Na MČR dvojic slavili Kaplánek s Greplem svůj první mistrovský titul

Na MČR dvojic slavili Kaplánek s Greplem svůj první mistrovský titul

Vědomice – Na zrenovovaných vědomických hřištích si v půlnočním finále dokráčeli ke svému prvnímu mistrovskému titulu mezi dospělými František Kaplánek a Jiří Grepl, kteří porazili 13:11 Petra Fuksu a novopečeného otce Jindřicha Kaucu. Na skokana roku hned zkraje sezóny aspiruje Robert Janeček z Krumsína, který s Petrem Juráněm ukořistili třetí místo. 

Sádlo, škvarky, okurky. Typický snídaňový triatlon přivítal ve Vědomicích přes sto dvojic, které si ve skupinách na dvě prohry mohly ozkoušet nový terén, který z ptačí perspektivy zdokumentoval i dron (zde se podívejte na video). S terénem se téměř všechny nasazené týmy vypořádaly, a tak se ve vyřazovacích zápasech mohly očekávat velice napínavé souboje. Někteří však turnajem proplouvali až do KO 32 bez větší námahy, díky volným losům jim k tomu stačil jediný zápas, a tak se ke druhému utkání dne dostali až kolem čtvrté hodiny odpoledne. 

Velká pozornost se věnovala týmu Lubomíra Srnského a Lukáše Michaličky, který se loni stal nejmladší mistrovskou dvojicí v této kategorii. Letos však kluci svůj úspěch zopakovat nedokázali, jejich roztěkanost totiž v osmifinále potrestali chladnokrevní Juráň s Janečkem, který svými výkony po roce hraní nepřestává udivovat.

Do čtvrtfinále se nakonec probojovalo pět z prvních deseti nasazených týmů. Jedním z překvapení bylo zkušené duo Hančová-Vlk, které všechny své zápasy hrálo více než dlouho, ale úspěšně. Mezi osmi nejlepšími je nakonec nedokázali zastavit ani Ivo a Jan Michálkovi. O hřiště vedle se hrál velmi pěkný útočný pétanque mezi týmy Kaplánek-Grepl a Konšel-Resl. Koncovku nakonec lépe zvládli moravští borci. Petr Fuksa s Jindřichem Kaucou, ke kterému už budeme muset připisovat „starší“, protože se mu narodil syn Jindra, si poradili s německy hovořící dvojicí Kuchler-Krassa a semifinálovou čtveřici doplnili Juráň s Janečkem, kteří si už o hodinu dřív poradili s manžely Lukášovými.

Nekonečné semifinále

Ty nejnapínavější boje se už hrály v pozdní večer a za umělého osvětlení, což byla velká škoda. Hráčům po celém dni nekonečného čekání na soupeře a těžkých hrách rychle ubývaly síly, což se projevovalo na výkonech. Ty rychle klesaly dolů, zatímco kolíčky se na počítadle sunuly nahoru jen po bodech. Především dvouhodinové semifinále mezi týmem Kaplánka a Hančové bylo pro diváky doslova ubíjející. „Je ještě vůbec sobota?“ ptal se Grepl, na kterém bylo mimo jiné vidět, jak moc je po titulu hladový. Zatímco úspěchy ověnčená dvojice Hančová-Vlk brala zápas s nadhledem, na mladší dvojici bylo vidět, že zisk titulu pro ně v tu chvíli znamená alfu i omegu. Emoce Moravanů nakonec převážily nad klidem a rozvahou Čechů a kluci se posunuli do finále. Tam na ně čekal Kauca s Fuksou, kteří uťali spanilou jízdu Juráně s Janečkem.

Finále začínalo kolem jedenácté hodiny a na hráčích byla znát skutečná únava, ale stejně tak i touha vydat ze sebe ještě poslední zbytky sil. Grepl i Kaplánek pro někoho možná překvapivě stále čekali na svůj první republikový titul, byť krumsínský střelec před sedmi lety triumfoval mezi juniory. „S Kubou Konšelem jsem ve Vědomicích prohrál dvě poslední republiková finále, takže po jeho vyřazení jsem odhodlaný to tady konečně dotáhnout do konce,“ popisoval své pocity před utkáním Grepl.

Ten vlastně bojoval na dvou frontách zároveň – o putovní pohár a odvoz do Prahy. V průběhu dne mu totiž odjížděl jeden domluvený řidič za druhým, spásu nakonec našel až ve finálovém protihráči Petru Fuksovi.

Úvodní náhozy zápasu naznačily, že zbývající diváci shlédnou nesporně kvalitnější utkání, než bylo nekonečné semifinále. Nejprve zahrálo bezchybné nahození duo Grepl-Kaplánek, načež zabodovali soupeři zejména díky třem perfektním střelám Jindřicha Kauci. Postupem času Kaplánkova střelba přestávala být tak suverénní, jak jsme u něj letos zvyklí, a tak se zobáček vah začínal pomaličku naklánět směrem k dvojici z Čech.

Ačkoliv kolíčky na počítadle stále zůstávaly v těsné blízkosti, Grepl s Kaplánek věděli, že je to jen čekání na popravu. Za stavu 11:9 pro Kaucu s Fuksou moravští kluci změnili vše, co mohli – prohodili pozice a košon nahodili těsně pod tribunu do prostor, kde se ještě nehrálo – a vyplatilo se. Fuksa po prvním Kaplánkově plasu zůstal všemi třemi koulemi na poctivou „devítku“ asi metr před košonem a Kaucovi se podařilo přeplasovat pouze jednou.

Od vytouženého titulu Grepla s Kaplánkem dělily tři dobré koule. Hned prvním hodem však Grepl těsně minule. Druhou střelou ale napodobil klíčový okamžik ze čtvrtfinálového duelu proti Konšelovi s Reslem a nekompromisním
kárem dal Kaplánkovi příležitost ukázat své plasérské kvality. Ten nezklamal a dvěma precizními dohozy zajistil moravské dvojici celkové vítězství.

Pořadatelé z Vědomic připravili velmi pěkné mistrovství ve vylepšeném areálu, ve kterém po celý den panovala sportovní atmosféra plná emotivních koncovek zápasů a respektu ke všem protihráčům. Vítězné týmy si odnesly poháry, medaile a plata se sádly a škvarky, zbylí hráči si mohli vychutnat alespoň chutný oběd se salátkem i dezertem.

Výsledky:

1.
Jiří Grepl (SKP Hranice VI – Valšovice)
František Kaplánek (Hrode Krumsín)

2.
Petr Fuksa (UBU – United Balls of Únětice)
Jindřich Kauca (PC Kolová)

3.
Petr Juráň (Carreau Brno)
Robert Janeček (Hrode Krumsín)

Foto: Jan Michálek, SK Sahara Vědomice