Centrope letos ovládli s obřím náskokem Poláci

Centrope letos ovládli s obřím náskokem Poláci

Střední Evropa – Šest mezinárodních turnajů kategorie Centrope je za námi a Češi se mohou radovat z velmi pěkné druhé příčky. Letos nestačili pouze na Poláky, kteří zvítězili o více než 150 bodů a potvrzují, že jejich úroveň neustále stoupá. Třetí příčka připadla Maďarům, až šestí se naopak umístili Slovinci, kteří ještě před dvěma lety slavili prvenství.

Absolutními vítězi se letos stali Poláci a nutno říci že zaslouženě. Body získali na každém z turnajů Centrope, což se kromě nich podařilo jen Rakušanům, kteří jich ale pro změnu neposbírali mnoho. Poláci slavili první místo v českých Liblicích, ve Slovinsku a Maďarsku, vysoké příčky ale obsazovali i na zbylých turnajích a tak celkově posbírali 365 bodů. Díky tomu se jim podařilo obhájit loňské vítězství.

Česká republika si oproti loňsku o jednu příčku polepšila a skončila na druhém místě. Na Polsko ale ztratila propastných 171 bodů. Čechům se podařilo triumfovat dvakrát. Na polské půdě se o zlaté body postaral triplet Slobodová-Palicová-Lukáš V. a na Slovensku zabodovali mladí hráči z Olomouce Rozsypalová-Skopal R.-Voňka J.. Velký bodový zisk si Češi odvezli i z domácího turnaje, jenže ze Slovinska a Maďarska, kde byla účast téměř nulová, body do celkového pořadí chyběly. Česko čeká na celkové prvenství od roku 2014.

Bronzovou příčku obsadilo Maďarsko, které z prvních tří turnajů nevytěžilo ani bod a zdálo se, že letos na Centrope nehrají, jenže v druhé polovině mezinárodního seriálu šlápli na plyn a i díky vydařenému turnaji v Rakousku přeskočili zbylé země. Za nimi se umístilo Slovensko, dále Rakousko a až na šestém místě Slovinci, kteří ještě před dvěma lety slavili zisk skleněné putovní trofeje a loni skončili pár bodů za Polskem. Slovinská úroveň pétanque je sice stále velmi vysoká, jenže hráči s Triglavem na prsou oproti dřívějším letům mnohem méně jezdí do zahraničí. Body do tabulky národů přidali také Francouzi, Němci, Nizozemci a Ukrajinci.

Nejlepší hráčem Andrzej Śliż

Nejproduktivnějším hráčem celé série se stal polský reprezentant a zkušený univerzál Andrzej Śliż, který posbíral dvě zlaté medaile a další dobrá umístění a celkově získal 35 bodů. Z Čechů byla nejlepší Veronika Slobodová, která si jednu zlatou medaili také pověsila na krk a za Śliżem zaostala o deset bodů. Nejlepším hráčem Slovenska byl pro zajímavost Peter Fratrič, který za jedno stříbro a čtyři postupy do KO16 získal 16 bodů.

Mezi Polsko, Česko a Maďarsko bylo rozděleno 1353 euro, které byly jako motivace vybrány na startovném. Do příštího roku se koncept Centrope nijak zásadně měnit, pouze si jednotlivé turnaje vymění termíny. V nové sezóně se tak začne květnovým Maďarskem a dále Českem, Rakouskem, Slovinskem, Slovenskem a zakončí se zářijovým Polskem.

Výsledky:

1.
Polsko (365 bodů)

2.
Česká republika (194 bodů)

3.
Maďarsko (123 bodů)

 

 

Žádné komentáře

Přidej komentář