Začátek května si přichystal pétanque smršť

Začátek května si přichystal pétanque smršť

Dva dny, pět žebříčkových turnajů. Když k tomu přičteme ještě vzdálený ukrajinský pétanque festival Sakura, kterého se zúčastnila i česká výprava, dostaneme opravdu nabitý pétanque program zkraje května. Pátého se u Balatonu odehrálo první letošní Centrope, kterému sekundovaly regionální turnaje ve Stolíně a Albrechticích. O tři dny později pak vypukla i klubová Extraliga a 1. liga, zatímco v Brně oslavoval klub Slope turnajem 20 let své existence.  

Centrope Cup Maďarsko

Břehy Balatonu, kde se opět konal mezinárodní turnaj kategorie Centrope, přilákal 45 trojic převážně z domácího Maďarska, ale zúčastnili se ho i hráči z Polska, Slovinska, Slovenska a Česka. Od nás do země gulášů vyrazilo devět tripletů a Blanka Froňková, která doplnila domácí triplet.

Největší naděje se vkládaly do silného týmu Kauca-Fafek-Koreš starší, jenže ten vypadl v osmifinále a zůstal tak před branami čtvrtfinále stejně jako další česká trojice Froněk-Marhoul-Vyoral. Nejlepší český výsledek nakonec vybojoval triplet ze Sahary Vědomice pod vedení Tomáše Pillera, který se spolu s manželkou Monikou a Milošem Přibylem umístil na výborném pátém místě.

Vítězi turnaje se stali zkušení domácí harcovníci Tamás Tóth, Gyula Keméni a Csaba Molnár, kteří ve finále porazili své mladší krajany Ádáma Bertu, Andráse Hegyiho a Krisztinu Oláh. Třetí příčku obsadili ostřílení Poláci Andrzej Śliż, Marcin Rutkowski a Tomász Lipczyński, čtvrté místo zbylo na Slováky.

Výsledky

Tamás Tóth
(Maďarsko)

Gyula Keméni
(Maďarsko)

Csaba Molnár
(Maďarsko)

Ádam Berta
(Maďarsko)

András Hegyi
(Maďarsko)

Krisztina Oláh
(Maďarsko)

Andrzej Śliż
(Polsko)

Marcin Rutkowski
(Polsko)

Tomász Lipczyński
(Polsko)

 

Stolínský mixér

Ti, kterým se nechtělo cestovat až do Maďarska, si mohli vybrat mezi domácími regionály. 52 dvojic si našlo cestu do Stolína. Mezi startujícími se kromě Čechů objevilo i mnoho polských hráčů, kteří to samý sever Čech mají častokrát mnohem blíže než většina českých hráčů.

Byl to vskutku polský den, do semifinále se totiž nepodíval ani jeden český hráč. Nejlépe se umístili Martin Hájek starší s Vladimírem Vejrkem, kteří obsadili pátou pozici. Celkovými vítězi se stali Wojciech Krzykala s Leszkem Żyburou z Jedliny, kteří ve finále porazili Tadeusze Obuchowského s Kamilem Orpelem. Bronzovou příčku brali Sebastian Pawlak s Dawidem Fabisiakem.

Výsledky

Wojciech Krzykala
(Polsko)

Leszek Żybura
(Polsko)

Tadeusz Obuchowski
(Polsko)

Kamil Orpel
(Polsko)

Sebastian Pawlak
(Polsko)

Dawid Fabisiak
(Polsko)

Albrechtický kahan

Kdo nemá rád trojice ani dvojice, mohl vyrazit na turnaj jednotlivců, který se konal ve Slezsku. Na Albrechtický kahan dorazilo 36 hráčů, kteří chtěli uspět v individuálním klání. Mezi nimi nechyběl ani Zbyněk Jakeš, obhájce loňského vítězství.

Jakeš na stupně vítězů nakonec skutečně vystoupal, letos ale o dvě příčky níže. V zápase o bronz porazil Pavla Bureše staršího. Stříbrný pohár vyválčil domácí Vojtěch Žiak, který nestačil pouze na jednoho hráče. Vlastně hráčku! Nejlepší výkony dne totiž předvedla Jana Rozsypalová z Kulového blesku a mohla se radovat z celkového vítězství.

Výsledky

Jana Rozsypalová
(Kulový blesk Olomouc)

Vojtěch Žiak
(PAK Albrechtice)

Zbyněk Jakeš
(SKP Hranice VI – Valšovice)

20 let Slope

V den oslav konce druhé světové války měli v Brně ještě jeden důvod k oslavám. Místní klub Slope Brno totiž slavil 20 let od svého založení. K tomuto jubileu se členové rozhodli uspořádat turnaj na svém tradičním bouledromu ve Slatině.

„Děkuji všem, kteří do Brna zamířili a přijeli s námi oslavit kulaté výročí vzniku našeho klubu. Snažili jsme se vytvořit příznivé podmínky pro všechny hráče a věříme, že se nám to podařilo,“ uvedl za celý klub Petr Janík. Na turnaji se podíleli nejen samotní členové, ale i rodinní příslušníci či kamarádi. „Věřím, že dnešní oslava vám všem přinesla kromě malých a praktických pozorností našeho klubu rovněž spoustu příjemných zážitků, soubojů a zajímavých setkání,“ pokračoval Janík.

Bouřky se Brnu vyhnuly, kroupy nepadaly a slunečné počasí nejvíce vyhovovalo brněnské dvojici Jaroslav Vlk-Rolf Steiner. Oba hráči jsou herně aktivní velmi střídavě, Rolf už hrává pouze na regionální úrovni, nicméně je vidět, že když má někdo pétanque v krvi, vyhrát může kdykoliv. Druhou příčku vybojovali mladý Robin Konšel s Františkem Krpcem a bronz zůstal doma zásluhou Jaroslava Hvíždě, který hrál po boku Jiřího Karáska.

Výsledky

Jaroslav Vlk
(POP Praha)

Rolf Steiner
(neregistrovaný)

Robin Konšel
(PCBD)

František Krpec
(Hrode Krumsín)

Jaroslav Hvížď
(Slope Brno)

Jiří Karásek
(Hrode Krumsín)

 

Žádné komentáře

Přidej komentář