Jakub Konšel si vystřílel už třetí titul

Jakub Konšel si vystřílel už třetí titul

Vědomice – Mnoho jmen na putovním poháru pro vítěze mistrovství ve vyrážení zatím vyryto není. Jiří Koreš ml. je dosavadním rekordmanem se čtyřmi triumfy. Na paty mu začíná šlapat Jakub Konšel, který po vítězných letech 2012 a 2015 přidal již třetí výhru. Kaplánek v souboji o bronz nastřílel skvělých 48 bodů.

Střeleckého mistrovství se ve Vědomicích zúčastnilo rekordních 75 hráčů. „Na opravy bude dneska potřeba minimálně 20 bodů,“ ujišťoval klubové spoluhráče Zbyněk Jakeš z Valšovic a měl pravdu. Sám nastřílel v základní části 19 bodů a bohužel si neomylně předpověděl předčasný konec.

Spolu s ním se s turnajem brzy loučili i někteří další vyhlášení kanonýři jako Jindřich Kauca, Petr Vavrovič mladší, Veronika Slobodová, Jiřina Demčíková, Jiří Koreš starší nebo loňský mistr Tomáš Michálek, který se nedostal přes 7 bodů. V letošním roce poprvé v historii nestačil na přímý postup výsledek začínající trojkou. Smůlu měl třicetibodový Jiří Grepl a dokonce i Jan Michálek s 34 body.

Střelecká kvalita stoupá

Nejúspěšnější byl po základní části František Kaplánek výkonem 43 bodů, následován Václavem Valíkem s 38 a Jakubem Konšelem, který v základu nastřílel 36. Kvarteto postoupivších uzavíral Dan Bílek s 35 body. Oproti loňsku, kdy stačilo i 28 na přímý postup, došlo k výraznému zlepšení kvality.

Stejně jako na mistrovství jednotlivců se ani ve střelbě příliš nedařilo ženám. Nejvýše se umístila na 13. místě Lenka Krejčínová. „Vy nemáte ani malý pohárek pro nejlepší ženu? Vždyť ta Lenka je chudinka, tak se snaží proti těm chlapům a nic nedostane,“ posteskl si pořadatelům Leoš Krejčín. Jinak ale neměla organizace chybu, i díky místním obětavým zapisovatelům či kvalitnímu jídlu.

Ani v opravách střelci nezaháleli. Jan Michálek překonal svůj dopolední výkon a zaznamenal 43 bodů. Mezi nejlepších osm jej doprovodili ještě Vojtěch Žiak (32), Jiří Koreš ml. (29) a Vladimír Brázda s 28 body. Stejný počet získal i Jan Charvát, ale nižší počet pětibodových pokusů rozhodl o jeho konci.

V zápasech nejlepší osmičky došlo k minimálně jednomu překvapení. Výborně hrající Valík navázal na svou formu z kvalifikace v Lipníku a vyřadil Koreše mladšího nejtěsnějším možným rozdílem jediného bodu 27:26. Poměrně vyrovnaný byl i duel mezi jeho klubovým parťákem Žiakem a Konšelem. Koncovku přece jen zvládl lépe zkušenější Konšel a vyhrál nakonec jednoznačně 41:26.

Zbylé dva zápasy byly jednoznačné. Kaplánek si po několikahodinové pauze od prvního kola poradil s rozehranějším Brázdou 35:13 a Jan Michálek hladce porazil Bílka 31:5.

Když vedle střídá minelu

Kaplánek i Michálek v prvním semifinále zůstali dlužni svým dosavadním výkonům. „Čtvrtý ateliér vyhrál Michálek 1:0, celkový stav je 11:7 pro Kaplánka,“ oznamoval zapisovatel divákům. Neznalí kolemjdoucí klidně mohli mít pocit, že se jedná o koncovku normálního zápasu, nikoliv střeleckých ateliéru. Dvěma trefami košona v poslední disciplíně Michálek rozhodl o svém postupu.

Valík s Konšelem bojovali v úvodu v těsném a kvalitním souboji. Po třetím ateliéru stáhl Valík úvodní Konšelův náskok na pouhé dva body, ale závěr mu nevyšel. Výsledné skóre hovořilo celkem jasně 36:20 pro Konšela.

Jednoznačné finále a nejvyšší výsledek dne

Finále začali oba střelci nervózně a suverénní pětibodové zásahy z předešlých turnajových kol byly k vidění jen zřídka, nicméně Konšelův výkon byl o stupínek výš a postupně gradoval. Naopak Michálkovým střelám už od semifinále chyběly doslova milimetry. „On má vážně smůlu, v těsných minelách je bezkonkurenční mistr světa,“ glosoval synův výkon Ivo Michálek. Nakonec si hráči podali ruku předčasně ve chvíli, kdy měl Michálek ještě k dispozici tři pokusy na košonech, nicméně Konšelův náskok 31:14 již byl nepřekonatelný.

Do souboje o třetí místo si Kaplánek schoval nejlepší výkon dne. V přestřelce s Valíkem nastřílel úctyhodných 48 bodů a zaostal o pouhou jednu trefu za starodávným českým rekordem, který má na svém účtu stále Tomáš Stoklásek. Ani Valík nezahálel, 32 bodů však bylo na rozjetého Kaplánka málo a po dvou výsledcích nad třicet bodů nečekaně odjížděl domů pouze s pomyslnou bramborou.

Výsledky:

1.
Jakub Konšel (POP Praha)

2.
Jan Michálek (Carreau Brno)

3.
František Kaplánek (Hrode Krumsín)

Foto: Matúš Lacko, Jana Lukášová, Sahara Vědomice

Finále (nedostřílené):

Jakub Konšel – 31
Jan Michálek – 14

O 3. místo:

František Kaplánek – 48
Václav Valík – 32

Semifinále:

Jakub Konšel – 36
Václav Valík – 20
Jan Michálek – 15
František Kaplánek – 11

Čtvrtfinále:

Jakub Konšel – 41
František Kaplánek – 35
Jan Michálek – 31
Václav Valík – 27
Jiří Koreš mladší – 26
Vojtěch Žiak – 26
Vladimír Brázda – 13
Daniel Bílek – 5

Baráž:

Jan Michálek – 43
Vojtěch Žiak – 32
Jiří Koreš mladší – 29
Vladimír Brázda – 28
Jan Charvát – 28
Lukáš Michalička – 23
Hynek Vyoral – 22
Tomáš Kutý – 19
Jiří Grepl – 18
Lenka Krejčínová – 18
Milan Mikyška – 17
Lubomír Srnský – 14
Petr Lukáš – 14
Vojtěch Lukáš – 14
Matúš Lacko – 13
Jiří Voňka – 10

Základní kolo:

František Kaplánek – 43
Václav Valík – 38
Jakub Konšel – 36
Daniel Bílek – 35
Jan Michálek – 34
Jiří Grepl – 30
Petr Lukáš – 28
Milan Mikyška – 28
Jiří Koreš mladší – 26
Hynek Vyoral – 26
Vojtěch Žiak – 26
Tomáš Kutý – 24
Jan Charvát – 24
Matúš Lacko – 24
Vojtěch Lukáš – 23
Lenka Krejčínová – 22
Jiří Voňka – 22
Lubomír Srnský – 21
Vladimír Brázda – 21
Lukáš Michalička – 20
Zbyněk Jakeš – 19
Kateřina Froňková – 18
Petr Fafek – 17
Jiří Koreš starší – 17
Jan Vorel – 17
Jaroslav Kraus – 17
Vojtěch Bílek – 16
Renata Králová – 16
Pavel Král – 15
Veronika Slobodová – 15
Václav Mráz – 15
Radek Skopal – 15
Jiřina Demčíková –14
Jindřich Kauca – 14
Pavel Bureš – 14
Lenka Svobodová – 14
Martin Hájek mladší – 13
Ivo Michálek – 13
Milan Kulhánek – 13
Jan Stloukal – 13
Jan Buchta – 12
Jiří Froněk – 12
Petr Tománek – 11
Šárka Režová – 10
Michal Preuss – 9
Ivo Chmelař – 9
Petr Vavrovič – 9
Rudolf Vaníček – 9
Miloslava Kutá – 9
Petra Kadavá – 9
Rubi Gorroño – 9
Dana Šplechtová – 8
Simona Horáčková – 8
Kamil Žárský – 8
Petr Morávek – 8
Dorota Hájková – 8
Tomáš Michálek – 7
Lukáš Jablonský – 7
Markéta Palicová – 7
Jiří Horálek – 7
Josef Schinzel – 7
Adéla Špiclová – 6
Kateřina Hocková – 6
Adam Nývlt – 6
Tomáš Klír – 6
Pavla Beranová – 5
Jana Rozsypalová – 5
Martin Pírek – 4
Leoš Krejčín – 4
Milan Demčík – 4
Miloš Přibyl – 4
Alena Vaníčková – 3
Filip Vedral – 2
Karel Přikryl – 1
Iveta Hájková – 0

Žádné komentáře

Přidej komentář