Známe všichni nová pravidla?

Známe všichni nová pravidla?

Často na turnajích slyšíme nebo si v propozicích můžeme přečíst větu „hraje se dle mezinárodních pravidel“. Víme ale všichni, co to obnáší ?

Pravidla v teprve nedávno aktualizované podobě visí na stránkách asociace, navíc byli všichni prezidenti či představitelé klubů vyzváni k rozšíření této důležité informace členské základně. Soudě dle několika posledních turnajů se novinky postupně dostávají víc a víc do povědomí hráčů. Někteří jsou již seznámeni, jiným to bude ještě asi chvíli trvat.

Ačkoli jsou hráči před turnajem na tuto záležitost speciálně upozorněni, přesto se stává, že dochází k chybám. Jedna věc je samotná znalost pravidel, ale neméně důležité je i znát správný výklad. Napadlo mě, že by nebylo od věci některé body speciálně vypíchnout a k některým bodům by se například mohli přímo vyjádřit naši rozhodčí, kteří mají i zkušenosti z mezinárodních turnajů. Také bych přivítal mít třeba možnost se někde na rozhodčí obrátit s konkrétním dotazem, aby se nová pravidla a jejich správný výklad dostal co nejdříve a co nejvíce ve známost.

Na nedávném světovém šampionátu v Belgii byla kupříkladu k vidění v závěrečných  kláních turnaje situace, kdy tři hráči byli potrestáni žlutou kartou. Všichni za přestupek, že si nohou zahladili místo, které nebylo jasně viditelně rozbito od dopadu jedné z předchozích koulí. Právě toto pravidlo by bylo dobré rozebrat a přesně popsat, aby nedocházelo při hře k nedorozuměním. Stejně tak neustále diskutované body jako dovolená přípustná vzdálenost dvou košonků od sebe na sousedících hřištích při náhozu, možnost posouvání kruhu a další.

Mnozí hráči si aktualizaci pravidel spojují jen s novým systémem nahazování cíle, tedy košonku, ale neví nic o tom, že se mohou setkat nejen se žlutou kartou, ale i oranžovou a červenou. Samozřejmě se to týká hlavně reprezentačních výprav, ale určité body pravidel by možná stály za podrobnější výklad. Kdyby se do toho někomu chtělo, bylo by to fajn.

Žádné komentáře

Přidej komentář