¡Gracias! České „naděje“ ve Španělsku zazářily

¡Gracias! České „naděje“ ve Španělsku zazářily

Torrelavega, Španělsko – Na evropském šampionátu do 23 let nebylo příliš slabých soupeřů. Mezi elitními týmy se ale neztratili ani Češi, kteří si připsali několik cenných skalpů a jejich cesta skončila až ve čtvrtfinále na koulích mistrovské Itálie. Češkám se ze švýcara postoupit nepodařilo, obsadily 10. místo. Obě kategorie nakonec ovládli Francouzi, střelkyně Cindy Peyrot navíc nastřílela 57 bodů a stanovila nový střelecký rekord evropských šampionátů. Nejlepším střelcem mezi muži se stal Španěl Manuel Romero.

Muži

Loni se ve španělské Torrelaveze hrála pouze kvalifikace, navíc systémem, kdy se utkání skládala z dílčích zápasů – trojic, dvojic a jednotlivců. Letos se hráli jen trojice a šampionát znal celkového vítěze hned na místě. Titul mezi muži obhajovali Italové v čele s hvězdným Diegem Rizzim, ale v úvodu turnaj se jim příliš nedařilo. Po čtyřech kolech švýcara měli na kontě dvě výhry a kdyby postupovala osmička, skončili by v turnaji nečekaně brzy. Zvolený systém však byl milosrdný. Po základních kolech postupovalo všech šestnáct účastníků, hrálo se pouze o nasazení do skupin na dvě prohry. Na šampionátech věc nevídaná.

espoirs2

Český tým, který tvořil Tomáš Michálek, Lubomír Srnský, Lukáš Michalička a Jan Charvát se se základní částí vypořádal lépe než italští obhájci a obsadili osmou příčku. Hned na úvod sice přišla porážka 7:13 s Angličany, ale vítr do plachet navrátila demolice Švédska výsledkem 13:2. Strhující a napínavé utkání nabídl souboj s Belgií, ve kterém soupeři díky skvělému střelci Loganu Batonovi vedli 6:0, ale Češi se nesesypali a soustředěným a trpělivým výkonem si dokráčeli pro velmi cennou výhru 10:8 na limit.

„V paměti mi určitě nejvíc utkvěl tento duel, do kterého jsem já osobně vstupoval s velkým pocitem outsidera, protože si Belgičany dobře pamatuji už z juniorských ročníků, kde patřili k té opravdu úzké špičce, ale zápas byl nakonec maximálně vyrovnaný. Pomalu každá zkažená koule znamenala prohraný nához, ale v závěru jsme byli úspěšnější a na časový limit jsme zápas vyhráli,“ nastínil Lubomír Srnský, jak se rodila nečekaná výhra.

Ta se nakonec ukázala jako klíčová, neboť v posledním kole Češi nestačili na Monačany, kterým podlehli 6:13, ale i tak uhájili výhodnou vycházející pozici pro skupiny na dvě prohry. „Mistrovství bylo zajímavé tím, že prakticky chyběly slabší země. Hráli jsme tak osm zápasů se špičkovými týmy a troufám si tvrdit, že všechny z nich by byly schopné vyhrávat naše turnaje – viz třeba Švédové, kteří vyhráli Vars Cup,“ hodnotil úroveň mistrovství Tomáš Michálek.

espoirs1

Nejtěžší soupeř? Francie

Ve skupinách na dvě prohry je čekala dosud neporažená Francie, deváté Lucembursko a poslední Turecko. Zápas s velkovévody nebyl jednoduchý, ale Češi ho zvládli poměrem 13:9 a vybojovali si možnost změřit síly s galskými kohouty. Ti v utkání takřka nekazili a pozici favorita uhájili, české kvarteto se však za předvedenou hru vůbec nemuselo stydět. „Měli jsme možnost zahrát si krásný zápas před kamerami proti Francii, kde skoro každá pěkná koule znamenala done pro soupeřovo carreau,“ přiblížil průběh utkání Srnský. „Byli nejtěžší soupeř, minuli jednou za zápas a to stříleli vždy čtyřikrát za nához,“ dodal Lukáš Michalička. V odvetě o postup čekalo opět Lucembursko, které však tentokrát nezaťalo drápy a Češi přes něm přešli hladce 13:4.

Čtvrtfinále svedlo české naděje s vytouženou Itálií, která se po úvodních rozpacích rozehrála, Čechům dovolila jen pět bodů a nakonec dokráčela až do finále. V tom nestačila na precizní Francouze, kteří suverénním způsobem převzali od svých soupeřů žezlo nad mladou Evropou. O třetí místo se podělili Švýcaři a Němci. „Francie byla jediná, která nám nedala šanci a pohlídala si i celkové vítězství,“ potvrdil Tomáš Michálek francouzskou dominanci na celém šampionátu. „Finalisté mě velmi zaujali. V zápase byly k vidění taktiky, které jsem v českém pétanque ještě nezažil,“ obohatila Jana Charváta i role diváka.

francie espoirs

Jeden krok od medailí

Český tým obsadil celkové 5.-8. místo a na mistrovství zanechal výraznou stopu. Cestou ke kvalitním výsledkům byla perfektní souhra v týmu. „Hrálo se mi dobře. Myslím si, že jsme se bez problémů shodli i na taktice, snad jen dvakrát jsme měli s kluky jiný názor. Hodně bych chtěl vyzdvihnout Honzu, který přestože toho moc neodehrál, byl stále i jako náhradník dobře naladěný a kdykoli připravený naskočit do hry. Všichni, kdo byli na nějakém šampionátu moc dobře ví, jak těžká je pozice náhradníka a jaké problémy můžou vzniknout z toho, když to ten člověk neunese,“ popsal chemii v týmu Tomáš Michálek. „Hráli jsme jako jeden hráč. Bylo tam takové to vzájemné hecování,“ dodal Michalička.

tom espoirs

„Všechny zápasy, co jsme odehráli, byly maximálně soustředěné a velmi kvalitní, a to i přes to, že jsme hráli skoro všechny náhozy na větší dálky. To byla naše jediná naděje, jak většinu týmů přehrát. Všichni jsme dobře plasovali, na rozdíl od ostatních států, které dominovaly spíše střelbou,“ popisoval své pocity Lubomír Srnský, podle kterého bylo letošní Španělsko lepší než to loňské snad ve všech faktorech. „Krásně nám vyšlo počasí, takže bylo i na hale příjemně. Na rozdíl od loňská nám dávali večeře na hotelu, bohužel obědy byly stále v hale, takže to tak veselé nebylo,“ vysvětloval. „Skoro ve všem bylo něco z moře,“ dodával Lukáš Michalička. Holt, Labe není Biskajský záliv, mušle nejsou jeleň.

Střeleckým šampionem Španěl

Do střelby na přesnost nastoupil hájit české barvy Jan Charvát, který ve své střelecké premiéře na šampionátech nastřílel pouze 10 bodů. „Největší problém je pro mě psychika, se kterou se při střelbě zatím těžko vyrovnávám a dost ovlivňuje mé výsledky. Snad se to časem změní,“ přiznal hráč Adamova. Ačkoli však nastřílel ze všech nejméně, díky benevolentnímu systému postoupil do oprav, kde se již oklepal a předvedl mnohem lepší výkon. Nastřílel 24 bodů a jen o tři body mu utekl postup do čtvrtfinále. „Tím, že jsem dostal opravný pokus, tak jsem na tom byl psychicky lépe a šlo to vidět i ve výsledku,“ hodnotil Charvát.

Vyřazovací kola byla vášnivá a provázela je kontroverzní rozhodnutí. V semifinále cítil křivdu Belgičan Logan Baton, který těsně podlehl Italovi Diegu Rizzimu, ve finále pak pro změnu Rizzi prohrál se Španělem Manuelem Romerem po další sporné (ne)trefě košonku. Bronzovou medaili si na krk pověsil kromě Belgičana i Lucemburčan Adrien Daunois.

rizzi romero

Michalička s Charvátem letos postoupili z juniorské kategorie do „nadějí“ a pocítili velkou změnu. „Oproti juniorům mi espoirs přijdou více herně vyrovnané,“ řekl Charvát. „Rozdíl od juniorů byl markantní. Všichni jsou starší, jsou zde zkušenější hráči a výborné týmy,“ sekundoval mu Michalička.

Dívky

Zatímco chlapeckých týmů bylo šestnáct, mezi dívkami jich bylo o čtyři méně. Českou vlajku hájily Jana Konečná, Dorota Hájková, Šárka Slavíčková a Klára Nacu. Hned v úvodu se dívkám podařil velký skalp, když zaskočily Belgičanky a na limit je udolaly 11:9. Poté však stejně jako kluci nestačily na Anglii, které podlehly 2:13, a nestačily ani na domácí Španělky, proti kterým uhrály jen bod. „Novinkou pro mě bylo fandění Španělů, kteří často šli jen náhodou okolo a i tak velmi zapáleně podporovali. I proto bych je označila za nejtěžší soupeřky,“ řekla k zápasu Jana Konečná.

V posledním kole Češky prohrály s Dánkami. Systém je ale udržel ve hře a dívky se ve tříčlenné skupině utkaly podruhé se Španělkami a Němkami. Dlouho se zdálo, že odveta proti domácím hráčkám se vydaří, když Češky vedly už 8:0, ale nakonec náskok nedokázaly udržet a prohrály tím nejtěsnějším rozdílem 12:13. K Janě se tak s hodnocením přidala i Dorota Hájková. „Osobně pro mě bylo nejtěžší hrát proti Španělkám, protože byly podporovány velkým hlasitým publikem,“ řekla hráčka Stolínu. „Hodně zahrála psychika. Troufnu si říct, že jsme odehrály skvělý pétanque, ale bohužel jsme to nedotáhly do konce,“ dodala Klára Nacu.

espoirs3

Opravné utkání zvládly v suchém tričku zásluhou volného losu a k rozhodujícímu duelu o postup do čtvrtfinále nastoupily proti Němkám. Se západními sousedkami naše dívky držet krok nedokázaly a po prohře 4:13 pro ně mistrovství skončilo. Celkově obsadily desátou příčku. „Narazily jsme na těžkou skupinu a bohužel jsme se nedostaly do čtvrtfinále, ale zahrály jsme si skvěle a nemáme se za co stydět,“ sdělila Nacu, která na turnaji oprášila francouzštinu. „Použila jsem ji v komunikaci s Francouzi i Švýcary,“ řekl nováček dívčího týmu, kterého účast na šampionátu obohatila hlavně psychicky.

Jak řekla Šárka Slavíčková, letošní šampionát byl zcela jiný než ten loňský, protože se hrálo jiným systémem a šlo hned o finálovou část, ne o kvalifikaci. „Oproti loňsku se určitě zvedla úroveň herní i organizační. S holkami se mi hrálo výborně, musím říct, že jsme se velmi rychle sehrály a v týmu panovala celou dobu pohoda, čehož si vážím nejvíce. I díky tomu se nám podařilo porazit Belgii a se Španělskem uhrát krásných 12 bodů,“ zhodnotila mistrovství Konečná.

espoirs4

Nový střelecký rekord evropských šampionátů

Překvapením dívčího šampionátu bylo tažení Angličanek, které nakonec dosáhly spolu s Italkami až na bronzové medaile. „Výborně střílely a nezkazily skoro žádnou kouli,“ komentovala jejich výkony Slavíčková, podle které šlo o jejich nejtěžší soupeřky, a předváděná hra Ostrovanek velmi zaujala i Lukáše Michaličku.

Ve finále se střetly Španělky s Francouzkami a druhé jmenované si pověsily na krk zlaté medaile po jednoznačné výhře 13:4. Hra čerstvých mistryň uhranula Lubomíra Srnského, který měl velkou radost, že se mu s Caroline Bourriaud podařilo vyměnil dres.

espoirs francie

Novinkou šampionátu byla ženská střelba na přesnost. na vlastní kůži si ji vyzkoušela Dorota Hájková, která na první pokus nastřílela slušných 19 bodů. V opravě nastřílela o tři body méně, pět bodů ji chybělo k postupu mezi nejlepší osmičku. „Při střelbě mi byly spoluhráčky velkou oporou, za což jsem jim vděčná,“ děkovala stolínská střelkyně.

V semifinále zazářila Francouzka Cindy Peyrot, která nastřílela 57 bodů, což je doposud nejlepší výsledek na evropských šampionátech. Ve finále už dosáhla „jen“ na 42 bodů, což ale na Nizozemku Ellen Walrave stačilo a Francouzka si na krk pověsila zlatou medaili. Bronzové pozice obsadily Španělka Sara Díaz a Turkyně Ozlem Korkmaz.

espoirs5

Výsledky – muži:

1.
Francie – Mickael Bonetto, Thibault Vailland, David Doerr, Guillaume Magier

2.
Itálie – Diego Rizzi, Saverio Amormino, Luca Palmero, Andrea Tesio

3.
Německo – Tehina Anina, Robin Stentenbach, Christian Faimann, Vincent Probost
Švýcarsko – Alexandre Utz, Anthony Hubert, Maiky Molinas, Julien Pittet

Střelba:
1. Španělsko – Manuel Romero
2. Itálie – Diego Rizzi
3. Belgie – Logan Baton, Lucembursko – Adrien Daunois

Výsledky – dívky:

1.
Francie – Cindy Peyrot, Audrey Bandiera, Caroline Bourriaud, Alyson Rodríguez

2.
Španělsko – Marta Fernández, Judit Renau, Sara Díaz, Montserrat Jimenez

3.
Anglie – Emma Longstaff, Christina Norris, Kaylee Thatcher, Samantha Thatcher
Itálie – Laura Cardo, Sara Dedominici, Jessica Rattenni, Martina Simonotto

Střelba:
1. Francie – Cindy Peyrot
2. Nizozemí – Ellen Walrave
3. Španělsko – Sara Díaz, Turecko – Ozlem Korkmaz

Foto: Fran Álvarez Mendez, Eduardo Gonzalez