Pepáčkovo koulení skolilo favority, Kutému v Albrechticích utekl hattrick

Pepáčkovo koulení skolilo favority, Kutému v Albrechticích utekl hattrick

Pepáčkovo koulení

Lipník – Startovní listina prvního ze tří letošních turnajů klubu PCP Lipník čítala řádku zvučných jmen, papíroví favorité ale kompletně pohořeli. Ve finále zvítězili místní Pavel Pažout s kostomlatským Rudou Vaníčkem nad velimskou dvojicí Pavel Jeřala – Martin Škopek. Bronz brali Jana Radoušová s Janem Valenzem.

39 dvojic, více se na 19 hřišť u penzionu v Lipníku nevešlo. Petr Vavrovič mladší s Petrem Fafkem, dvojice Kauca-Morávek, otec a syn Bílkovi. Nikomu z nich se druhou červnovou sobotu nepodařilo projít lipnickým regionálem se vztyčenou hlavou. Tyto první tři nasazené týmy ve čtyřkolovém švýcaru shodně dvakrát prohrály a ani buchholz je nepodržel natolik, aby se někdo z nich vešel mezi tři Lucky Loosery s dvěma prohrami do nejlepší šestnáctky. Petrové Vavrovič s Fafkem navíc brali nepopulární sedmnácté místo o jeden jediný bodík ve skóre, v porovnání s šestnáctým týmem měli stejný i kumulovaný buchholz.

To šestnácté místo bral pražský pár Zátka-Mitkovová, který navíc hned v prvním kole KO porazil vítěze švýcara, vrchlabskou dvojici Brázda-Vedral. Na poměrně těžkých terénech vítězily týmy s lepším plasem. V prvním semifinále porazil tým Rudy Vaníčka chrudimské manžele Bartošovy poměrem 13:3. Druhé semifinále ovládla velimská dvojice Jeřala-Škopek, když zdolala dvojici Radoušová-Valenz poměrem 13:9.

Finále za slušné divácké kulisy bylo především plaserským představením, kde mezi všemi vyčníval matrikář asociace Pavel Pažout. Společně s Rudou Vaníčkem vyhráli finále 13:7 a dokázali, že lze vyhrát sportovní turnaj, i když nejste zrovna v nejlepší fyzické formě. „To není fér, vždyť ty jsi je umlátil holí, Rudo,“ rozesmál přítomné diváky Tomáš Piller. „To nešlo vyhrát, Pavel nás prostě zařízl,” povzdechl si po zápase stříbrný Pavel Jeřala.

Manželé Bartošovi museli turnaj opustit ještě před posledním zápasem, a tak Jana Radoušová s Janem Valenzem brali třetí místo bez boje.

Výsledky:

1.
Rudolf Vaníček (Sokol Kostomlaty)
Pavel Pažout (PCP Lipník)
2.
Pavel Jeřala (PC Sokol Velim)
Martin Škopek (PC Sokol Velim)
3.
Jan Valenz (PK OSIKA)
Jana Radoušová (PK OSIKA)

Autor: Vladimír Brázda

 

Albrechtický kahan

Albrechtice – Turnajů jednotlivců v Česku přibývá. Jeden již tradiční se konal v Albrechticích, kam se sjela skoro celá hráčská špička severní a střední Moravy. Většina z ní ale postupně povypadávala a na stupně vítězů tak vystoupala trochu překvapivá jména. Po dvou prvenstvích Tomáše Kutého převzal vítěznou štafetu Zbyněk Jakeš, který v napínavém finále zdolal Petra Janíka. Bronz vybojoval Miloslav Pánek.

Počasí slibovalo velkou průtrž mračen, která opravdu přišla, ale nakonec se vše uklidnilo a 32 hráčů mohlo bojovat o Albrechtický kahan. Hrálo se čtyřkolovým švýcarem s postupem do šestnáctky, kde už se hrálo vyřazovacím způsobem.

Mezi nejlepších šestnáct se dostali vesměs všichni favorité, včetně Tomáše Kutého, který si brousil zuby na „zlatý hattrick“, jelikož poslední dva ročníky vyhrál bez ztráty kytičky. Ovšem hned první kolo KO se stalo pohromou favoritů, která potkala i Tomáše, když se s ním vůbec nemazlila jeho klubová spoluhráčka a letošní reprezentantka na světovém šampionátu v Číně Lenka Svobodová. Ta předvedla takřka bezchybnou hru a obhájci nedala žádnou šanci.

V osmifinále ovšem vypadli i další vysoko nasazení jako Václav Valík, Martin Pírek nebo Pavel Bureš. Velkým překvapením dne byla jízda Radomíra Žiaka, který ve velmi zajímavém čtvrtfinále dokázal porazit svého syna Vojtěcha, a dostal se tak do bojů o medailová umístění. V semifinále jej doplnili Miloslav Pánek z Krumsína, Petr Janík ze Slope Brno a první po švýcaru Zbyněk Jakeš z Valšovic.

Radomír Žiak zachovával klidnou hlavu i v zápase o finále, kde jej až v závěru po velkém boji udolal Zbyněk Jakeš. V druhém semifinále Janík uplacoval Pánka. Ten si však poté zlepšil náladu v zápase o bronz, kde po pěkném výkonu přehrál právě Radomíra Žiaka.

Finále nabídlo skvělou podívanou plnou zvratů. V úvodu utkání jednoznačně dominoval Zbyněk Jakeš a ujal se vedení  7:1. Pak však Petr Janík neuvěřitelně zpřesnil svou první kouli a neustále stál na košonku. I přes dobrou střelbu Zbyňka se zápas začal otáčet. Když už za stavu 12 : 9 sahal Petr po vítězství, tak přišel další zvrat a Jakeš se nakonec mohl radovat z celkové výhry po nejtěsnějším skóre 13:12.

„Nejsem tak úspěšný střelec jako Zbyněk a to v tomto zápase rozhodlo, protože Zbyněk v těch nejdůležitějších momentech vždy trefil,“ komentoval zpětně utkání brněnský Janík.

Opět platilo, že Albrechtičtí dělají turnaje pro lidi. Tradičně nechybělo skvělé občerstvení, přátelská atmosféra a bezproblémový chod celého turnaje.

Výsledky:

1.
Zbyněk Jakeš (SKP Hranice IV – Valšovice)

2.
Petr Janík (Slope Brno)

3.
Miloslav Pánek (Hrode Krumsín)

Autor: Tomáš Kutý
Foto: petanquevalsovice.cz

Žádné komentáře

Přidej komentář