Pobožné Mozartovy koule ovládli Krpcovi s Kaplánkem

Pobožné Mozartovy koule ovládli Krpcovi s Kaplánkem

Olomouc – Kdo na Mozartových koulích čekal podmalbu Malé noční hudby, ten byl asi zklamán. Areál se totiž kromě pétanquerů hemžil i mladými křesťany, kteří nacvičovali zbožné písně a dramatické kusy na Celostátní setkání mládeže. V nábožensky nabité atmosféře si bohy na svoji stranu nejlépe přiklonili manželé Krpcovi s Františkem Kaplánkem, kteří po loňském stříbře mohli slavit zlatý triumf.

Že Korunní pevnůstku, ve které se 10. ročník olomouckého regionálu odehrával, dobude právě krumsínská trojice, se z počátku turnaje příliš nezdálo. Hned v úvodním zápase pětičlenné skupiny totiž padli se soupeřem, kterého si navíc do skupiny sami nalosovali. Osm kapitánů z nasazených družstev totiž bylo při zahájení vybídnuto organizátorem Pavlem Konečným k tomu, aby postupně tahali papírky s nenasazenými triplety. Los byl osudový především pro Velimské, jejichž tři týmy se potkaly v jedné skupině.

Krpcovi s Kaplánek své úvodní zaváhání napravili a ze skupiny nakonec postoupili. Nečakaně brzký konec naopak čekal na obhájce loňského vítězství Janu Konečnou a Václava Valíka, které místo Jana Michálka nahradil jeho bratr Tomáš. Ve skupině prohráli sice jen jednou, ale vzhledem k výsledkům soupeřů to na postup nestačilo. Úplně stejný osud stihl také další favority Petra Juráně s manžely Burešovými. Naopak jiné skupiny byly shovívavější a tripletu Mariany Konečné se dokonce podařilo postoupit s jedinou výhrou na kontě.

S písní na rtech

Štěstí stálo i při Michalovi Habáskovi, ačkoli zcela v jiné podobě. Při úpravě done totiž narazil na dvě padesátikoruny. „Tak to mám dneska startovné zadarmo a ještě k tomu koncert,“ vtípkoval, narážejíc na zpívající mládež. Texty náboženských písní přitom někdy krásně zapadaly do hry. „Jsi mu blíž, než si myslíš,“ pěli křesťané například během měření koulí a střídání na pozici střelce doprovázel burácející chorál slovy „dej mu ještě šanci a nalezneš Ráj“. Trochu trpce pak muselo poraženým znít sborové „už na Golgotě stojíš, ukřižování se bojíš!“.

Ke starému dobrému Aleluja se mohl Pavel Konečný přidat hned dvakrát. Poprvé, když jeden z týmů konečně udělil kanára a organizátor jim mohl předat žlutá trika s potiskem „Dávám kanáry“. Kupodivu to bylo až před koncem základních skupin a bez většího překvapení se do jásavého stejnokroje oblékli právě budoucí vítězové.

Podruhé si mohl Konečný oddechnout ve chvíli, kdy se konečně dohrály všechny základní skupiny. „Nesouměrnost čtyřčlenných a pětičlenných skupin, ale i nedodržení pořadí zápasů či jejich neúměrné protahování ze strany některých hráčů, způsobilo jiným nepříjemné čekací doby. Přesto se za ně omlouváme. Letošní ročník nám tedy vnukl myšlenku na návrat k časovému limitu, protože jen ostrý zvuk poplachové sirény zřejmě dokáže většinu hracího pole zvednout ze židlí včas a zodpovědně…“ vyjádřil se prezident Kulového blesku k průběhu turnaje.

Za svitu měsíce

V průběhu vyřazovacích bojů vypadl i poslední zbývající obhájce Jan Michálek. Spolu s neregistrovanou Irenou Voříškovou a Jiřím Voňkou přešli přes Hanu Šrubařovou s duem bratrů Skopalů, ale poté jejich putování turnajem skončilo ve čtvrtfinále zásluhou neomylných Krumsíňanů.

Zatímco loňský ročník končil se západem slunce, letos se v tmou zatopeném amfiteátru teprve začínala hrát semifinále. Zápasy ve velmi reprezentativním prostředí za svitu umělého osvětlení sledovalo několik diváků a hráči jim předvedli pěkné výkony. Krpcovi s Kaplánkem rychle porazili trio Konečná-Bukovčík-Polách a triplet Habásko-Grepl-Bureš mladší si bez komplikací poradil s týmem Lenky Svobodové.

Finále nabídlo souboj dvou velkých favoritů, který nakonec lépe zvládli Krumsínští a po loňském stříbře si na krky navlékli medaile zlaté. Bronzovou příčku vybojovala trojice Svobodová-Gratcl-Janeček. Hra do pozdního večera se vyplatila, hráči byli odměněni kromě medailí i prize money, originálními dózami s Mozartovými koulemi, bustami Mozarta přímo ze Salzburgu a dalšími bohatými věcnými cenami. Specifikem turnaje byl také fakt, že aktuální členové reprezentací měli generální pardon úhrady startovného.

Výsledky:

1.
Jana Krpcová (Hrode Krumsín)
Miroslav Krpec (Hrode Krumsín)
František Kaplánek (Hrode Krumsín)

2.
Jiří Grepl (SKP Hranice VI – Valšovice)
Michal Habásko (Aura Havlíčkův Brod)
Pavel Bureš mladší (Hapek)

3.
Lenka Svobodová (SKP Hranice VI – Valšovice)
Jiří Gratcl (SKP Hranice VI – Valšovice)
Robert Janeček (Hrode Krumsín)

Náhledová foto: www.pevnostpoznani.cz
Foto: Lenka Svobodová, Jana Rozsypalová, Pavel Konečný, Jan Michálek