Au revoir Marrakech, bienvenue à Agadir!

Au revoir Marrakech, bienvenue à Agadir!

Marakéš, Maroko – V listopadu 2017 se uskutečnil již 3. ročník unikátního konceptu čtyřčlenných družstev Pétanque par 4. Tentokrát se účastníci sešli ve zrekonstruovaném hotelu Club Iberostar, který ještě pod jiným majitelem přivítal první ročník v roce 2015. Kvalita služeb šla nahoru, jídlo bylo výborné, ale cenová hladina zůstala na stejné úrovni. V Teamu Prague jsem tentokrát hrál se Savinem Vicari a na místě nás doplnila sympatická Marylise (v každém týmu musí být alespoň jedna žena) a Michel, starosta jedné vesnice na Loiře.

Grande melée na uvítanou

Ideální způsob, jak se poznat s účastníky, které vidíte poprvé, je systém grande melée (neboli supermelée). To v Marrakéši bylo pětikolové a hrálo se ve dvojicích. 10 hráčů s plným počtem vítězství se utkalo v rozhozu na speciálním přibližovacím ateliéru, u kterého je možnost ovlivnění výsledku podobná ruletě. Je to zároveň velká show za světel loučí a povzbuzování desítek fanoušků. Vítězkou se stala Sylvie z reprezentace mentálně hendikepovaných sportovců FFSA a můžete si ji pamatovat z letošního Avokáda. Ceny byly připravené pro všechny finalisty a rozdělovaly se zajímavým způsobem – každý si mohl vybrat cenu podle své volby (týdenní pobyt v Agadiru, 3 noci v hotelu v Marrakéši, večeře v riadu pro 6 osob, koule Obut,…) v pořadí, ve kterém skončil v soutěži.

Hlavní soutěž s mezinárodní účastí a vítězstvím známých tváří

14 čtyřčlenných týmů se utkalo systémem každý s každým v jednotlivcích, dvojicích, trojicích i čtveřicích. Ve družstvech byli hráči z Francie, Švýcarska, Belgie, Maroka, České republiky a Sicílie. Hrálo se na časový limit, možná byla i remíza a podle předem daného klíče se přiděloval různý počet bodů v jednotlivých disciplínách. Úroveň týmů byla různorodá a i když to všichni brali velmi pohodově, u některých čtveřic bylo vidět, že je pro ně sportovní výsledek důležitější než u jiných. Cílem bylo dostat se po základní části mezi 8 nejlepších, kdy se do čtvrtfinále k prvním čtyřem dolosovali soupeři z 5. – 8. míst. I semifinále pak bylo losované. Od čtvrtfinále se už všechna utkání hrála ve čtveřicích.

Pro diváky to dopadlo nejlépe, jak mohlo. Ve finále se totiž utkaly nejlepší týmy po základní části – reprezentace FFSA (Francouzské federace mentálně hendikepovaných sportovců) a švýcarský tým, ve kterém hrála mimo jiné švýcarská reprezentantka Yvonne a skvělý střelec Kim. Utkání dospělo do stavu 7 – 7 a díky časovému limitu se hrál poslední nához. V něm rozhodl nádherným kárem na 10 metrů Christophe z FFSA, který byl již třikrát v Praze. Diváci fandili oběma týmům, ale o trochu více přece jenom čtveřici Sylvie, Christophe, Yvan a Manu, kteří se tak stali poprvé vítězi v Marrakéši. Jejich vedoucí Sylvianne přivezla opět skvělou a obdivuhodnou partu, která inspirovala svým fair play, každodenním úsměvem navzdory hendikepu, bezprostředností a přátelskostí. Není divu, že na závěrečném galavečeru, spojeném s předáváním cen sklidili obrovský aplaus.

Stáž s Jean-Pierre Le Lonsem a výsledek Teamu Prague

U minulých ročníků nechyběl Philippe Quintais, který vedl i stáž pro účastníky. Letos však měl Philippe reprezentační povinnosti na Floridě a tak ho nahradil mistr Francie a člen reprezentace Monaka v roce 2018, Jean-Pierre Le Lons. Bylo na něm vidět, že se stážemi a tréninky má dlouholeté zkušenosti a baví ho to. Plánované 2 hodiny se protáhly téměř na 4 a po skončení si ještě Jean-Pierre zahrál se zájemci zápas a poskytl rozhovor.

Team Prague se ani letos neztratil, ale na ty nejlepší nestačil. Po základní části skončil na 9. místě, těsně za postupovými místy. Pokud by zvítězil o jeden zápas víc s týmy na 6. – 8. místě, stačilo by to na postup do čtvrtfinále. Ale úroveň prvních čtyř týmů byla velmi vysoká a dostat se do semifinále by bylo složité.

Marrakéš, to není jenom pétanque

Pobyt na Pétanque par 4 trval od soboty do soboty a pétanque zabral zhruba 4 dny. Ve zbytku pobytu mohli účastníci navštívit centrum Marrakéše, zajet do nádherných zahrad Jardins Majorelle nebo do nově otevřeného muzea Yvese Saint Laurenta, vyjet si na velbloudovi nebo na čtyřkolce do pouště, využít skvělého zázemí, zajímavého programu a dvou bazénů přímo v areálu hotelu nebo se kdykoliv s někým domluvit a zahrát si pétanque. Pobyt byl all inclusive a účastníci se často potkali během dne i na některém z barů hotelu a vyměňovali si své zážitky.

Nevídaná úroveň personálu

Je příjemné, když se na vás personál v hotelu usměje a pozdraví bez ohledu na to, zda je to recepční, číšník nebo zahradník. Ale to, co jsem tentokrát zažil v hotelu Club Iberostar bylo naprosto bezkonkurenční. Pokojská, která přes půl chodby pozdraví a zeptá se, jak jsem se vyspal, číšník, který si od prvního dne pamatuje „růžové bez ledu a skleničku vody“, kuchařka, která si při přípravě vajec a slaniny stihne s úsměvem popovídat o počasí…a to vše naprosto přirozeně, aniž by to působilo jako nějaká profesionální póza. Podotýkám, že v all inclusive, takže nikdo z nich neočekával žádné spropitné. Nový ředitel hotelu dokázal vytvořit skvělou atmosféru mezi zaměstnanci a využít jejich přirozené usměvavosti a úslužnosti.

Na shledanou příští rok v Agadiru

Na tři ročníky v Marrakéši naváže čtvrtý ročník u moře v Agadiru v listopadu 2018. Ten také dozná určité změny a čtyřčlenné týmy nahradí soutěž trojic mužů (nebo smíšených týmů) a dvojic žen. Organizátor Eric Nevraumont již nyní zajistil Jean-Pierra Le Lonse a nejslavnějšího komentátora zápasů pétanque Marca Alexandra a je pravděpodobné, že do Agadiru přijede i Philippe Quintais, pokud mu to reprezentační kalendář dovolí.

Čtvrtý ročník slibuje celou řadu dalších novinek a překvapení. Pokud byste měli zájem se této akce zúčastnit, včas mě prosím kontaktujte. Ten týden pétanque s příjemnými lidmi a možnost vykoupat se v listopadu v moři je prostě balzámem na duši.

Žádné komentáře

Přidej komentář