Slovinské Centrope Čechům body nepřineslo, vyhráli Poláci

Slovinské Centrope Čechům body nepřineslo, vyhráli Poláci

Velenje, Slovinsko Dalekou cestu na třetí letošní Centrope, konající se ve Slovinsku, se z Česka rozhodly absolvovat jen dva týmy nymburského klubu Mimo done, doplněné Janem Vorlem z Petank Clubu Praha. Ani jednomu se však nepodařil postup do vyřazovacích bojů, a tak úřadovaly jiné státy. Zlato bral polský triplet Ladaczek-Teufel-Lipczyński, který ve finále porazil Slováky Šebeňu, Ševčeka a Tomku. Bronz získal domácí tým Bonšek-Brajer-Novak.

Cesta na sobotní turnaj začala zjištěním, že zapůjčená osmimístná dodávka neobsahuje funkční klimatizaci a disponuje jen dvěma stahujícími se okénky v přední řadě. Ty ovšem řidič a spolujezdec z důvodu značné hlučnosti při vyšších rychlostech na dálnici odmítli používat. Osmihodinová sauna byla zakončena příjezdem do kempu slovinského Velenje, hlavního sídla výrobce kuchyňských spotřebičů Gorenje. Druhý den po probuzení čekal celou skupinu výhled na průzračné Velenjske jezero v pozadí s nádhernou teplárnou a hlavní výrobní halou místní fabriky.

Samotný turnaj, kterého se zúčastnilo 43 týmů osmi národností, se konal v nedalekém amfiteátru. Systém hry byl nastaven na klasický pětikolový švýcar s postupem do KO 16. Los prvního kola přinesl oběma českým tripletům neznámé soupeře. Trojice Vorel-Kára-Zikmunda dostala na začátek neznámý dámský triplet od Balatonu. Po tříbodovém přídělu v prvním náhoze se česká trojice rychle otřepala a maďarské dámy házející metr od košonu poměrně rychle přehrála.

Papírově slabší tým Mimo Done 2 dostal na začátek turnaje zástupce slovinské národnosti. Hra druhého českého týmu stála předevšim na prvním plasu Michala Kubánka, který na tvrdém povrchu lepil většinu koupí na košon. Přesto se podařilo z většiny náhozů vytěžit jeden, maximálně dva body. Jedničkovým tempem se tak zápas táhl až do časového limitu, kde Češi urvali cennou první výhru, která znamenala historicky první vyhrané kolo obou nymburských týmů v jednom turnaji.

Vyřazovací boje bez české stopy

Druhé kolo se neslo ve znamení těžších soupeřů a změny povrchu. Tým Mimo Done 1 dostal silný slovenský triplet. Celá hra se nesla v jednobodovém přetahování. Rozhodující předposlední nához se za stavu 7:7 udál minutu před koncem časováho limitu. Janu Vorlovi se střelou povedla oddělit slovenská koule nalepená na košonu, který skončil 20 centimetrů před autovou čárou. Vojta Zikmunda následně naplacoval důležitou kouli 20 centimetrů před košon, takže Slovákům nezbývalo než střílet. Naneštěstí se slovenská střela povedla a košonek šel z hřiště ven.

V rozhodujícím náhozu po limitu zvítězily zkušenosti našich východních sousedů. Špatně naplacovanou slovenskou kouli nymburští nedokázali na čtyři pokusi překonat a Jan Vorel naplacoval jenom svoji poslední kouli, která šla následnou slovenskou střelou pryč. Druhý tým se opět dlouho pral s rakouskou trojicí, v posledním náhozu však musel pro výhru nasázet šest bodů, což se mu I přes vysoce reálnou možnost nepovedlo.

V dalších zápasech se oběma týmům podařilo přidat po jedné výhře, které bohužel nepřinesly postupové radosti. Z turnaje si tak Nymburští odvezli 29. a 31. místo, spokojenost z vyrovnaných soubojů a celkově skvělé atmosféry slovinského Centrope.

Kralující Polsko

Turnaj, který pokračoval dale bez české stopy, nakonec vyhrál polský triplet Tomasz Lipczyński, Kamil Ladaczek a Tomasz Rafał Teufel který si ve finale poradil s mladým slovenským týmem ve složení Martin Ševček, Patrik Šebeňa a Lukáš Tomka. Slovinci, kteří jsou nejen na domácí půdě vždy silným soupeřem, tentokrát dosáhli až na třetí místo.

Po třech odehraných Centrope je v čele s 219 body Polsko. Na druhém místě se drží Česko, ale na vedoucí zemi ztrácí propasných 111 bodů. Třetí je Slovinsko s 60 body, 45 bodů má Slovensko. Rakousku se zatím podařilo nasbírat 21 bodů a Maďaři ještě nezískali ani body, díky čemu jsou před nimi i necentrope státy Francie, Nizozemí a Německo.

Výsledky:

1.
Tomasz Lipczyński (Polsko)
Kamil Ladaczek (Polsko)
Tomasz Rafał Teufel (Polsko)

2.
Martin Ševček (Slovensko)
Patrik Šebeňa (Slovensko)
Lukáš Tomka (Slovensko)

3.
Blaž Bonšek (Slovinsko)
Marko Brajer (Slovinsko)
Stanislav Novak (Slovinsko)

Autoři: Vojtěch Zikmunda, Jan Michálek
Foto:
Vojtěch Zikmunda

Žádné komentáře

Přidej komentář