Zlaté prasátko nabídlo babí léto, Koule z Aurory odstřelily favority

Zlaté prasátko nabídlo babí léto, Koule z Aurory odstřelily favority

Zlaté prasátko

Brno, Slatina – Nečekaně krásné počasí babího léta přilákalo na tradiční turnaj Zlaté prasátko ve Slatině téměř o 30 týmů víc jak v loňském roce. Regionál se vydařil po všech stránkách, z vítězství se radoval tým bratří Habásků a Radka Netušila. Stříbrná prasátka zůstala na česko-slovenský triplet Dzúrik-Stano-Preuss, ta bronzová vybojovali domácí Brňané.

„Už jsem sezónu zabalila a s nikým se nedomlouvala s tím, že bude škaredě. Teď vidím, že jsem se netrefila, ale co už,“ pravila Jana Lukášová, která přijela na turnaj pouze jako doprovod a vydala se do centra města poznávat krásy moravské metropole. Když jsme se poté odpoledne ptali, jak se jí v Brně líbilo, tak se smála, protože přišla na Špilberk, kde se hrál… pétanque.

Pořádající klub Slope Brno připravil pro všechny účastníky turnaj v tradičním duchu, tedy s bohatou tabulí vepřových specialit a burčáku. Hrálo se systémem pětikolového švýcara a 16 KO. Celá šestnáctka se i díky příznivému počasí dohrávala.

Ještě před samotným začátkem turnaje ocenil prezident asociace Petr Stoklásek děti, které se zúčastnily výtvarné soutěže s pétanque tematikou. Děti dostaly hezké ceny včetně sad homologovaných juniorských koulí, které jim zcela rozzářily oči.

Turnaj s bohatou historií přilákal staré známé

Pokud se na tento turnaj díváme jako na jeden z nejstarších a tradičních v historii, tak byli k vidění i hráčky a hráči, které na turnajích v současnosti z různých důvodů již moc nevídáme. Namátkou Radek Kučera, Roman Bytešník, Lucie Adlerová, Petr Habásko nebo Vlado Hronský. Naopak chybělo několik stálých a tradičních účastníků, mezi nimi Petr Juráň a Pavel Hejl mladší, kteří se v týdnu stali otci. Malí Mikuláš a Filip nás třeba budou za pár let prohánět na hřišti.

V příjemném počasí a v pohodovém duchu se odehrávaly často velmi zajímavé souboje. Po základní části na tom byli nejlépe obhájci loňského vítězství Kutý-Pírek-Michálek, zatímco pomyslný Černý Petr za 17. místo připadl na Pavla Krále a jeho tým z Adamova. „Hele, jedeme domů, ještě stihneme večer divadlo,“ pravil Petr Jakubek z Carreau Brno, nicméně jeho tým z šestnáctého místa postoupil, a když poté v následných zápasech porazil trio obhájců i triplet z Krumsína, dostal se do semifinále a z divadla nebylo nic.

Ve znamení zabíjačky a burčáku

V semifinále spanilá jízda týmu Jakubek-Jakubková-Husák skončila a z vítězství se radoval tým bratrů Habáskových doplněný Radkem Netušilem. Ve druhém semifinále si postup do finále vybojoval česko-slovenský triplet Michalů Dzúrika, Stana a Preusse, který porazil tým Brňanů v sestavě Hašek-Harašta-Stoklásek. Zatímco boj o třetí místo byl poměrně jednoznačný a rychlý ve prospěch týmu Harašty, tak finále se protáhlo a rozhodlo se až těsně před jedenáctou hodinou večer. Z celkového vítězství se radoval tým Habásků a Netušila.

Hezké věcné ceny si odnesly týmy na prvních osmi místech, což byla příjemná změna oproti předchozím ročníkům. První čtyři týmy pak získaly i tradiční sošky zlatých prasátek. Celý turnaj se nesl v příjemném a přátelském ovzduší bez jakýchkoliv nepříjemných momentů a rušivých vlivů. Pořadatelé měli vzorně připravená hřiště i zázemí, hráči měli po celou dobu turnaje k dispozici teplý čaj nebo studené nealko nápoje, ráno byla připravena snídaně v podobě chlebů a skvělých koláčků. Letos šlo o opravdu pohodový a důstojný průběh, jaký si turnaj tohoto jména zaslouží.

Výsledky:

1.
Michal Habásko (Aura Havlíčkův Brod)
Petr Habásko (Aura Havlíčkův Brod)
Radek Netušil (PCBD)

2.
Michal Preuss (POP Praha)
Michal Dzúrik (Slovensko)
Michal Stano (Slovensko)

3.
František Harašta (Slope Brno)
Milan Hašek (Slope Brno)
Tomáš Stoklásek (Fňáky Brno) 

Autor: Ivo Michálek

Koule z Aurory

Lipník – Sobotní turnaj trojic v Lipníku přinesl nečekaný propad favoritů a kvalitní střeleckou atmosféru. Z vítězství se radoval tým Milana Kulhánka, který ve finále porazil triplet Jana Káry. Bronz vybojovali manželé Chmelařovi s Kristýnou Krajánkovou.

Dopoledne bylo ve znamení střelby. Takřka na minutu se začátkem prvního kola se v okolních lesích spustila několikahodinová palba, kterou myslivci končili úspěšný dvoudenní hon. Favorité pétanque turnaje si vedli o poznání hůř. Obhájcům loňského titulu Petru Fafkovi a Janě Fafkové se v dopoledních zápasech nedařilo a brána do čtvrtfinále pro ně zůstala uzavřena. Naděje obhájit loňské vítězství tak zůstala pouze pražskému Janu Vorlovi, který hostoval v nymburském týmu.

Ve čtvrtfinále domácí triplet PCP Lipník v čele s Pavlem Pažoutem podlehl téměř domácí trojici Vavrovič-Vavrovič-Froněk. Triplet Káry, Zikmundy a Vorla se střetl s týmem Sezemic ve složení Chocholouš-Chocholouš-Beránek. V těsném semifinálovém souboji tým Lipníku nakonec podlehl a do finále premiérově postoupil klub Mimo Done Nymburk.

Mezitím v druhé části pavouka se střetl kostomlatský tým Vyoral-Vaníčková-Šplechtová s tripletem Sahary Vědomice a Kulová osma vedená manžely Chmelařovými porazila tým Rodamiento ve složení Kamaryt-Dlouhá-Palas. Pražané a Kostomlatští neuspěli a v semifinálovém souboji Sahary s Kulovou osmou si místo ve finále vybojoval vědomický tým Kulhánka, Gröschla a Kocourka.

Finále s předčasným potleskem

Finále se sestávalo z tripletů, na které by zpočátku nikdo nesázel. Proti sobě stály týmy Milana Kulhánka a Jana Káry. Už samotný postup do finále zajistil klubu Mimo Done první pódiové umístění v historii. Pro diváky šlo o vizuální i poslechový zážitek, soupeřili spolu totiž dva adepti na nejhlučnějšího hráče okruhu, tedy Jan Vorel a Milan Kulhánek.

Po krátkém úvodu, kdy vedl tým Nymburka, si utrhla vedení Sahara a zvýšila na 4:1. Nymburk s výborně plasujícím Vorlem skóre vyrovnal, aby si poté nechal Saharu opět utéct. Následně si ale kvalitním dohozem Káry a Zikmundy připsal pět bodů.

Skóre po pár hrách skončilo vyrovnaně 11:11 a přešlo se k poslednímu náhozu. Tam zafungoval terén, se kterým si Mimo Done neumělo poradit a Sahara měla několik koulí na ukončení utkání. Finálově nezkušení Kára a Zikmunda při dopadu jedné koule už šli podat ruce Sahaře, načež se Jan Vorel chopil metru, utišil předčasný potlesk a ujistil Saharu v tom, že musí ještě házet. Tento krok podle vlastních slov připisuje zkušenostem, které načerpal na turnaji v Monaku (fakt, že byl v Monaku, zmínil Jan Vorel ten den dvanáctkrát). Sahara přesto poslední koulí Milana Kulhánka dohodila zbývající druhý bod a převzala putovní trofej.

Hráči Nymburka však nesmutnili. „Letos můj 31. turnaj v pétanque a konečně bedna. Trvalo to jenom rok,“ radoval se Jan Kára. Bronzové poháry si odnesli manželé Chmelařovi s Kristýnou Krajánkovou.

Výsledky:

1.
Milan Kulhánek (SK Sahara Vědomice)
Zdeněk Gröschl (SK Sahara Vědomice)
Pavel Kocourek (neregistrovaný)

2.
Jan Kára (PC Mimo Done)
Jan Vorel (Petank Club Praha)
Vojtěch Zikmunda (PC Mimo Done)

3.
Yvetta Chmelařová (SKP Kulová osma)
Kristýna Krajánková (Aura Havlíčkův Brod)
Ivo Chmelař (SKP Kulová osma)

Autor: Jan Kára
Foto: Vojtěch Zikmunda

Žádné komentáře

Přidej komentář