Kutý, Pírek a Michálek si odnesli Zlaté prasátko

Kutý, Pírek a Michálek si odnesli Zlaté prasátko

Brno – Slatina – Jeden z turnajů, který uzavírá sezonu, je už tradičně Zlaté prasátko. Letošního ročníku se i přes chladné a sychravé počasí zúčastnilo 38 trojic z Moravy, Čech a Slovenska. Východní návštěvě se moc nedařilo, a tak boje o medaile v brněnské Slatině ovládli Češi. Ze zlata se radovala trojice Ivo Michálek, Martin Pírek a Tomáš Kutý, která v napínavém finále porazila trio Petr Juráň, Radek Netušil a Tomáš Stoklásek. O největší překvapení turnaje se postarala juniorská reprezentace ve složení Vojtěch Bílek, Martin Hájek, Robin Konšel a Jan Vorel, když vybojovala bronz nad trojicí Šrubařová-Kaplánek-Krpcová. 

Pět kol švýcara a postup do osmičky, tak zněl nekompromisní systém, který nepovoloval v daném počtu víc jak jedno zaváhání, možná s výjimkou jednoho týmu. Vzhledem k ročnímu období a počasí to ale nikomu nepřekáželo a spíš se hráči těšili, kdy budou ve stodole odkryty mísy plné zabijačkových dobrot.  Základní kola probíhala hladce, bez prostojů a bez větších překvapení. Výjimkou byla aktuální juniorská reprezentace, která porážela jeden silný tým za druhým a v základních kolech prohrála až v posledním zápase, navíc v posledním náhoze o bod soupeřovou poslední koulí.

zlaté prasátko

Právě juniorská reprezentace se postarala o zajímavou podívanou, když ve čtvrtfinále po dvou náhozech prohrávala s kolovským týmem pod vedením Iva Kacerovského 0:9. Pak ale přišla na řadu hra, kdy sice junioři překonali první kolovskou kouli až napotřetí, ale pak následovaly čtyři nepovedené střely zkušenějších harcovníků a jeden ne zcela vyvedený plas. Juniorům tak zbyly tři koule na ruce a bod na zemi. Vorel si uvědomil, že i když jsou dvě jejich plasérské koule poměrně daleko od košonku, Kolová má na hřišti jen dvě koule. Nejdřív to vykřikl jen tak do prostoru, ale trenéři dali pokyn Martinu Hájkovi umístit kouli a přidat bod. To se bohužel nepovedlo, a tak již Vorel nelenil a dal jasný pokyn Robinu Konšelovi ke střele, neboť mohlo jít o nához za šest bodů. Krumsínský objev excelentně obě koule vystřelil, navíc ve složité situaci zůstal téměř na místě, a tak se junioři mohli radovat z maxima, co se v jednom náhozu dá uhrát. „Vidíš, Hnildo, tohle je moje taktika a máme šest bodů!“ komentoval mohutným výkřikem Jan Vorel. Na pozitivní vlně se on a jeho parťáci drželi i další dva náhozy, kde Kolovanům uštědřili čtyři a tři body, čímž divoký zápas po pěti náhozech ukončili ve svůj prospěch výsledkem 13:9.

V semifinále se potkali junioři s pozdějšími vítězi a na trio pod vedením Ivoše Michálka nestačili. V druhém semifinále si poradili brněnští kluci s Hanou Šrubařovou a Markétou Krpcovou, kterým sekundoval František Kaplánek. Junioři ale tvrdě bojovali, aby se dostali na bednu a v zápase o třetí místo byli úspěšnější. Finalisté se rozhodli, že si poslední duel dne přes tmu i zimu vychutnají do posledního doušku. Nakonec Michálek, Pírek a Kutý přehráli Netušila se Stokláskem a Juráněm tím nejtěsnějším rozdílem 13:12.

juniorská repre

Výsledky:

1.
Tomáš Kutý (SKP Hranice VI. – Valšovice)
Martin Pírek (Hrode Krumsín)
Ivo Michálek (Carreau Brno)

2.
Tomáš Stoklásek (Fňáky Brno)
Radek Netušil (PCBD)
Petr Juráň (Carreau Brno)

3.
Vojtěch Bílek (1.KPK Vrchlabí)
Jan Vorel (Petank Club Praha)
Robin Konšel (Hrode Krumsín)
Martin Hájek mladší (PEK Stolín)