V Loděnici se sázelo na Michálky, vyhráli však Korešovi

V Loděnici se sázelo na Michálky, vyhráli však Korešovi

Loděnice – První ročník turnaje Sport Pétanque ovládli otec a syn Korešovi. Navzdory silné konkurenci, kdy kvalita turnaje přesáhla čtyřicítku, dokázali projít celou soutěží bez jediné prohry a ve finále porazili sehranou dvojici Roman Krassa-Josef Kuchler 13:5. O třetí místo se utkaly dva vrchlabské dublety. Lubomíra Srnského a Adama Nývlta nakonec pokořili zkušenější kluboví kolegové Lucie Venclová a Pavel Mašek. Týmy na stupních vítězů si mezi sebou rozdělili štědré prize money.

Pétanque je sport. Toto prosté konstatování by mohlo být mottem turnaje, který se oficiálně konal pod hlavičkou Petank Clubu Praha. Na jeho přípravě a hladkém průběhu se však podílel tým pořadatelů hned ze dvou dalších klubů. Ředitelem turnaje byl Petr Mrázek z CdP Loděnice a funkce nehrajícího pořadatele a hlavní rozhodčí se ujala Veronika Slobodová z Carreau Brno.

“Naším cílem bylo uspořádat turnaj především pro hráče, kteří k pétanque přistupují jako ke sportu. Chtěli jsme zdůraznit soutěžní stránku hry s důrazem na dodržování kodexu hráče. Myslím, že se to celkem podařilo. V průběhu prvních vyřazovacích zápasů ale někteří nehrající diváci trochu zazlobili, příště budeme ještě přísnější,” přiblížil hlavní myšlenku turnaje Tomáš Klír z Petank Clubu Praha.

Organizátoři zajistili hřiště pro padesát šest týmů. Podle propozic měla v případě překročení kapacity rozhodnut o účasti týmu jeho síla. Šlo o vůbec první turnaj v Česku, kde při přihlašování nehrála roli rychlost registrace, ale kvalita, zkušenost a hráčská aktivita týmu.

„Systém přihlašování jsme zvolili s přihlédnutím na fakt, že se ve stejný den konaly další dva turnaje. Týden před turnajem jsme dle propozic odmazali čtyři týmy s nejnižší sílou. Tradičně se však několik dalších týmů v průběhu posledního týdne odhlásilo a kapacita turnaje nebyla naplněna. Netradiční systém přihlašování jsme se rozhodli použít vzhledem k myšlence turnaje a samozřejmě po konzultaci s STK. Myslím, že se ukázal jako výborný. Dostalo se na každého, kdo chtěl turnaj hrát, a to bez nutnosti volání pořadateli či blokovávaní míst pro kamarády,“ popsala systém přihlašování Veronika Slobodová.

Všechno, nebo nic!

Řada hráčů i diváků využila možnosti vsadit si na budoucího vítěze. V narážce na neobvykle vysoké prize money, kdy se díky štědrosti sponzora společnosti SERVIS POTRUBÍ, s.r.o., se sídlem v Praze 10, jejíž jednatel Marek Pliml se osobně turnaje jako divák zúčastnil, rozdělovala mezi první tři týmy částka 10 000 kč, si někteří nejmenovaní hráči vsadili optimisticky sami na sebe s poznámkou, že „dnes berou buď všechno, nebo nic.“ Kromě finančního obnosu se dále hrálo o věcné dary věnované pro tento turnaj výrobcem kosmetiky HERBAVERA společností 3K, s.r.o. se sídlem v Praze 10 a KOVOBRASIVEM Mníšek pod Brdy, spol. s r.o., se sídlem v Mníšku pod Brdy.

K dispozici byl také stánek s pétanque oblečením a vybavením značek MS pétanque a Boulenciel, které pořadatelům poskytl spolek Pétanque pro vás Petra Fuksy. Zájem byl zejména o košonky a hadříky. Redakce by tímto ráda připomněla Radimovi Nagymu, že jeho báječná žena stále touží po stylové kšiltovce MS Pétanque, kterou jí opakovaně odmítal zakoupit s tvrzením, že “všechno má svůj čas”.

Turnaj se hrál švýcarským systémem na pět kol s limitem padesát pět minut a postupem do KO šestnáctky. O konečné pořadí pak dohrávaly pouze týmy, které se probojovaly mezi nejlepších osm. Základními koly se nejlépe probili Korešovi a dvojice Moosová-Konšel, kteří ani jednou neprohráli.

Kdo se bojí, nedá carreau

Vyřazovací část turnaje nabídla hned v úvodu několik atraktivních soubojů. Největšímu diváckému zájmu se těšil napínavý zápas o postup do osmifinále mezi týmem bratří Michálků, na který měli mnozí přihlížející vsazeno, a dvojicí Klír-Vignolo. Michálkovi už byli jednou ve čvrtfinále, jenže těsné vítězství nakonec vystřelil Pražanům Tomáš Klír. Ten původně střílet vůbec nechtěl, ale francouzský kolega ho přemluvil k agresivní hře a následné carreau zpečetilo jeho slova. „Chtěli jsme si spravit chuť, tak jsme se šli dívat na Kometu, která dostala výprask ve Třinci, a následně padla i fotbalová Zbrojovka. Brnu holt dneska ve sportu nebylo přáno,“ glosoval své vypadnutí Jan Michálek.

Pražané se však s turnajem rozloučili hned v následujícím zápase, kde narazili na budoucí finalisty Krassu s Kuchlerem. “Člověk porazí celou rodinu Michálků a pak ho v osmičce zaříznou Němci,” litoval kapitán týmu Tomáš Klír, který se předtím ve švýcaru vypořádal stejně těsným výsledkem i s dvojicí Ivo Michálek-Jindřich Kauca.

Obdivuhodný výkon předvedl také jediný čistě juniorský tým ve startovním poli. Vrchlabsko-pražský dublet Jan Vorel a Vojtěch Bílek se dokázal probojovat až do čtvrtfinále, kde jej nemilosrdně vyškolili Vojtovi kluboví spoluhráči Venclová s Maškem.

Bez prohry vítězi

V prvním semifinále se vyrovnaně hrajícím Josefu Kuchlerovi a Romanu Krassovi postavil tým Srnský-Nývlt. Adam Nývlt sice zatím platí v pétanque stále spíše za začátečníka, ale vrchlabskému klubu v něm zjevně roste velmi kvalitní plasér. Luboš Srnský se na pozici střelce za svůj výkon také rozhodně nemusel stydět, jejich snaha a bojovnost ale nakonec na zkušené soupeře z PC Egrensis nestačila. Kuchler s Krassou v zápase zvítězili v poměru 13:10.

V souběžně hraném druhém semifinále poměřily síly týmy Vrchlabí a Budějovic. Korešovi byli přísní a svým soupeřům Lucii Venclové a Pavlu Maškovi nedovolili posunout kolíček přes pět bodů.

O bronzovou placku se tak utkaly dva týmy z Vrchlabí. Úvod zápasu přál spíše Srnskému s Nývltem a zdálo se, že Mašek s Venclovou pomalu rezignují. Nakonec ale dokázali mistrně využít několika zaváhání soupeře, vrátili se do hry a zvítězili v poměru 13:9.

Tým Korešových i Krassa s Kuchlerem nastupovali k finálovému západu s odhodláním, které slibovalo dlouhý a napínavý souboj. Toto očekávání se ale kupodivu nenaplnilo. Německý dublet jako by hned v úvodu ztratil šťávu. Korešovi zápasu celou dobu dominovali a zvítězili s jednoznačným výsledkem 13:6. “Nejdřív jsem přestal hrát já a pak i Josef. Nějak to prostě přestalo jít,” konstatoval po zápase Roman Krassa.

Putovní trofej tedy letos cestovala z Loděnice do Českých Budějovic. Příští rok by však organizátoři rádi uspořádali Sport Pétanque na jiném místě. “Chtěli bychom, aby byla putovní nejen trofej, ale celý turnaj. Rádi bychom každý ročník pořádali v jiném areálu, ale to jsou zatím jen myšlenky,” přiblížila plány pořadatelů Veronika Slobodová.

Výsledky:

1. MÍSTO

Jiří Koreš st.
(Havaj CB)

Jiří Koreš ml.
(Havaj CB)

2. MÍSTO

Josef Kuchler
(PC Egrensis)

Roman Krassa
(PC Egrensis)

3. MÍSTO

Lucie Venclová
(1.KPK Vrchlabí)

Pavel Mašek
(1. KPK Vrchlabí)

 

 

 

 

 

 

« z 3 »

Foto: Vendula Boubínová, Jan Michálek

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

3 Komentáře

    • Jasně Honzíku, bylo to čtvrtfinále. Kromě čtvrtfinále jste ale zahráli parádní pétanque takové kvality, se kterou byste se neztratili ani na mezinárodní scéně. Takže Honzo a Vojto byla to paráda!

Přidej komentář