Novými smíšenými mistry jsou Kutá s Tománkem

Novými smíšenými mistry jsou Kutá s Tománkem

Cheb – Po tříleté nadvládě Hany Šrubařové a Petra Juráně bylo letos jisté, že se díky jejich neúčasti smíšenými mistry České republiky stane jiná dvojice. Nejvýše nasazeným byl mladý dublet Froňková-Vavrovič, který se dostal až do finále, jenže v něm nestačil na suverénní Milušku Kutou s Petrem Tománkem. Pro valšovickou dvojici jde o vůbec první mistrovský titul. Třetí místo obsadili Sylva Mrázková s Jindřichem Kaucou.

Turnaj, který dělá z mužů gentlemany, se po dvou letech vrátil zpět do Chebu pod taktovkou pořadatelů z PC Egrensis. Slunce, mohutné hradby a rozlehlý městský park s poetickým názvem Krajinka, to byly kulisy letošního MČR smíšených dvojic. Šestapadesáti dubletům popřál štěstí starosta města, hrát se ale začalo až po názorné demonstraci změn v pravidlech, kterou provedl osobně hlavní rozhodčí Míra Pešout.

Vzhledem k poměrně vysoké účasti se hrálo nejen u Říčních teras, ale dvě hřiště přibyla pod hradbami Chebského hradu, vzdálená asi pět minut chůze parkem. Někteří si procházku užívali, jiní nikoli.

Po první prohře domů nejezděte!

Trojnásobní obhájci Hana Šrubařová s Petrem Juráněm se letos nezúčastnili, na titul si tudíž brousilo zuby hned několik favorizovaných týmů. Pětikolová základní část turnaje přinesla mnohá překvapení. První nasazení Froňková s Vavrovičem například podlehli hned v druhém kole Špannerové s Kuchlerem, načež Péťa Vavrovič vyjádřil touhu “se na to vykašlat a jet domů”. Svá slova v činy neproměnil a dobře udělal. Další prohra na něj čekala teprve ve finále.

Loňští vicemistři Jiřina Demčíková s Janem Marhoulem takové štěstí neměli. S pouhými dvěma výhrami skončili na sedmatřicátém místě. “Dneska mi to nestřílí, ale mně to nevadí, je tady krásně!” usmívala se po čtvrtém kole Demčíková. Podle svých představ neuspěli ani třetí nasazení Petr Fafek a Sylva Mandíková, těsně pod čáru se propadli manželé Korešovi.

Mezi nejlepších šestnáct se naopak probojovalo hned osm dubletů, které papírově mezi favority nepatřily, ovšem svými výkony si postup jednoznačně zasloužily. Skokany turnaje se stali Pavel Bureš ml. s Gabrielou Zapletalovou, kteří se ze startovního šestapadesátého (tedy posledního) místa propracovali až na dvanáctou příčku.

Čas běží a může i tlačit

Slunečné počasí narušilo několik zanedbatelných přeháněk, ovšem na plovoucí košonky jako v roce 2015 zdaleka nedošlo. Největším problémem se tak stal čas. Vyřazovací část byla zahájena až po páté odpoledne, hrála se navíc od začátku bez limitu. Některé zápasy (například dohrávka o sedmé místo) se tak protáhly na více než dvě hodiny.

Kutá s Tománkem potvrdili vítěznou formu již ve čtvrtfinálovém zápase, kde se postavili proti svým klubovým kolegům z Valšovic Lence Svobodové a Zbyňku Jakešovi, které vyprovodili nemilosrdně s kanárem. Jejich semifináloví soupeři Mrázková s Kaucou si dali s výhrou 13:7 nad manželi Krpcovými víc na čas. “Začíná se šeřit a já po tmě hůř vidím!” bála se o svojí střeleckou mušku Miluška Kutá. Tyto obavy se však ukázaly jako liché. Její spolehlivá střelba a Tománkův precizní plas zafungovaly i za umělého osvětlení a zajistily valšovickému týmu vítězství 13:5.

Petr Vavrovič ml. s Kateřinou Froňkovou si poradili s dvojicí Ivo Michálek-Jarmila Kalábová v poměru 13:4. “Teď se nikdo nedívejte!” prosil diváky Michálek, když se mu nedařila střelba.

Vavroviče s Froňkovou tak po poměrně hladkém vítězství čekala výzva ztělesněná zkušenými hráči  Markétou Palicovou a Vojtou Lukášem. Mladí lipničtí hráči si pracně vybojovali šestibodové vedení, o kreré pak přišli během jediného nepovedeného náhozu. Následoval dlouhý vyrovnaný souboj o každý bod, který nerozhodla jednoznačná převaha vítězného týmu, ale spíš smůla Vojty Lukáše při dohozu v posledním náhozu. Vavrovič s Froňkovou vyhráli 13:11.

Předpůlnoční finále v pasti

Kvůli pochybení pořadatele hráli lipničtí finále na stejném hřišti jako semifinálový duel, ale proti Kuté s Tománkem jim tato drobná výhoda nebyla nic platná. Oba týmy předvedly zcela odlišný styl hry i rozdílnou taktiku, přesto byl finálový zápas opět neuvěřitelně vyrovnaný. Na kolísavých výkonech finalistů se jistě podepsala únava z dlouhého dne, zahozených koulí bylo podstatně více než v předchozích zápasech.

Odhodlání zvítězit se nakonec ukázalo být silnější na straně Kuté s Tománkem. Oba týmy se patrně vlivem fyzického i psychického vyčerpání uchylovaly s postupujícím časem stále častěji k defenzivní hře a valšovická dvojice dokázala obranu soupeře efektivněji překonávat. Zaslouženě si tak vybojovala vítězství s těsným rozdílem 13:11.

Na vedlejším hřišti se mezitím o třetí místo utkala dvojice Mrázková-Kauca s Lukášem a Palicovou. Jablonečtí působili během zápasu již značně vyčerpaně (po náročném semifinále ani nebylo divu), zato Kauca s Mrázkovou jako by chytli druhý dech. Jejich působivý výkon nedokázali pokazit ani pořadatelé, kteří ještě v průběhu zápasu začali rozebírat hřiště, nedbajíc protestů hráčů ani diváků. Hladké vítězství 13:4 prý hráči z Kolové původně vůbec nečekali. Jindřich Kauca si tak do svojí rozsáhlé sbírky trofejí může přidat pohár druhého vicemistra České republiky mixů, což byla doposud jediná mistrovská kategorie, ve které se nedostal na stupně vítězů.

“Trofeje měla původně předávat paní místostarostka, ale nevydržela,” litoval Jaroslav Boček před vyhlášením vítězů, na které došlo až kolem jedenácté večer. Ceremonii poněkud pokazilo zjištění, že obě brány parku jsou již uzavřené, takže všichni zbývající hráči a nejvytrvalejší diváci se ocitli v pasti. Situaci naštěstí vyřešila přivolaná policejní hlídka.

Výsledky:

1.

Miloslava Kutá (SKP Hranice VI.-Valšovice)
Petr Tománek (SKP Hranice VI.-Valšovice)

2.

Kateřina Froňková (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič ml. (PC Sokol Lipník)

3.

Sylva Mrázková (PC Kolová)
Jindřich Kauca (PC Kolová)

Foto: Lenka Svobodová, Vendula Boubínová, Jaroslav Boček, Tomáš Klír

« z 2 »

2 Komentáře

  1. Musím Vendy poopravit , i když by to bylo moc pěkné:)
    Byla to poslední bedna, na které jsem se neobjevil. Díky Sylvo:)), máš to u mě…

    Reply
  2. Díky za opravu, já jsem si nebyla jistá, proto jsem taky radši alibisticky napsala „údajně“. 😀

    Reply

Přidej komentář