V Lipníku opět nezaváhali domácí, Litovli vládli Poláci

V Lipníku opět nezaváhali domácí, Litovli vládli Poláci

Lipník/Litovel/Pezinok – Na Košonek Zdeňka Vavroviče se ráno zaregistrovalo 54 dvojic a nejednomu hráči bleskla hlavou myšlenka, zda se někomu konečně podaří přerušit lipnickým sérii šesti domácích vítězství. Nepodařilo, putovní pohár zvedli nad hlavu opět Petr Vavrovič ml. s Petrem Morávkem. Na druhé straně republiky v Litovli se pak z vítězství na Čerlince radovali Poláci.

Lipník

Po deštivém a chladném pátku se hráči i lipničtí pořadatelé upínali k předpovědím meteorologů, kteří na sobotu slibovali počasí přívětivé a beze srážek. Tentokráte jim věštění opravdu vyšlo a v Lipníku se hrálo sice na měkčím povrchu, ale bez deštníků a teplých bund.

Počet týmů a čtyřkolový švýcar dávali jistotu postupu do KO každému, kdo v základní části vybojoval alespoň tři výhry, což se ale nepodařilo některým favoritům turnaje. Pod čarou postupu zůstaly například týmy Jiřího Koreše st., Jiřiny Demčíkové nebo Tomáše Klíra. Černý Petr v podobě 17. místa tentokrát zůstal v ruce Vilému Medunovi s Ivem Navalaným.

Pořadatel držel padesátiminutový limit až do semifinále, takže i vyřazovací boje se nesly ve svižném tempu a v šest večer už byla jasná poslední čtyřka. Týmy Daniela Bílka a Petra Vavroviče, které zatím procházely turnajem bez zaváhání, doplnili Lubomír Srnský s Blankou Froňkovou, kteří postupovali ze šestnáctého místa a uštědřili první letošní porážku Janu Michálkovi, a Miloslav Zátka s Hanou Mitkovovou. Ti měli v Lipníku svůj den a v kapse už několik velmi cenných skalpů, ale v semifinále už na domácí nestačili a s duem Srnský-Froňková prohráli i zápas o třetí místo.

Finále domácích proti Vrchlabským se čekalo jako velmi dramatické, neboť ani jeden ze soupeřů ten den zatím nepoznal porážku, ale žádné velké drama se nekonalo. Petr Morávek s Petrem Vavrovičem ml. si vítězství zasloužili přesvědčivým výkonem 13:4.

Všichni účastníci si kromě počasí a pétanque mohli po celý den užívat i klasickou lipnickou grilovačku. Pro nejlepší čtyři týmy si pořadatel připravil poháry a peněžní ceny. Vítězové pak převzali i putovní pohár.

Snad jedinou stinnou stránkou turnaje bylo pro pořadatele určité rozladění ze skutečnosti, že i tentokrát se našly týmy, které k registraci bez odhlášení nebo omluvy nepřijely. V době, kdy se řeší systém přihlášek, kdy je obrovský přetlak na většinu turnajů a kdy má pořadatel početnou listinu náhradníků, bychom měli prokazovat více slušnosti a empatie k ostatním a zbytečně bez vážných důvodů neblokovat místa, která by rád využil někdo jiný.

Výsledky:

1.
Petr Morávek (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič ml. (PC Sokol Lipník)

2.
Daniel Bílek (1. KPK Vrchlabí)
Pavel Mašek (1. KPK Vrchlabí)

3.
Blanka Froňková (PC Sokol Lipník)
Lubomír Srnský (1. KPK Vrchlabí)

Čerlinka Cup

Letos se Čerlinka Cup poprvé odehrál již na jaře, i když počasí jaro zrovna moc nepřipomínalo. Nejenom zabijačkové speciality sem však přilákaly jako každý rok několik desítek trojic. Úvodní zápasy nepřinesly téměř žádné překvapení. Turnaj probíhal bez větších zdržení a po výborném obědě všichni netrpělivě čekali na pořadí po švýcaru. To určilo 16 postoupivších do KO a zbylých 15 týmů bylo rozděleno do skupin po čtyřech.

V šestnáctce se začali formovat největší favorité, mezi nimi i mladý olomoucko-albrechtický tým, který bez problému postoupil do semifinále s KO skórem 26:2. Pro všechny ale postup nebyl tak jednoduchý, trojice pod vedením Miroslava Krpce například musela vždy bojovat až do konce, aby mohla postoupit tak daleko.

V semifinále však narazila na jediný polský tým na turnaji, který sice musel zápas hned dvakrát otáčet, ale nakonec vítězstvím 13:12 jízdu moravského tripletu ukončil. Druhé semifinále už tak napínavé nebylo a zhruba po půl hodině odcházel tým pod vedením Lubomíra Antona se skleslými obličeji a jedním bodem.

Když začínalo finále, zápas o třetí místo byl už dávno v průběhu a v držení ho měla bez větších problému trojice Krpec-Faltýnek-Král. To ve finále většina přihlížejících očekávala tuhý boj, přece jenom se zde setkaly týmy, které ještě neprohrály. Nakonec to ale zas až tak velký boj nebyl. Moravský tým sice bojoval, dokázal snížit na rozdíl jediného bodu a všichni ještě věřili, že zápas dokáže otočit, ale polský triplet nepřipustil žádné další komplikace a zápas co nejdřív ukončil.

Výsledky:

1.
Marcin Wachala (Polsko)
Piotr Wijas (Polsko)
Sergiusz Gadek (Polsko)

2.
Radek Skopal (Kulový blesk Olomouc)
Václav Valík (PAK Albrechtice)
Vojtěch Žiak (PAK Albrechtice)

3.
Miroslav Krpec (Hrode Krumsín)
David Faltýnek (Hrode Krumsín)
Pavel Král (Fenyx Adamov)

Pezinský demižón

Občas je dobré vyjet i za hranice „čapkovských“ turnajů. Nasát jinou atmosféru, jiné prostředí. Jednou z takových pohodových vydařených akcí byl v sobotu turnaj Pezinský demižón, který pořádal místní klub Spiders. Účastnilo se 47 trojic, vesměs domácích a s účastí týmů z Maďarska a České republiky.

Zatímco české výpravě ve složení Ivo Michálek a manželé Moosovi unikl postup do KO o jeden post, Maďaři si odvezli celkové vítězství a originální ceny. Pořádající klub v čele s Markem Soboličem turnaj dobře připravil. Nechyběly bohatá snídaně a skvělý oběd, přátelské prostředí i zajímavý terén.

Žádné komentáře

Přidej komentář