Rakouské Centrope vyhráli Maďaři, ale body psalo Rakousko

Rakouské Centrope vyhráli Maďaři, ale body psalo Rakousko

Illmitz (Rakousko) –  Ve finále se potkaly dva maďarsky mluvící týmy a tak to vypadalo, že si tato země na posledním turnaji série v sezóně pojistila hodně bodů. Ale vítězný tým Laszlo Frank, Benedek Bús a István Federi jsou registrováni v rakouské federaci. Ve finále porazili své krajany a katy českých týmů, trojici ve složení János Fülöp, László Iván a Gyula Kemény. Bronzová medaile zůstala doma a zasloužili se o ni hráči rakouské reprezentace Sven Thill, Lionel Bossard, Alberto Hinojosa a Sven Viennet, když porazili Veroniku Slobodovou, Petra Sedláčka a Juraje Adlera.

Poslední letošní turnaj série Centrope Cup připadnul na Rakousko, kde se konal na už tradičním místě u Neziderského jezera. Jak je u rakušanů zvykem, začínalo se v sobotu až kolem jedenácté hodiny ranní, aby měly i týmy z větší dálky čas přijet a nemusely vstávat v nekřesťanské hodiny. Všechny příjemně překvapila změna, že kromě hlavních hřišť se výrazně změnila hřiště na parkovišti, které pořadatelé posypali štěrkem a tak nebyla tak kutálivá. Vzikla kvalitní a pro plaséry náročná hřiště, kde „kutáleči“ neměli moc šancí na úspěch. Mezi 83 týmy byli zastoupeni nejen hráči zemí Centrope, ale také Ukrajinci a exotičtí hráči z Mauríciu. Čeští hráči se zúčastnili v hojném počtu a vytvořili 21 úplných nebo smíšených trojic.

Sysém hry nikoho nepřekvapil, hrálo se pět kol švýcara a nepochopitelně krátký limit 50 minut a jeden nához s postupem do KO32, nejlepších 16 týmů pak bojovalo v neděli. „Schůze Centrope výboru se nakonec nekonala, protože nikdo prý nemá žádnou agendu. My jsme chtěli diskutovat o tom limitu a Ralf řekl, že příští rok bude delší a dál není co řešit,“ nechal se slyšet Michal Preuss, který měl na schůzi za českou federaci vystoupit.

Ještě nejezdi, ještě hrajem!

Mezi nejlepších 32 týmů se probojovalo osm českých trojic. Z posledního postupového místa proklouzli i manželé Lukášovi doplnění Slovákem Vladimírem Michalkou, „Vlado už měl koule v autě, říkal, že počítal buchholtze a nemáme šanci postoupit,“ těšila se Jana, když zjistila, že její spoluhráč neměl pravdu.

Mezi 16 nejlepších a tedy do druhého dne se dostaly už jen čtyři týmy z našich řad. Manželé Lukášovi, trojice mladých Voňka-Skopal M.-Charvát J., moravský výběr Michálek I.-Grepl-Kaplánek, Koreš st.-Habásko-Srnský a Slobodová-Sedláček-Adler. Čtvrtfinále už čítalo jen dva naše týmy a to se ještě potkaly. Trojice pod vedením Koreše se utkala se smíšeným týmem, ve kterém hrála Slobodová. Nebyl to jejich první zápas turnaje, potkaly se už v posledním kole švýcara, kde vyhrál tým Slobodové. V tom zápasu ale o nic nešlo, jelikož oba týmy neměly ještě ani jednu prohru na kontě a postup měly jistý.

Čtvrtfinále bylo ale mnohem důležitější a napínavější. Vyrovnaný zápas nabízel divákům řadu pěkných výměn, misky vah se převažovaly ze strany na stranu. Když v posledním náhozu v limitu vedl tým Slobodové o dva body, Habásko měl možnost poslední koulí ve hře srovnat, ale nepovedlo se mu to, čímž šel soupeř do posledního náhozu s relativně klidným náskokem tří bodů. To se už čistě českému týmu nepovedlo zvrátit.

Rakousku sbírali body cizinci

V semifinále naše jediná zástupkyně narazila na trojici, která by se mohla prezentovat jako kat českých týmů. Triplet pod vedením Keményho nejdřív v KO32 vyřadil Tomáše Michálka s Petrem Vavrovičem a Kateřinu Froňkovou, v dalším kole poslal domů Ivoše Michálka a v semifinále nepustil dál ani Slobodovou. „Byl to divný zápas, po osmičce jsme byli docela vyčerpaní a než jsme stihli zkoncentrovat síly, tak nám Maďaři utekli a dostali se do totální pohody. I když se hrálo bez limitu, nezvládli jsme se vrátit do zápasu a výsledek 13:5 je toho důkazem,“ popsala situaci Slobodová.

Druhé semifinále bylo naopak dramatické a dlouhé. Ačkoli na hřišti nestál ani jeden občan Rakouska, bylo jasné, že Rakousko ve finále bude, jelikož všech šest hráčů je registrovaných v rakouské federaci. Na jedné straně stáli tři Maďaři, na druhé dva Francouzi, Španěl a Lucemburčan, kteří spolu tvoří rakouskou reprezentaci mužů. Nakonec se z vítězství radoval tým pod vedením Federiho. „Hrál jsem špatně. Vlastně ani nevím, kdy naposled jsem hrál tak špatně jak v tomhle zápasu,“ kroutil po semifinále hlavou Lucemburčan Thill.

Do finále nastoupilo šest Maďarů, ale ti s rakouskou licencí si udrželi tempo ze semifinále, českým katům nedali moc šancí  a suverénně vyhráli. Boj o bronz byl ještě rychlejší a jednoznačnější. Sven Thill už neměl důvod kroutit hlavou, protože nejen on hrál výborně, a tým Slobodové toho moc nepředvedl. „Sorry za výpadok v najdôležitejších dvoch zápasoch, ale tak vedeli ste, že idete do toho s hráčom, ktorý nemá turnajovú prax tento rok. Bol to však veľmi pekný víkend. Dobré zápasy a tie zlé k pétanque tiež patria,“ napsal po turnaji na facebook Peter Sedláček.

Výsledky:

1.
Laszlo Frank (Rakousko)
Benedek Bús (Rakousko)
István Federi (Rakousko)

2.
János Fülöp (Maďarsko)
László Iván (Maďarsko)
Gyula Kemény (Maďarsko)

3.
Sven Thill (Rakousko)
Lionel Bossard (Rakousko)
Alberto Hinojosa (Rakousko)
Sven Viennet (Rakousko)

Foto: Günter Vida, www.burgenland.info

Žádné komentáře

Přidej komentář