Extraliga odstartovala, mistr hned na úvod padl

Extraliga odstartovala, mistr hned na úvod padl

Olomouc/Stolín/Vědomice – Na třech místech republiky vypukl během oslav konce druhé světové války hon za novým klubovým mistrem a hned první kolo přineslo překvapení. Pod Řípem totiž v úvodním zápase nestačil obhájce PC Sokol Lipník na nováčka SK Saharu Vědomice. Do čela se díky dvěma výhrám vyšvihlo Carreau Brno, soutěž úspěšně odstartovalo i Vrchlabí. 

SK Sahara Vědomice – PC Sokol Lipník 17:14

Že nerozumíte těm bodům? Že je jich na pétanque nějak moc? Nebojte, Extraliga jen změnila svůj formát a počítání výsledku, aby kopírovala systém, kterým se hraje EuroCup. Zatímco v předešlých letech se utkání skládalo ze tří trojic a tří dvojic, nyní se odehraje vždy šest zápasů jednotlivců, tři dvojice a dvě trojice. Vítězství v jednotlivcích je oceněno dvěma body, ve dvojicích pak za jednotlivé výhry získává tým po třech bodech a triumf ve trojicích se počítá po pěti bodech. Nejvýraznějším vítězstvím tak může být skóre 31:0.

K tak jednoznačnému vítězství měli hráči Sahary hodně daleko, přesto mohli na své domácí půdě slavit. V úvodním utkání po loňském postupu do Extraligy dokázali zaskočit PC Sokol Lipník, loňského mistra. „Toto kolo bylo pro nás velmi těžké. Rovnou na nás nastoupili mistři, ale náš kapitán Milan Mikyška dal dohromady silné družstvo a, přátelé, ono to vyšlo! Saharáci hned v prvním kole porazili tento velmi kvalitní tým,“ komentoval nečekanou výhru prezident klubu Tomáš Piller.

„V prvním kole vše vypadalo dle předpokladů. Favorit vyhrál čtyři zápasy jednotlivců, ale vše posunulo na naši stranu dvojí vítězství v trojicích. Stačilo nám tedy vyhrát jednu dvojici ze tří. Vsadil jsem na jistotu, která se vyplatila. Jiřinka a Milan Demčíkovi uklidnili celý tým, když po třech náhozech vedli už 8:0. Za stavu 11:3 se Petr a Jana Fafkovi vyházeli na první kouli Milana a bylo hotovo. Ostatní dva týmy již nemusely vyhrát. Prostě se udál nečekaný výsledek, který nás velmi těší a mě jako kapitána dvojnásob,“ popisoval průběh utkání Milan Mikyška, který je kromě kapitána také čerstvým otcem dvouměsíční Karolínky.

„Otevřeli jsme si tím cestu ke slušnému výsledku v letošním roce. Po loňském postupu do Extraligy jsem slyšel hlasy, že jsme v této skupině jen na návštěvě. Tak tedy, znalci pétanque, nejsme!“ dodával Piller, jehož tým čekají v dalším kole zkušené kluby PEK Stolín a 1.KPK Vrchlabí.

PEK Stolín – 1.KPK Vrchlabí 8:23

Právě tyto dva kluby se v úvodním kole střetly proti sobě. Stolínští na domácí půdě začali proti favoritovi výborně. V zápase žen sice Lucie Venclová poměrně jednoznačně přehrála Ivu Ježkovou, všechny ostatní mače ale dospěly do dramatických konců, ve kterých dominovali domácí, když hned tři zápasy vyhráli 13:12. Celkově byl stav po jednotlivcích 8:4.

Vrchlabané ale nepřipustili ztrátu bodů, která by jim hned zpočátku zkomplikovala cestu za vysněným titulem, který se jim loni nepodařilo obhájit. Všechny zbývající zápasy trojic i dvojic vyhráli a nakonec si připsali celkem jednoznačnou úvodní výhru 23:8, kterou mohli oslavit ve svých nových dresech.

Kulový Blesk Olomouc – PCP Lipník 20:11

Zbylé čtyři extraligové kluby se sešly na olomoucké Pevnůstce, kde odehrály po dvou utkáních. Domácí Kulový blesk v nepřehlédnutelných žlutých dresech přivítal druhého z nováčků soutěže PCP Lipník, který se představil v nových černo-zelených trikotech.

Na Pevnůstce se hrálo na dvou zcela odlišných površích. Jednom tvrdém a kutálivém, druhém velmi měkkém. Kulovému blesku s Lipníkem přidělil los hřiště štěrkem oplývající a domácí si na lehkém povrchu, který jim výborně sedl, pohlídali výhru.

Hrode Krumsín – Carreau Brno 11:20

Krumsín s Carreau Brno odstartovaly Extraligu společným utkáním jako loni. Obraz hry byl však diametrálně odlišný. Zatímco před rokem Brňané zkolabovali na krumsínském hřišti a své jediné ligové zaváhání už ve zbytku Extraligy nedokázali dohnat, letos do soutěže vkročili pravou nohou. A také v nových, tmavě modrých dresech.

Vítězství se ale nerodilo snadno. Po jednotlivcích byl stav vyrovnaný 6:6 a ve trojicích si Krpcovi s Faltýnkem poradili s Veronikou Slobodovou a Ivem a Janem Michálkovými. Trn z paty vytrhla Carreau až druhá trojice Juráň-Hodboď-Michálek T., která zvítězila.

Dramatický finiš se nekonal. Hrode koncovku nezvládlo a Carreau zlepšeným výkonem ovládlo všechny dvojice, jednu dokonce kanárem. „U nás výsledky dost závisí na tom, jak se bude chtít Františkovi,“ poznamenal po prohře krumsínský kapitán Martin Pírek na adresu střelce Kaplánka. Ten se úvodního kola nezúčastnil, protože se z pozice vojáka účastnil vojenské přehlídky na pražském Vítkově. Nutno však dodat, že ve střelbě ho zdatně zastoupil David Faltýnek.

Kulový blesk Olomouc – Carreau Brno 14:17

Kulový blesk zůstal na měkkých hřištích i v druhém zápase, což nepotěšilo hráče Carreau. Ti si mnohem více věřili na tvrdém terénu, přesto do zápasu vstupovali jako favorité. Zápasy jednotlivců ale nedopadly zcela podle jejich představ. Nedařilo se například zimní posile Jiřímu Greplovi, který rychle podlehl Radku Skopalovi, či Janu Michálkovi, který ztratil již vyhraný zápas s Janou Konečnou. Carreau po jednotlivcích prohrávalo 4:8.

Do trojic však nastoupil úplně jiný klub a Brňané najednou předvedli zcela jinou hru, která jim přinesla vítězství v obou zápasech. Ve dvojicích jim tak k výhře stačila jediná výhra. Dlouho se zdálo, že tu přidá Slobodová s Ferlayem či Hodboď s Janem Michálkem, kteří shodně výrazně vedli, jenže oba týmy poněkud usnuly na vavřínech. Mezitím prohrála dvojice Grepl-Michálek Tomáš, které nepomohlo ani střídání, a tak se naopak začal plnit scénář Kulového blesku, který potřeboval k výhře úspěch ve všech třech dvojicích. Frankofonní dvojice Slobodová-Ferlay však překvapení nakonec nedopustila a svůj zápas dotáhla do vítězného konce. A bylo to vítězství pro Carreau velmi důležité, protože Hodboď s Michálkem nakonec opravdu podlehli Janě Rozsypalové s Radkem Skopalem.

Hrode Krumsín – PCP Lipník 24:7

Úvodní prohra Krumsín určitě mrzela, protože k bodům neměl daleko, ale klub z Hané se dokázal oklepat a proti PCP Lipník splnil svoji roli favorita. Bez větších problémů zvítězil a do tabulky si připsal první body, zatímco nováček Extraligy zůstává po dvou kolech na nule.

Tabulka

EXTRALIGA 2018
POŘADÍ KLUB ZÁPASY SKÓRE BODY
1. Carreau Brno 2 37:25 2
2. 1.KPK Vrchlabí 1 23:8 1
3. SK Sahara Vědomice 1 17:14 1
4. Kulový blesk Olomouc 2 35:27 1
5. Hrode Krumsín 2 35:27 1
6. PC Sokol Lipník 1 14:17 0
7. PEK Stolín 1 8:23 0
8. PCP Lipník 2 17:45 0

Fotogalerie

« z 3 »

Žádné komentáře

Přidej komentář