Králi Olomouce se stali Mladí

Králi Olomouce se stali Mladí

Čtvrtý ročník Olomouckého pétanque poháru vyhrál progresivní tým Mladí, který ve finále porazil frankofonní Les Boulets. Obhajoba se nepodařila týmu Meteor, který skončil až na čtvrtém místě za Kulovým Bleskem. Nejužitečnějším hráčem se stal opět Martin Skopal, který vyhrál o půl procenta před Ivem Lankašem.

Do prvního ročníku nezasáhli, ve druhém obsadili bronz, loni stříbro a letos svůj vzestup korunovali celkovým vítězstvím. Tým Mladí táhli především bratři Skopalové a Voňkové, o finále přišla Jana Konečná, která tou dobou reprezentovala na mistrovství Evropy do 23 let ve Španělsku. Na poslední chvíli za ni zaskočil Martin Pírek, který naskočil do správně rozjetého vlaku.

Nejmladší tým ligy, jak již název napovídá, se celý ročník držel v popředí ligy, v jednu chvíli v čele dokonce předskočil obhájce z Meteoru, které vedli zkušení Ivo Lankaš a Miroslav Neoral. Ti poté nezvládli finálové kolo a nakonec skončili až čtvrtí. „V osudnou neděli jsem podal svůj nejhorší životní výkon,“ komentoval neúspěch Lankaš.

Ve finále se Mladí nečekaně utkali s týmem Les Boulets, který se přitom do play-off dostal  jen s odřenýma ušima. Hráči francouzské sekce Slovanského gymnázia ale ve vyřazovacích bojích chytli slinu a tým okolo Benjamina Hildebranda a Jany Rozsypalové svůj útok z hlubin málem dotáhl do konce. Mladí však nakonec vyhráli 3:0 na zápasy. Bronz vybojoval Kulový Blesk kormidlovaný manžely Konečnými.

„Trochu jsme doufali, že se ve vysněném finále utkáme s Les Boulets a ne s Meteorem. Pak jsme ovšem byli překvapení z výborného výkonu Francouzů a v trojicích jsme prohrávali. Ale hecli jsme se, zápas dokázali otočit, k němu přidali výhru ve dvojicích i jednotlivcích a mohli jsme začít slavit náš první a zároveň poslední titul v lize v rámci týmu Mladí,“ řekl Jiří Voňka, který v příštím ročníku sestaví tým se svým bratrem a novými hráči.

mladí

Martin Skopal mohl slavit dvojnásob, neboť kromě celého Poháru vyhrál i individuální soutěž o nejužitečnějšího hráče ročníku. Ve statistikách na poslední chvíli přeskočil Iva Lankaše minimálním rozdílem, přesně o 0,54 procenta. Pohár však nad hlavu vlastní vinou zvednout nemohl.

„Nechal jsem ho v Brně,“ vysvětlil vysokoškolák, ale vzhledem k tomu, že by ho předával sám sobě, se ani tak moc nestalo. Na dalších místech za Lankašem se umístili Jiří Voňka a Radek Skopal z Mladých a Miroslav Neoral za Meteor.

Do Olomouckého pétanque poháru se v letošním ročníku zapojilo 52 hráčů. Pro vyhodnocení úspěšnosti bylo nutné odehrát alespoň polovinu ze všech 28 zápasů ve 14 utkáních. Tuto podmínku splnilo nakonec 24 hráčů.

opp

Výsledky:

1.
Mladí

2.
Les Boulets

3.
Kulový Blesk

Foto: Pavel Konečný