Svatováclavské turnaje vyhráli Korešovi a Kutý s Jurištou

Svatováclavské turnaje vyhráli Korešovi a Kutý s Jurištou

Svatováclavské dukáty

Lipník – Také jste si mysleli, že na Lipníku mohou v turnaji zvítězit výhradně domácí Sokolové? Na tradičním klání dvojic s názvem Svatováclavské dukáty se ukázalo, že každé pravidlo má svojí výjimku. Výhru si totiž vybojovali Jiří a Alena Korešovi, když ve finále po dlouhém souboji porazili další rodinnou dvojici – Daniela a Vojtěcha Bílkovy. Třetí místo vybojoval Jindřich Kauca spolu s Kateřinou Froňkovou, jedinou reprezentantkou Sokola Lipník v semifinálové čtyřce.

Slunné babí léto přilákalo do Lipníka dvaapadesát dubletů, které se utkaly ve čtyřkolovém švýcaru s postupem do KO 16. Z prvního místa postupovali manželé Michálkovi, kde plasérka Soňa drtila soupeře kvůli zdravotní indispozici levou rukou. „Hraje lépe jak dřív pravou,“ liboval si spoluhráč Ivo. Postup bez jediné prohry si zajistili také Petr Fafek s Petrem Vavrovičem ml. a Dan a Vojta Bílkovi. Hluboko pod čarou naopak zůstali loňští finalisté Brázda s Vorlem, kteří v základním kole dosáhli pouze na dvě výhry.

Domácí nečekaně strádali

Vyřazovací část znamenala hned ve svém úvodu stopku pro největší favority turnaje, domácí Petry Fafka a Vavroviče ml., kteří nezvládli zápas proti sehrané dvojici Sylva Mandíková-Dana Proroková ze “sousedního” klubu PCP Lipník.

První semifinále se hrálo na hřišti, které bývá obvykle označeno číslem jedna a utkali se v něm mladí vrchlabští hráči Luboš Srnský a Adam Nývlt s manžely Korešovými. Alena a Jiří si s tvrdým povrchem hřiště dokázali poradit lépe. Byli úspěšnější na plase i ve střelbě a uhráli výsledné skóre 13:10. Na “trojce” se mezitím o finále utkali Kačka Froňková a Jindra Kauca s Danem a Vojtou Bílkovými. “V tomhle zápase nikdo nic moc nepředvedl,” nechal se později slyšet Kauca. Z pohledu diváků šlo zejména o souboj plasérů, kde byl nakonec přeci jen přesnější vrchlabský rodinný dublet.

Finále, kde se nic nedělo

Finále tak proti sobě postavilo dva rodinné týmy: Manžele Korešovy a otce a syna Bílkovy. Kolíčky na počítadle se vzhůru posunovaly jen velmi pozvolna. “Klidně spěte dál, tady se nic neděje,” prohodil směrem k fanouškům Dan Bílek, když s Vojtou díky zisku dvou bodů vyrovnali na 6:6. Nakonec ale Korešovi zpřesnili plas, zatímco Bílkovi několikrát chybovali na střele. Vliv na to mohla mít únava i klesající teplota. Ani několikerá výměna na postech Vrchlabským nepomohla a nakonec zvítězili Korešovi.

V souboji o třetí místo si Froňková a Kauca spravili chuť po neúspěšném semifinále, takže vrchlabská dvojice Srnský s Nývltem skončila na čtvrté příčce.

Výsledky:

1.
Alena Korešová (Havaj CB)
Jiří Koreš starší (Havaj CB)

2.
Daniel Bílek (1. KPK Vrchlabí)
Vojtěch Bílek (1. KPK Vrchlabí)

3.
Kateřina Froňková (PC Sokol Lipník)
Jindřich Kauca (PC Kolová)

Autor: Vendula Boubínová

Svatováclavské koulení

Valšovice – O tři dny později se na druhé straně republiky sešlo celkem 44 dvojic z Česka a Polska, aby pokouleli ve jménu Svatého Václava. Nejlepší formu si připravili domácí Tomáš Kutý s orlovským Kamilem Jurištou, kteří ve finále zdolali staříčské překvapení. Bronzová příčka připadla Radku Skopalovi se Zbyškem Pořízkou.

Mezi nejlepších 16 postoupili takřka všichni favorité, i když v základních kolech o překvapivé výsledky nebyla nouze. Po švýcaru klasicky všichni zasedli ke kančímu guláši vařeném přímo na ohni v areálu hřiště, takže po celé dopoledne se všem sbíhaly sliny.

Hned osmifinále nabídlo pikantní souboj prvních nasazených, kdy místní Zbyněk Jakeš s Lenkou Svobodovou nestačili na klubového kolegu Tomáše Kutého s jeho orlovským spoluhráčem Kamilem Jurištou. Ti se nastartovali k velice dobrým výkonům a ve čtvrtfinále nedali šanci hapeckému Pavlu Burešovi a Marku Olšárovi z Orlové. V semifinále dokonce vyprovodili Františku Karáskovou a Jiřího Němce kanárem.

Druhé semifinále nabídlo o dost vyrovnanější souboj, z kterého vítězně vyšli velmi nenápadnou, ale účelnou hrou Ladislav Šimíček a Jan Csibrei ze Staříče. Na jejich přesné placy a účinnou střelbu nenašli Radek Skopal a Zbyšek Pořízka odpověď.

Že finálová účast Staříčských tento den není náhoda, dokazovali tito borci i v závěrečném zápase, kde hráli v pohodě, bez známek nervozity a hlavně trpělivě. Za stavu 7:8 si počkali na chybu a nepozornost soupeře a střelou na carreau uhráli pětku, čímž jim zbýval bod k vítězství. Ovšem tento moment nakopl Jurištu s Kutým, kteří začali být v přicházejícím šeru precizní hlavně na střele a kteří dokázali v nádherném a nervydrásajícím závěru skóre zápasu otočit a zvítězit.

Kamil Jurišta si připsal první zápis na putovním poháru, Tomáš Kutý dorovnal druhým zápisem Tomáše Michálka z Carreau Brno. Boj o třetí místo lépe zvládlo mládí, a tak bronz brali Radek Skopal se Zbyškem Pořízkou. Někteří hráči se zdrželi i po konci turnaje a přátelské zápasy se hrály až dlouho do noci.

Výsledky:

1.
Tomáš Kutý (SKP Hranice VI – Valšovice)
Kamil Jurišta (TOP Orlová)

2.
Ladislav Šimíček (Sokol Staříč)
Jan Csibrei (Sokol Staříč)

3.
Radek Skopal (Kulový blesk Olomouc)
Zbyšek Pořízka (Hrode Krumsín)

Autor: Tomáš Kutý

Žádné komentáře

Přidej komentář