode se poté již psychicky složili a zkušenostmi ostřílení soupeři otočili zápas ve svůj prospěch. „Pro Krpce to bylo takové pétanque neštěstí. My si vybrali hodně špatný zápas, zcela bez energie a nikdo nic nezahrál, ale Mirek to hrozně zazdil. Zabili se sami,“ popisoval Michal Habásko.

habi

Druhý triumf v řadě

Ve druhém semifinále ukončil Kaplánkovy smělé plány Pavel Vlk obklopený manžely Lukášovými. Krumsínský střelec pak se svým týmem vybojoval alespoň bronz po výhře 13:11, Krpcovi s Pánkem těsně nezvládli ani poslední zápas dne.

Finále už tak napínavou podívanou nenabídlo a trojice Koreš-Koreš-Habásko se mohla radovat z výhry. Putovní pohár jí sice chyběl v rukách, vyhrané prize money ovšem ne. Habásko a mladší z Korešů potvrdili dobrou formu na konci sezony, když po kvalifikačním mistrovství dvojic vyhráli druhý turnaj v řadě.

Výsledky:

1.
Michal Habásko (Aura Havlíčkův Brod)
Jiří Koreš starší (PC České Budějovice)
Jiří Koreš mladší (PC České Budějovice)

2.
Jana Lukášová (Pluk Jablonec)
Petr Lukáš (Pluk Jablonec)
Pavel Vlk (POP Praha)

3.
Markéta Palicová (Pluk Jablonec)
Vojtěch Lukáš (Pluk Jablonec)
František Kaplánek (Hrode Krumsín)

Foto: Jana Lukášová, Jan Michálek