České Centrope v Liblicích mělo polské barvy

České Centrope v Liblicích mělo polské barvy

Liblice – Byla už hodina po půlnoci, kdy se Grzelczak Rafał, Śliż Andrzej a Śliż Jędrzej probili 122 týmy až k putovní trofeji. Ve finále za zády nechali své krajany ve složení Broniecki-Chmiel-Słota. Na Čechy zůstal až bronz, pro který si dokráčelo české trio Grepl-Juráň-Ferlay po tom, co porazilo saharskou trojici Demčík-Demčíková-Horáčková.

Letos jako druhý ze série turnajů Centrope byl ten „náš“, který se už tradičně odehrál v Liblicích. Nádherné a rozlehlé prostory zámecké zahrady by pojaly až 148 trojic, nakonec se ale i přes značný počáteční nápor dostavilo 122 týmů. U nástupu ale ještě všichni nebyli – jeden maďarský tým zabloudil v Praze, slovenský hráč se spletl a místo do Liblic jel do Libčic a jeden český hráč na turnaj zapomněl úplně. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a turnaj odstartoval jen s drobným zpožděním.

Systém hry byl zvolen dle pravidel Centrope Cupu, tedy pětikolový švýcar s postupem mezi nejlepších 32 týmů. To dovolovalo jediné zaváhání na jistý postup a pak, jak řekl holandský hráč Sander Beukers: „Když prohraješ dvakrát, musíš se modlit, nic jiné nepomůže.“ I proto odpovídal obhájce Ivo Michálek na otázky o jejich hře tak, že to mají od druhého kola KO. Hned na úvod totiž promarnili svůj náskok a na limit podlehli sokolečskému triu. Nakonec se jim ze základní části postoupit podařilo, stejně jako většině favorizovaných týmů.

Jenže hned v prvním kole obhajující Michálkovi vypadli, když nestačili na Poláky v čele s Tomaszem Lipczyńskim. Stejný osud potkal i tým pod vedením Jakuba Konšela, který se v posledních letech umisťoval pravidelně na stupních vítězů. Trojice Mrázek-Moosová-Beránek dále nečekaně vyřadila trio Habásko-Koreš st.-Netušil, vzápětí  však podlehla překvapení turnaje – vědomickému týmu Demčík-Demčíková-Horáčková.

Do osmifinále se celkově probojovalo sedm českých trojic, v nejlepší osmičce se jich představilo už jen pět včetně česko-holandské trojice. Zbylé tři týmy byly polské.

Semifinále svedlo proti sobě trojice Grepl-Juráň-Ferlay a Grzelczak-Śliż A.-Śliż J. a na druhém hřišti Demčík-Demčíková-Horáčková proti Broniecki-Chmiel-Słota. Zatímco druhé semifinále mělo hodně rychlý a jednoznačný průběh, kde bodovali jen naši severní sousedé, to první nabízelo podívanou na dokonalé náhozy, ale i neodpustitelné chyby. Zápas trval téměř dvě a půl hodiny a prohrát nechtěl nikdo, jeden však poražen být musel. „My jsme měli asi deset šancí na zakončení a žádná nebyla využitá, byla to zatím moje nejhorší pétanque prohra,“ vyjádřil se po zápasu Jiří Grepl, který si ale po švýcaru myslel, že vůbec nepostoupí. Poslední dvě kola totiž jeho tým prohrál a do vyřazovacích bojů je poslal jen vysoký buchholz.

Zápas o třetí místo tak byl českou záležitostí, kde převážili zkušenosti české špičky. Finále zůstalo taky homogenní, ale bohužel pro nás polské. Nejen diváci a organizátoři měli po prvních pár náhozech pocit, že se nám zopakuje semifinále a týmy budou magnetky posouvat po bodech, ale naštěstí se po několika vyrovnaných náhozech zadařilo týmu pod vedením Śliże, který nakonec vyhrál jednoznačně 13:5. „Veroniko, snad jsi si nemyslela, že když vyhraješ polské Centrope, tak vám to nevrátím!“ říkal u gratulací s úsměvem Andrzej Śliż.

Výsledky:

1.
Grzelczak Rafał (Polsko)
Śliż Andrzej (Polsko)
Śliż Jędrzej (Polsko)

2.
Broniecki Konrad (Polsko)
Chmiel Marcin (Polsko)
Słota Krzysztof (Polsko)

3.
Franck Ferlay (Carreau Brno)
Grepl Jiří (SKP Hranice VI – Valšovice)
Petr Juráň (Carreau Brno)

Foto: Ivo Michálek, Jan Michálek, www.zamek-liblice.cz