Prášilky obhájili Konšel s Hodboděm, pirátem Morganem se stal Vorel

Prášilky obhájili Konšel s Hodboděm, pirátem Morganem se stal Vorel

Prvomájové koule Barona Prášila

Ořech  V poslední dubnovou sobotu se do Ořecha na 21. ročník tradičního turnaje Prvomájové koule Barona Prášila sjelo 60 dvojic z pěti zemí – Česka, Slovenska, Německa, Dánska a Švédska. Cizincům se však tentokrát vůbec nedařilo, do čtvrtfinále se dostala jen jedna německá dvojice, kde ztroskotala na pozdějších vítězích. Těmi se stejně jako před rokem stali Pavel Hodboď a Jakub Konšel.

Počasí se ve srovnání s minulým týdnem výrazně zlepšilo, hřiště však zůstala silně podmáčená a přestože pršelo jen zřídka, některá připomínala spíše bažinu. Šedesát týmů bylo rozděleno do patnácti skupin po čtyřech, které se hrály na dvě prohry. Z nich potom postoupilo 32 nejlepších, na týmy na třetím místě čekal turnaj „B“, na týmy na posledním místě pak turnaj „C“ – všichni tak po odehrání skupin stále hráli o ceny a vítězství v turnaji.

Po odehrání spousty napínavých zápasů se do semifinále probojovaly čtyři české dvojice. V prvním semifinále změřili síly obhájci titulu Jakub Konšel a Pavel Hodboď s Lubomírem Srnským, který již jeden letošní turnaj v Ořechu vyhrál a kterého tentokrát doplňoval Viktor Šebek. Obhájci si zprvu vypracovali slušný náskok, o ten však vzápětí přišli a hra se srovnala. Poté přišel nához, ve kterém se Srnský se Šebkem poprvé vyházeli hned na první kouli, čehož zkušení Konšel a Hodboď využili, ukončili zápas čtyřkou a postoupili do finále.

Druhé semifinále proti sobě postavilo dvojici Pavlů (Fereš a Pachla) a dvojici Bílků (Dana a Vojtu). Tento zápas měl poněkud pomalejší tempo, přestože střelci na obou stranách byli velmi přesní. Bílkům postupně začaly docházet síly a bylo jasné, že finále si zahraje Fereš s Pachlou.

Finálový zápas se přeléval ze strany na stranu – zatímco úvod lépe vyšel dvojici Fereš-Pachla, postupně převzali otěže zápasu Hodboď s Konšelem. Těm se podařilo dostat už na 12 bodů, když v tom se znovu nadechl soupeř a napínavé utkání tak rozhodoval až nához za stavu 12:12. V něm měla více štěstí pražsko-brněnská dvojice a Konšel s Hodboděm tak obhájili své loňské vítězství. Ve vrchlabském zápase o třetí místo byla úspěšnější dvojice Srnský-Šebek.

Na první tři týmy čekaly speciální poháry, věcné ceny a také prize money, které tvořilo 50 procent ze startovného a o něž se podělilo nejlepších osm týmů.

Výsledky:

1.
Jakub Konšel (POP Praha)
Pavel Hodboď (Carreau Brno)

2.
Pavel Fereš (PK 1293 Vojnův Městec)
Pavel Pachla (Aura Havlíčkův Brod)

3.
Lubomír Srnský (1. KPK Vrchlabí)
Viktor Šebek (1. KPK Vrchlabí)

Autor: Tomáš Michálek

Přístavní turnaj Piráta Morgana

OřechV neděli se vinou mokra musely vyřadit centrální kurty a hlavní dění se přesunulo na „horní“ hřiště u lanového parku. O originální ceny v podobě miniatur plachetnic z raného novověku bojovalo 57 jednotlivců, napůl složených z hráčů českých a napůl ze zahraničních. Pomyslným pirátem Morganem se nakonec stal junior Jan Vorel, který vyhrál bez ztráty kytičky.

Systém 4 kol švýcara s postupem do čtvrtfinále téměř nedovoloval klopýtnout. Již od druhého kola ale začal okruh papírových favoritů, kteří se stále drželi na postupových pozicích, řídnout. Los například svedl do vzájemného souboje hned dva nejvýše nasazené. Lubomír Srnský v něm mocně stahoval počáteční ztrátu, ale stejně se nakonec Tomáš Klír radoval z těsné výhry 13:12. Co mu to bylo platné, když ho hned v dalším kole vyškolil vlastní svěřenec Jan Vorel.

V prvním semifinále porazil kostomlatského Hynka Vyorala Rudolf Pulman ze Slovenska. „Hraju to asi dva roky, ale hned první rok jsme vyhráli slovenské mistrovství a vloni jsem tak byl jako reprezentant na MS na Madagaskaru. Úžasný zážitek, “ prozradila kometa jménem Rudolf.

Ve finále ho vyzval Jan Vorel z Petank clubu Praha, který v semifinále porazil Josefa Beránka ze Sezemic. Mladý junior petánkem žije, což dokazoval po celý den, kdy svým projevem bavil jak diváky, tak protihráče. Sebevědomou a účinnou hrou kosil bez větších problémů jednoho soupeře za druhým. Ve finále forma ještě gradovala a po atraktivním zápase si vybojoval další turnajové vítězství. „Jo! Třetí vyhranej turnaj!,“ radoval se chvilku po odhození poslední koule.

V zápase o třetí místo porazil Hynek Vyoral Josefa Beránka, pro kterého to byl dosud nejlepší výsledek na turnaji ČAPEK.

Výsledky:

1.
Jan Vorel (Petank club Praha)

2.
Rudolf Pulman (Slovensko)

3.
Hynek Vyoral (Sokol Kostomlaty)

Autor: Vladimír Brázda

Žádné komentáře

Přidej komentář