Čtvrtá prázdninová sobota nabídla rekordní medailobraní

Čtvrtá prázdninová sobota nabídla rekordní medailobraní

Sobota plná pétanque, to už zní trochu jako klišé. Předposlední červencový víkend se však skutečně konal letošní rekordní počet bodovaných turnajů – dva regionály na Moravě, dva v Čechách. Z těch českých si nejlepší hráči odvezli celkem jedenáct trofejí a šest medailí. Poháry i většina placek z loděnického turnaje Slunce, seno, pétanque putovala do Lipníku. To hráči Sahary na nultém ročníku turnaje Czech pétanque open nic takového nepřipustili a trofeje za první tři místa zůstaly všechny ve Vědomicích.

Czech pétanque open

Vědomice – Nultý ročník turnaje Czech pétanque open se stal pořadatelskou premiérou Tomáše Klíra z Petank Clubu Praha. Dvacet devět dvojic změřilo své síly ve čtyřkolovém švýcaru s postupem do KO 16 a ve dvou doplňkových soutěžích – o nejlepšího plaséra a střelce.

Nejlepším střelcem se stal překvapený Luděk Suchomel, s trofejí pro nejpřesnějšího plaséra mohl na svých pověstných selfies zaslouženě pózovat Jan Kára. Cenu za nejmladšího účastníka turnaje si odnesl desetiletý František Houžka, poněkud netradičně byl za práci rozhodčího odměněn i Petr Fuksa. Posledním oceněným se stal Jindřich Kauca, který v turnaji ani v doprovodných disciplínách příliš štěstí neměl, dostal proto od pořadatelů alespoň lízátko.

Do semifinále se mezi saharské týmy probojovala pouze jediná dvojice odjinud, přesněji řečeno z Dánska. „Démoni“ Milan Demčík s Jiřinou Demčíkovou si ale s dubletem Helle Busk-John Busk poradili hravě 13:5. Dvojice Lacko-Suchomel pak Dány v zápase o třetí místo vyprovodila se sedmi body.

Ve finále se proti sobě postavili zkušení Démoni a Milan Lapihuska starší s Pavlem Kocourkem. Demčíkovi měli od začátku zápasu převahu, ale Lapihuska s Kocourkem jim vítězství nehodlali dopřát zadarmo. „Klidně jeďte domů, my si to dohrajeme ve středu na tréninku!“ nabádal vědomický prezident Tomáš Piller pořadatele, když se zápas začal prodlužovat. „Ále, nikam je neposílej, my to teď zavřeme!“ odhodlaně ujišťoval Milan Demčík a jak řekl, tak udělal. Manželský dublet zvítězil 13:6.

Výsledky:

1.
Jiřina Demčíková (SK Sahara Vědomice)
Milan Demčík (SK Sahara Vědomice)

2.
Milan Lapihuska starší (SK Sahara Vědomice)
Pavel Kocourek (SK Sahara Vědomice)

3.
Matúš Lacko (SK Sahara Vědomice)
Luděk Suchomel (SK Sahara Vědomice)

Autor: Vendula Boubínová
Foto: Matúš Lacko

 

 Slunce, seno, pétanque

Loděnice – Na turnaj s důvtipným názvem bylo ještě týden předem přihlášeno čtyřicet jedna dvojic, ale nakonec dorazilo, stejně jako do Vědomic, dvacet devět týmů. Turnaj tedy proběhl v příjemné komroní atmosféře. Počasí vyšlo na jedničku, takže celá akce mohla dostát svému názvu.

Ředitelem klání měl být prezident loděnického klubu Jan Marhoul, kterého ale den před turnajem přemohla nemoc, takže se role technického ředitele musel zhostit Radim Nagy. Ten se po počáteční nervozitě otrkal a dle ohlasů zvládl svoji roli výborně.

Turnaj odsýpal bez zbytečných prostojů. Kolem druhé hodiny odpolední byla odehrána čtyři základní kola švýcara a byla vyvěšena nejlepší šestnáctka. Do té se probojovala většina favoritů.

Do finále dokráčelo duo Petr Vavrovič mladší s Kateřinou Froňkovou a Petr fafek se Sylvou Mandíkovou. Štěstí se nakonec přiklonilo k mladší dvojici. O třetí místo si to rozdali Rubi Gorroño López s Pavlou Beranovou a manželé Krejčínovi. Po napínavém boji, na jehož se čekalo velmi dlouho, se z bronzové příčky mohli radovat Lenka a Leoš Krejčínovi.

Opět se potvrdilo, že kdo organizuje turnaj a stará se o celý jeho průběh, většinou nemůže pomýšlet na medailové umístění, ba naopak. Radim Nagy s Kateřinou Vedralovou za celý den nevyhráli ani jeden zápas a skončili na krásném posledním místě.

Na všechny hráče čekaly kromě cen také tradiční švédské stoly a k obědu se tentokrát podávala polévka bramborová.

Výsledky:

1.
Kateřina Froňková (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič mladší (PC Sokol Lipník)

2.
Sylva Mandíková (PCP Lipník)
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)

3.
Lenka Krejčínová (SKP Kulová osma)
Leoš Krejčín (SKP Kulová osma)

Autor a foto: Jan Marhoul

Žádné komentáře

Přidej komentář