Druhé kolo MČR klubů – Krumsín ve formě, diskvalifikace Kolové a postupující POP

Druhé kolo MČR klubů – Krumsín ve formě, diskvalifikace Kolové a postupující POP

Stolín, Valšovice – Druhá červencová neděle se v naší pétanque bublině nesla ve znamení druhého kola MČR klubů. V Extralize se nejvíce dařilo Krumsínu, který ztratil z dvou utkání jediný zápas z dvanácti a to ještě poměrem 13:12. Zatím je nejblíže titulu, ale k celkovému vítězství ještě vede dlouhá cesta. Naopak již nyní je rozhodnuto o prvním sestupujícím, kterým je nejzápadnější účastník – Kolová. V první lize je již znám první semifinálový bojovník, kterým je POP Praha. O zbytku se rozhodne v dramatickém třetím kole na podzim.

Nepříjemná situace nastala v Kolové, která vinou zdravotních indispozic, dovolených a pracovních povinností nebyla schopna sestavit kompletní tým a na zápasy do Stolína neodcestovala. Soutěžní řád MČR klubů hovoří jasně – při dvou neodehraných utkáních by byla celá soutěž již značně poznamenána kontumacemi a v takovém případě přichází na řadu anulování všech odehraných zápasů a diskvalifikace ze soutěže. Další kolo, které se mělo hrát právě v Kolové, se tak přesouvá do Stolína.

PEK Stolín A – PC Sokol Lipník 0:6

PEK Stolín v úvodu ligy prohrál s Vrchlabím a ztrátu bodů s obhájcem chtěl vykompenzovat povedenými utkáními proti Kolové a Lipníku. Pro neúčast Kolové ale zůstalo jen u duelu proti nováčkovi extraligy. Ten přijel ve svém tradičním pětičlenném složení a neměnné sestavy Froňková K.-Vavrovič mladší a Morávek-Fafek-Vavrovič starší nezaváhaly. Stolínu nepomohla ani výhoda domácího prostředí, prohrál jednoznačně 0:6 a po diskvalifikaci Kolové stále čeká na první body.

Carreau Brno – PC Sokol Lipník 4:2

Brněnští hráči do Extraligy nevstoupili dobře, když nestačili na Krumsín. Aby jim čelo soutěže neuteklo a stále mohli plnohodnotně bojovat o titul, potřebovali porazit Lipník. I ten si ale dělal zálusk na zisk důležitých dvou bodů, a tak bylo k vidění hodně vyrovnané a napínavé utkání.

První kolo dopadlo vyrovnaně, když triumfovala brněnská trojice a lipnická dvojice. Podobný průběh mělo i druhé kolo, ve kterém Kateřina Froňková s Petrem Vavrovičem podávali fenomenální výkon a Šárka Režová s Ivem Michálkem na ně nestačili. Trojice si naopak dlouhou dobu hlídala trojice Michálek-Michálek-Hodboď, jenže lipnické trio – především pak Petr Morávek – chytlo druhý dech, otočilo vývoj zápasu a dokonce mohlo vyhrát, kdyby se mu podařilo do půlmetrového prostoru dostat alespoň jednu ze čtyř zbývajících koulí. Nepovedlo. V následujícím náhozu se podobná příležitost naskytla i Brňanům, ale ani ti nedokázali zápas zavřít. Lipníku však došly síly, v další hře se vyházeli na první kouli a výhru 13:12 doslova odevzdali brněnské trojici.

Stav byl tedy 2:2 a o zisku bodů rozhodovalo poslední dvojkolo. Tentokrát už Froňková s Vavrovičem nestačili na Iva a Jana Michálkovi, kteří si zápas koncentrovaným výkonem pohlídali, a ve stejný moment zvítězila i trojice Juráň-Hodboď-Michálek. Carreau tak získalo dva body a poskočilo na čtvrtou příčku právě za Lipník.

Autor: Jan Michálek

SKP Hranice VI. Valšovice – 1. KPK Vrchlabí 3:3

Dopolední souboj mezi Valšovicemi a Vrchlabím se nesl ve znamení jasného vzorce. Body za všechny tři zápasy dvojic, kde vždy nastoupil Jirka Grepl (pokaždé s jiným spoluhráčem), šly na konto domácích. Ve dvou případech to bylo pouze o bod na časový limit. Naopak trojice zůstaly pod nadvládou Vrchlabí. Obě družstva se tak spokojily s remízovým bodem do celkové tabulky.

Hrode Krumsín – Kulový blesk Olomouc 6:0

Že má Krumsín letos formu, to už všichni víme. Výhra nad Brnem v prvním kole nebyla vůbec náhodná. Ovšem Olomouc stále výkonnostně stoupá, což dokázala výhrou nad Valšovicemi taktéž v prvním kole. Dal se tedy očekávat relativně vyrovnaný souboj. A skutečně v polovině zápasů se rozhodovalo až v samotném závěru. Tam měl ale vždy navrch Krumsín, který nakonec neztratil ani utkání a po výhře 6:0 si značně vylepšil skóre zápasů, které je v celkové tabulce druhým kritériem pro celkové pořadí.

Kulový blesk Olomouc – 1. KPK Vrchlabí 2:4

V odpoledních zápasech už se Olomoučtí nechtěli nechat dále zahanbovat. Vrchlabí zase chtělo bodovat naplno, aby si drželo šance na obhajobu titulu. Jenže scénář z ranního souboje horalů s Valšovicemi se opakoval i odpoledne. Po dvou kolech 2:2, když trojice vyhrálo Vrchlabí a dvojice vždy Olomouc v čele s kvalitním střelcem Radkem Skopalem. Jeden z klíčových dvojzápasů poté zvládli hráči z Krkonoš s přehledem a po výhrách 13:2 a 13:5 brali důležité body za výhru 4:2.

SKP Hranice VI. Valšovice – Hrode Krumsín 1:5

Moravské derby dvou vzájemně si blízkých klubů slibovalo další pikantní bitvu týmů, kde jsou tahouny především mladí hráči. Jirka Grepl s Tomášem Kutým se tu střetli s Fanou Kaplánkem a Robertem Janečkem hned v prvním kole dvojic. Jeden z papírově nejkvalitnějších zápasů letošní Extraligy vyhráli 13:10 Krumsínští. Jenže Krumsín, to nejsou zdaleka jen Kaplánek s Janečkem. Zbytek týmu v čele s čerstvou dvojnásobnou mistryní republiky žen Janou Krpcovou úřadoval také, a tak se celkové skóre přiklonilo na stranu Hrode v celkovém poměru 5:1. Jediný valšovický dílčí úspěch zaznamenali Miluška Kutá s Greplem výhrou 13:12 právě nad Krpcovou s Kaplánkem.

Po druhém kole je ve vedení se šesti body Krumsín. Jestli mu vydrží forma i přes prázdniny, dá se považovat směle za největšího kandidáta na celkovou výhru. V patách má ale dobře hrající Vrchlabí, které ztrácí pouze bod a stále má vše ve svých rukou. Další týmy mají již prohru na kontě, která ale zatím nemusí nic znamenat. V tak vyrovnané soutěži může každý porazit kohokoliv. Kromě Kolové tedy…

Tabulka:

1. Hrode Krumsín                     – 6 b. (3 zápasy)
2. 1. KPK Vrchlabí                    – 5 b. (3)
3. PC Sokol Lipník                   – 2 b. (2)
4. Carreau Brno A                    – 2 b. (2)
5. Kulový blesk Olomouc        – 2 b. (3)
6. SKP Hranice VI. Valšovice – 1 b. (3)
7. PEK Stolín A                         – 0 b. (2)
8. PC Kolová                              – disk.

1. liga MČR klubů

Skupina A

PC Leap – PK Osika 0:6

Klub PC Leap prezidenta a kapitána Jardy Krause ještě letos na jaře tvořili pouze dva hráči, tím druhým byl junior David Soukup. Se startem ligové soutěže ale přistála v matrice řada nových jmen a proč nesbírat zkušenosti právě v klubové soutěži? V prvním jarním kole ale dostali příděl 0:6 od Loděnic. Nyní na ně čekal ještě zkušenější soupeř z Plzně. Některé zápasy už byly vyrovnanější v porovnání s Loděnicemi, ale přesto to na první dílčí výhru nestačilo a po výsledku 6:0 má Osika po dvou utkáních tři body v celkové tabulce.

CdP Loděnice – Petank Club Praha 3:3

Loděnice má jistě ambice postoupit zpět do Extraligy, v neděli ale potřebovala slušně odehrát své dva zbylé zápasy v základní skupině. V ranním zápase s Pražany z Ořechovky to pro domácí, kteří postrádali kapitána Jana Marhoula, ale vůbec nevypadalo dobře, když v druhém kole ztratili oba zápasy a rázem prohrávali 1:3. Důležité výhry 13:3 a 13:9 v posledním kole zachránily alespoň remízu. Pro Petank Club to byla citelná ztráta vzhledem k tomu, že již na jaře prohráli s Vědomicemi a postup do play-off tak již nemají plně ve svých rukou.

CdP Loděnice – SK Sahara Vědomice 1:5

Jeden z klíčových zápasů skupiny B měl napovědět o dalším vývoji šancí týmů s ambicemi na postup do vyřazovací části. Saharáků je ve Vědomicích dost, nyní ale vyslali možná to nejlepší, co mají k dispozici. Silní domácí uhráli po prvních zápasech dílčí remízu 1:1. Pak se ale strhla lavina a manželé Demčíkovi, Miloš Přibyl a Milanové Mikyška s Kulhánkem nedovolili domácím zapsat kolíček výš než na čtyřku. Výsledné skóre 5:1 znamená pro Vědomické čtyři body po dvou zápasech a musel by se stát zázrak, aby s tím nepostoupili ze skupiny.

O druhém postupujícím tak rozhodnou zápasy Osiky Plzeň s Petank Clubem Praha a Saharou ve třetím kole. Především v prvním zmiňovaném zápase ten, kdo bude brát dva body za výhru, bude s největší pravděpodobností postupovat spolu s Vědomicemi. Loděnice budou fandit remíze, která jediná jim dává teoretické šance na postup.

Tabulka skupiny A:

1. SK Sahara Vědomice   – 4 b. (2 zápasy)
2. CdP Loděnice               – 4 b. (4)
3. PK Osika                       – 3 b. (2)
4. Petank Club Praha      – 1 b. (2)
5. PC Leap                       – 0 b. (2)

Skupina B

POP Praha – Aura Havlíčkův Brod 6:0

První jarní kolo ve skupině B příliš nenapovědělo o šancích kvůli dvěma remízám ze tří zápasů. To druhé kolo už rozlousklo první jasné závěry. POP po dvou slušných výsledcích z prvního kola mohl potvrdit postup na domácích hřištích. A to se mu povedlo vcelku suverénně, když v ranním utkání porazil Chrudimské. Ve dvou dílčích zápasech už už hráči Aury sahali po vítězství, ale vždy jim úspěch o bodík utekl. POP tak vyhrál bez ztráty kytičky 6:0.

POP Praha – Carreau Brno B 6:0

Herní klid a pohoda se domácím přenesla i do odpoledního zápasu. Pražané nedovolili Brňanům zapsat na počítadle krom jednoho zápasu více jak osmičku a s přehledem si došli pro výhru 6:0 a jasný postup do semifinále z prvního místa.

PCP Lipník – PEK Stolín B 4:2

PCP Lipník pod vedením Pepy Čiháka přivítal na svých hřištích mladé družstvo PEK Stolín B pod taktovkou Báry Mallatové. Průběh jako na houpačce (2:0, 2:2, 4:2) se nakonec přiklonil na stranu domácích, kteří tak mají slušnou výchozí pozici do posledního kola.

Po druhém kole má již POP odehrány všechny zápasy, ve kterých ztratil jediný bod a jasně postupuje z prvního místa. Třetí kolo bude ve skupině B velmi zajímavé, o druhé místo zajišťující semifinále se totiž budou prát tři týmy – PCP Lipník, Carreau Brno B a Aura. Šance na postup Stolínu B se pohybují již v čistě teoretické rovině.

Tabulka skupiny B:

1. POP Praha                        – 7 b. (4 zápasy)
2. PCP Lipník                       – 3 b. (2)
3. Aura Havlíčkův Brod   – 1 b. (2)
4. PC Carreau Brno B         – 1 b. (2)
5. PEK Stolín B                    – 0 b. (2)

Autor: Vladimír Brázda

Žádné komentáře

Přidej komentář