Habásko o ME: „Každé vítězství bude spíš úspěch než povinnost.“

Habásko o ME: „Každé vítězství bude spíš úspěch než povinnost.“

Saint Pierre Les Elbeufs, Francie – Česká mužská reprezentace se po internationalů v Ruoms přesunula do normanského městečka s nějvětší pétanque halou, ve které se uskuteční páté mistrovství Evropy mužů. Česká barvy jedou hájit Tomáš Stoklásek, Milan Hašek, Pavel Hnilica a Michal Habásko, jichž cílem je kvalifikovat Česko na světový šampionát.

Do Francie se z kvalifikace probojoval také Pavel Hejl mladší, který je ale v těchto dnech rodinně vytížen, a tak jeho roli přebral zkušený Michal Habásko, který naposledy reprezentoval před sedmi lety na mistrovství světa v Turecku. Reprezentační dresy zbytku týmu jsou trochu více zaprášené, Stoklásek s Haškem například bojovali se lvem na prsou naposledy v roce 2008 na mistrovství světa v senegalském Dakaru, přesto jde ale o ostřílené hráče, kteří toho ze svého umu příliš nezapomněli.

Absence Pavla Hejla je bolestivá, ale Habásko je po všech stránkách adekvátní náhradou. „Pája je pro nás velmi důležitý a troufneme si i říci nenahraditelný člen týmu. Není pro nás všechny jen hráč, se kterým rádi hrajeme, ale i přítel, se kterým všichni dobře vycházíme. Michal je ale místo Páji určitě skvělá volba, sedne k nám věkově, herně i jako kamarád,“ shodují se spoluhráči.

Cíle máme nejvyšší, ale jsme realisté

Mistrovství je letos zaválo do Normandie. „Nikdo z nás zde ještě nebyl, naplánovali jsme si to jako takový pétanque a poznávací trip, takže se těším,“ sdělil Habásko. „Těším se na zajímavou destinaci, architekturu a kolorit místních normandských vesniček,“ zamlouvalo se místo šampionátu Stokláskovi. „Samozřejmě jsme zvědaví i na největší bouledrome, ve kterém se bude hrát,“ zmínil Hašek halu Henriho Salvadora, která čítá 68 hřišť.

Český tým, který se v posledních letech trochu vytratil z turnajů, se letos snažil být více aktivní, aby byl na vrcholnou akci pétanque náležitě připraven, přesto hráči zůstávají nohama na zemi a k šampionátu přistupují s pokorou. „Cíle máme vždy nejvyšší, ale jsme realisté. Každé vítězství je spíš úspěch než povinnost. Nebude zde pro Čechy lehkých soupeřů. Osobně bych chtěl postoupit ze základních kol a pak se uvidí,“ komentoval nastavené cíle Habásko.

„Za cíl mám předvést především co nejlepší hru a vydat ze sebe na hřišti maximum. A pokud se podaří, tak bych určitě chtěl postoupit ze švýcara mezi 16 nejlepších a zajistit Česku účast na nadcházejícím mistrovství světa,“ přidal jednu kolektivní metu Stoklásek. „Chci se dostat co nejdále a předvést co možná nejlepší hru. Postup ze základního kola by byl fajn,“ shodoval se i střelec týmu Hašek, který letos chytil velice dobrou formu, kterou u něj známe z mladistvých let.

Francouzský „Dream Team“ je velké lákadlo

Mistrovství Evropy samozřejmě není jen o vlastních výkonech, je to především svátek pétanque, kde se sejdou nejlepší týmy ze všech koutů starého kontinentu. „Na špičkový pétanque v podání nejlepších týmů mistrovství se těším nejvíce,“ má jasno Stoklásek a Hašek dodává: „Jsem zvědavý na porovnání těchto týmů s těmi z turnaje v Ruoms.“

Evropského šampionátu se letos zúčastní 36 týmů, mezi kterými se nachází například i nováčci z Bosny a Hercegoviny a Řecka. Zraky diváků se však budou mnohem více upírat na nabité týmy favoritů. Domácí Francie dala dohromady doslova Dream Team v podobě Rocher-Suchaud-Lacroix-Quintais. Porazit tento tým bude opravdu oříšek, snažit se o to budou rozhodně další favorité – Belgie v čele s Charlesem Weibelem, Itálie s Diegem Rizzim, Monako s Franckem Millem či Španělsko.

Proti těmto týmům by síly rádi změřili i naši reprezentanti. „Vždy si rád zahraju proti těm nejlepším, ale radši až v pokročilejší fázi turnaje,“ řekl Habásko. „Rozhodně bych si alespoň jednou chtěl zahrát proti někomu ze světové špičky – Francii s Dylanem nebo proti Itálii s Rizzim,“ přidal se Stoklásek. „Chtěli bychom se vyhnout týmům Centrope,“ dodal pak Hašek společný názor českých hráčů.

Dosavadní čtyři evropské ročníky, které se odehrály postupně ve francouzském Nice, švédském Göteborgu, italském Římě a bulharské Albeně, vždy ovládli Francouzi. Na stupně vítězů se pak vždy podívali Španělé. V Poháru národu, evropském béčku, zvítězili Švédové, Finové, Portugalci a Němci. Češi zde vybojovali jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. (V grafice níže je chybně zaznamenáno pořadí v Poháru národů v roce 2011, kdy Češi ve finále podlehli Finům, pozn. red.)

Na pořadu šampionátu bude také střelba na přesnost. V ní dvakrát zvítězil Francouz Dylan Rocher, prvním evropským šampionem se stal Belgičan Charles Weibel a evropské zlato bude letos obhajovat Ital Diego Rizzi. Senzační bronzovou medaili budou obhajovat Slováci, Juraje Valenta však ve střeleckém kroužku nahradí Peter Fratrič. Za Čechy nastoupí už dnes večer Milan Hašek.

V pátek dopoledne proběhnou první dvě kola švýcara, zbylá tři utkání se odehrají odpoledne. V sobotu dopoledne budou na řadě střelecké opravky a následné čtvrtfinále, dále první kolo skupin na dvě prohry a poté bude oficiální zahájení. Odpoledne se dohrají skupiny na dvě prohry a uskuteční se semifinále a finále ve střelbě. Neděle bude patřit KO zápasům až do finále, na závěr proběhne galavečer.

zdroje: www.cep-petanque.com

Žádné komentáře

Přidej komentář