Světové hry ve Vratislavi ukázaly, že pétanque je sport

Světové hry ve Vratislavi ukázaly, že pétanque je sport

Vratislav, Polsko – Jak víme z čerstvých zpráv, v roce 2024 v Paříži pétanque konečně možná vystoupí na Olymp sportů, na olympijské hry. Zatím se však musíme spokojit s méně prestižními „horami“ a hrami, konkrétně s hrami Světovými (World Games), které se konají jednou za čtyři roky již od roku 1981 a slouží neolympijských sportům a disciplínám jako náhrada za hry pod kruhy. Mnohdy se proto přezdívají Olympijské hry neolympijských sportů a letos na konci července na nich nechyběl ani pétanque.

Tentokrát Světové hry hostila nám známá a blízká polská Vratislav. V těsné blízkosti tzv. Haly století byly vybudovány hřiště pro absolutní elitu pétanquerů z celého světa. Soutěže se konaly ve dvou disciplínách – střelba na přesnost a dvojice v mužské i ženské kategorii.

Mezi ženami nechyběly hráčky Belgie, Číny, Francie, Španělska, Madagaskaru, Německa, Thajska a pořádajícího Polska, které by jinak patrně do této elitní skupiny nezasáhlo. To samé platí i pro polské mužské reprezentanty, které doplnili hráči Belgie, Dánska, Španělska, Francie, Madagaskaru, Thajska a Itálie.

Souboje začaly v sobotu 22. července 2017 kvalifikací střelby. První střelec, Claudy Weibel hned nastřílel 56 bodů, což mu stačilo na přímý postup do semifinále. Brzy ho však měl překonat mladý Ital Diego Rizzi, který dorovnal světový rekord a nastřílel plných 67 bodů, čímž si také zajistil semifinálovou účast. Mezi ženami nebyly k vidění až takto krásné výsledky, určitým překvapením však může pro mnohé z nás být skvělá střelba čínské závodnice, která s 34 body zaostávala jen o dva body za vítězkou kvalifikace Francouzkou Caroline Bourriaudovou.

Dvojice se hrály na dvě skupiny na dvě prohry. V prvním kole ve skupině A se událo jedno z  největších překvapení turnaje, když polský dublet ve složení otec a syn Andrzej Śliż a Jędrzej Śliż po velmi vyrovnaném souboji a vzrušujícím konci zápasu porazil Belgičany Claudy Weibela a Andre Lozana. Poláci přitom prohrávali 9-12, ale nakonec se dopustili méně chyb a vyhráli 13-12. Naši severní sousedé pak však prohráli podle očekávání s Madagaskarem a také s Itálií, a tak skončili na děleném 5-6. místě. O největší překvapení turnaje se ale postarali největší matadoři, reprezentanti Francie ve skupině B Henri Lacroix a Philippe Quintais, dvanáctinásobný světový šampión.  Ti totiž ve fascinujícím zápase prohráli postup ze skupiny s výběrem Španělska, a tak se nedočkali ani semifinále.

V pondělí 24. července, před finálními zápasy dvojic, došlo na rozuzlení střelby. Oba finálové souboje patřili hráčům hájícím barvy Francie a Thajska. Mezi muži to byl Thanakorn Sangkew z Thajska a tradiční přibližovač Francouz Henri Lacroix. Ten také nakonec zvítězil, když předtím jen těsně vyřadil nového světového rekordmana Diega Rizziho poměrem 55-53. Ital si poté alespoň přes Claudyho Weibla došel pro bronzovou medaili. Francie brala zlato i za ženskou střelbu zásluhou Caroline Bourriaudové, která nad Thajkou vyhrála finále 43-38.

Soutěž v té době již trápila nepřízeň počasí. Poláci bohužel nezajistili halu, a tak se hrálo za deště. Finálová utkání dvojic tedy byla odložena a nakonec se mužské i ženské finále hrálo paralelně. Thajci měli přitom své dublety v obou těchto vyvrcholeních celých her. Zatímco však muži prohráli 3-13 s Diegem Rizzim a Fabiem Duttem z Itálie, ženy si s Belgií poradily.  Tak získalo Thajsko jednu zlatou medaili, Itálie také jednu a dvě za střelbu si odváží země galského kohouta.

Jak bylo uvedeno výše, soutěž byla poznamenána nepřízní počasí a někteří hráči si stěžovali i na špatně zařízené ubytování. Například úřadující mistr světa v jednotlivcích Claudy Weibel poměrně nevybíravě kritizoval na svém facebookovém profilu veškerou organizaci i úroveň občerstvení. Na to však na náš dotaz reagovala Caroline Bourriaud: „Je pravda, že ubytování nebylo na takové úrovni, jak jsme zvyklí ve Francii, ale nic tomu nechybělo a všichni měli stejné podmínky. Rozhodovalo se na hřišti a ne v hotelu.“

Každopádně však Světové hry ukázaly, že pétanque je sport. Šlo o oslavu této skvělé hry a další příležitost ukázat její krásy širšímu publiku.

 

Žádné komentáře

Přidej komentář