Sezóna 2016 očima Vladimíra Brázdy

Sezóna 2016 očima Vladimíra Brázdy

Vzhledem k tomu, že názory na nejlepší hráče, turnaje a zážitky byly mými milými kolegy vyčerpávajícím způsobem zevrubně vyjádřeny a moje osobní názory by byly pouhou kombinací názorů předešlých, podívám se na loňskou sezónu z trochu jiného úhlu. Z úhlu, který je mi blízký.

Pivíčko

V prvé řadě jsme ve spolupráci s pořadateli začali poprvé aktivně bojovat proti dopingu na českých turnajích pod hlavičkou asociace. Rubi Gorroňo López sbíral půllitry z laviček v Lipníku, ve Vědomicích vzniklo nové slovní spojení – tzv. „beer-lajna“ a došlo i na dobrovolné odstoupení z turnaje na základě porušení pravidel o povolené hladině alkoholu. To vše přispělo ke zdravějšímu a sportovnějšímu vnímání turnajů, což je směr, kudy se náš sport nyní úspěšně vydává. Většina z nás má pivo hodně rádo, mě nevyjímaje. Ale začínáme chápat, že je lepší si ho dát až večer po turnaji.

Byla to ale i sezóna neklidná. Velké debaty vyvolal závěr mistrovství republiky dvojic v Kolové, který vyústil až v otevřený dopis Výkonnému výboru. Poprvé v historii byli vyřazeni členové juniorské reprezentace. Nejdrsnějším zážitkem pro mě byla kroupová smršť na MČR trojic v Tróji, ve které jsem na pár hodin ztratil bílého košona.

20140517_181112

ČAPEK -> ČFKS

Asociace se přejmenovala na Českou federaci koulových sportů a začala zastupovat dva další sporty – raffu a lyonskou hru, o kterých stále většina z nás zatím nic neví. Díky tomu nás ale uznala Světová federace koulových sportů CMSB a máme tak zajištěno právo na dotace z MŠMT, díky kterým můžeme mimo jiné financovat práci s mládeží a posílat reprezentanty na boje o světové a evropské medaile. Název ČAPEK tak sice na chvíli oficiálně zmizel z veřejných listin, jako jedna ze sekcí federace se ale časem objeví znovu a není tak třeba na oblíbený a zažitý název zapomínat či jej dokonce přestat používat.

Rosteme?

Velkým tématem je nyní obrovský nárůst zájmu o turnaje především v Čechách. Není to zas tak dávno, kdy byla hřiště poloprázdná či se dokonce rušily turnaje z nedostatku týmů. Dnes aby člověk investoval do rychlejšího internetového připojení. Je to dobrá zpráva především pro pořadatele, kteří se nemusí bát, že by jejich pořadatelská snaha byla následována minusovými čísly na jejich kontě, a doufejme, že se tak v termínovce objeví dostatek turnajů, aby nabídka alespoň vyrovnala poptávku. Však vy z ostatních klubů se také osmělte, najděte novou vhodnou lokalitu a uspořádejte svůj první turnaj. Slibuji, že vás to bude bavit!

Počet licencovaných hráčů stoupl meziročně o slušných 83 hráčů na celkových 922. Máte pocit, že se stále postupně rozrůstáme? Možná vás překvapí následující graf:

sezona2016_5

Již po pár letech života měl ČAPEK úctyhodných 969 pétanquerů! Po rychlém propadu o rok později se stav stabilizoval a až do loňského roku se pohyboval okolo 800 hráčů. Jsme nyní na startu všeobecného růstu, či jde pouze o jeden z výkyvů? Čas ukáže. Každopádně vedení asociace musí zůstat ve střehu.

Žádné komentáře

Přidej komentář