Na Kapucínskou kouli načasovali formu nejlépe Preuss se Šebkem

Na Kapucínskou kouli načasovali formu nejlépe Preuss se Šebkem

Chrudim – Ve sváteční den výročí vzniku samostatného československého státu se nekonala jen politická shromáždění. V půvabném prostředí klášterních zahrad v Chrudimi se uskutečnil turnaj kategorie „regionál“. Zvítězili v něm Michal Preuss a Viktor Šebek, když ve finále porazili obhájce titulu Petra Morávka s Petrem Vavrovičem ml.  

O turnaj byl tradičně velký zájem. Přitom pořadatelé letos zvolili švýcarský systém na místo skupin, a tak mohli přivítat maximálně 55 dvojic.  „Měli jsme v záloze tři, čtyři náhradníky a tak jsme plný počet startujících skutečně udrželi, i když se několik týmů na poslední chvíli odhlásilo,“ komentoval důkladné přípravy hlavní organizátor Michal Habásko.

Klání bylo zahájeno s mírným zpožděním, neb se čekalo na profesionálního fotografa. Nikdo však nebyl nervózní a podzimní barvy alespoň zatím zalilo ostré sluníčko. Počasí přálo Chrudimsku celý den až téměř do finále.

Brzy se však ukázalo, že přeci jen převáží sportovní atmosféra soutěže. Všem bylo díky zvolenému švýcarskému systému na čtyři kola s postupem do osmifinále jasné, že i jedno zaváhání může znamenat konec nadějí.

Favorité však vesměs své kvality potvrzovali a například letošní mistři dvojic Lubomír Srnský a Lukáš Michalička prošli základní části bez zádrhelů, i když se jim do cesty postavili pozdější vítězové turnaje.

chrudim_2x

Nejdramatičtější boj o postup však čekal na dvojici zkušených hráčů Veroniku Slobodovou a Martina Pírka. Ti hráli ve čtvrtém kole o kýžené třetí vítězství s nováčky ze SKP Španielka Řepy, Pavlem Holoubkem a Jaroslavem Hladíkem. Prohrávali již 1:12 a soupeř měl navíc 4 koule na uzavření zápasu „Jsme v kómatu, ale ještě nás neodpojili…“ komentoval to průběžně Pírek. Skutečně, soupeř pomyslnou zásuvku podpůrných přístrojů nedokázal vytáhnout a pražsko-krumsínské duo zápas nevídaně otočilo.

O to bylo větší jeho zklamání, když posléze zjistilo, že i přes tři zaznamenaná vítězství stejně do postupující šestnáctky nezasáhne. Stejný osud měly i ambice Ondřeje Preusse a Vladimíra Brázdy na nepopulárním 17 místě.

„Samozřejmě mě mrzí smolný nepostup, kvůli dvojitému buchholzi, ale chápu pořadatele, že omezili počet kol. Podzim již delším turnajům skutečně nepřeje,“ komentoval vyřazení předseda STK Vladimír Brázda. Autor těchto řádek však zvolený systém za vhodný nepovažuje. Kde vládne náhoda, kazí se výsledný dojem.

bez-nazvu

Ve vyřazovacích bojích sice rychle odpadali někteří favorité, ale do finální části se přeci jen probojovali vesměs papírově silní hráči. Jedno čtvrtfinále bylo např. opakováním finále z minulého roku. Opět v něm slavili vítězství čistě lipničtí hráči Petr Vavrovič ml. a Petr Morávek, kteří však až posledním Morávkovým hodem porazili Jindřicha Kaucu a Petra Fafka. V semifinále si pak Petři poradili s Jiřinou Demčíkovou s Danou Tomáškovou, které však později alespoň získaly třetí místo.

Druhé semifinále výrazně opanovala pražsko-krkonošská dvojice ve složení Micha Preuss-Viktor Šebek, když jednoznačně porazila Petra Piláta hrajícího s Magdou Sjögren.

Finále bylo soubojem hlavně Viktora Šebka a Petra Vavroviče ml. Jejich do té doby výborně hrající spoluhráči se trochu odmlčeli, takže šlo spíše o zápas jednotlivců. Nakonec převážil zarostlý horal Šebek a mohl tak v nedalekém Medlešickém pivovaru slavit letos již třetí turnajový triumf. Preussovo podzimní vítězství po nevydařené sezóně na dálku rýpavě komentoval Ivo Michálek: „Je uměním načasovat správně formu!!!“

chrudim_1x-1024x683

Výsledky:

1.
Viktor Šebek (1. KPK Vrchlabí)
Michal Preuss (POP Praha)

2.
Petr Morávek (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič  ml.  (PC Sokol Lipník)

3.
Dana Tomášková (UBU – United Balls of Únětice)
Jiřina Demčíková (SK Sahara Vědomice)

Žádné komentáře

Přidej komentář