Nejlepší veterány v Evropě má Nizozemí

Nejlepší veterány v Evropě má Nizozemí

Monako – V polokryté hale na střeše jedné z monackých výškových budov, kde má sídlo Club-Bouliste Monégasque, mají během dvou týdnů proběhnout dva evropské šampionáty ve znamení protipólů. Zatímco junioři se do města kasín teprve chystají, veteráni už své vítěze znají. Stali se jimi Nizozemci, kteří ve finále porazili Lucemburčany. Čechům se nepodařilo postoupit ze základní skupiny a své putování Pohárem národů ukončili po dvou prohrách. Historicky první týmové medaile naopak vybojovali Slováci a Rusové.

Tři veteráni z Albrechtic. Dělostřelce Pankráce nahradil jen střelec Jan Bukovčík, dragouna Bimbáce vousatý Kamil Vajčovec a vojenského kuchaře kuchař civilní Jaroslav Ševčík. Ty doplnil brněnský Jiří Šrubař a společně vyrazili do města hazardu bojovat na mistrovství Evropy 55+. „Kluci na tak velké akci ještě nikdy nebyli. Měli velké ambice, chtěli se dostat aspoň do čtvrtfinále, ale záhy zjistili, že tady se hraje trochu jiná hra než v Česku,“ komentoval Jiří Šrubař, který zasáhl jen do dvou zápasů.

monako

V polokryté hale, odkud je krásný výhled na celé Monako, se hrálo systémem pětikolového švýcara s postupem do šestnáctky, která se hrála ve čtyřech skupinách na dvě prohry. Čechy hned na úvod čekal těžký souboj se Španěly, kterým podlehli 3:13. „Španělé byli nejtěžší soupeř. I když se v turnaji výrazněji neumístili, myslím si, že hráli nejhezčí pétanque,“ hodnotil Šrubař. Ve druhém kole si spravili chuť, když porazili Maďary 13:6, jenže hned poté dostali nemilosrdného kanára od Rusů a 6:13 prohráli také s Estonci. „Každopádně výhra nad Maďary mě potěšila, protože za ně hrál dobrý střelec Gyula Kemény a utkání to nebylo jednoduché,“ dodal Šrubař.

K teoretickému postupu do další fáze mistrovství tak bylo nutné porazit posledního soupeře a doufat, že bude bucholtz stačit. První krok byl splněn, Češi zvítězili nad Turky 13:3, ale bucholtz měli příliš malý, a tak je čekaly boje v Poháru národů.

monako

Do tříčlenné skupiny na dvě prohry byli nasazení a první zápas tak vyhráli bez boje. Poté však bohužel nestačili na Lotyše poměrem 10:13 a v baráži padli se Švýcary 3:13, čímž pro ně šampionát skončil. „S Lotyši jsme dlouho prohrávali, ale začali jsem dotahovat. Za stavu 12:10 pro ně se vyházeli pěti koulemi a zůstávala jim poslední, kterou bohužel umístili a my ji nedokázali vystřelit. Ty mé dvě minely mám stále před očima,“ litoval Šrubař.

V Poháru národů se naopak dařilo našim východním sousedů. Slováci ve složení Lubomír Šedivý, Michal Sobolič, Milan Sobolič a Jozef Karacsony se probojovali až do samotného finále, kde ovšem nestačili na Angličany a obdrželi kanára. Náladu jim to však nezkazilo, vždyť pro svoji zemi vybojovali první stříbrnou medaili z evropských či světových šampionátů. Předešlé dvě bronzové přivezli junioři za třetí místo v Poháru národů z mistrovství světa v roce 2011 a o rok později z evropského šampionátu v Belgii.  Poslední bronzovou medaili vybojoval Juraj Valent na loňském mistrovství Evropy ve střelbě na přesnost.

slovensko

Ještě větší úspěch zaznamenali Rusové, kteří se probili až do semifinále a pro svoji zemi vybojovali nečekaný bronz. Celkovými vítězi se však stali Nizozemci, kteří ve finále porazili Lucemburčany 13:2. Cestu do finále měli ulehčenou, v semifinále nad Německem vyhráli kontumačně.

To totiž bylo ze šampionátu diskvalifikováno, když hlavní rozhodčí odhalil, že jeden z Němců má koule naplněné rtutí a vatou, což výrazně ovlivňovalo chování koulí. „Rozhodčímu přišlo podezřelé, jak se mu koule chovají a jak neomylně plasuje. Tak jednu z nich zvážil a hodnota byla o dvacet gramů větší, než bylo na kouli uvedeno. Němci pak měli smůlu v tom, že hned vedle haly bylo zámečnictví, kde kouli neváhali rozříznout a definitivně potvrdit, že jde o podvod,“ popsal Šrubař celý nemilý incident.

Nizozemcům k titulu pomohla také absence některým pétanque velmocí. Chyběly například reprezentace Francie, Itálie či Belgie. „Není třeba za tím hledat něco velkého, pro tyto federace jednoduše nejde o šampionát, který by pro ně byl atraktivní,“ vysvětlil Šrubař.

monako

Výsledky:

1.
Nizozemí – Bert van Dijk, Henri Calvetti, Rajen Koebeer, Martin Bakker

2.
Lucembursko – Guy Greven, Gaby Vallese, Romain Rossi

3.
Rusko – Aleksandr Komarov, Andrej Davydov, Viktor Sudnik, Vladimir Zacharov

Žádné komentáře

Přidej komentář