Finále MČR trojic rozezpívali kanárem Grepl s Reslem a Hlaváčkem

Finále MČR trojic rozezpívali kanárem Grepl s Reslem a Hlaváčkem

Kolová – Nemastné výkony ve švýcaru, vydřená výhra 13:12 ve čtvrtfinále. Trnitá cesta vedla pro trojici Grepl-Resl-Hlaváčkem do finále MČR trojic, ve kterém však předvedla bezchybný výkon a Slobodovou s Palicovou a Lukášem smetla rychlým kanárem. Pro Grepla a Hlaváčka to je druhý republikový titul, Resl se mistrem stal vůbec poprvé. Bronz vybojoval tým Hančová-Kauca-Fuksa.

„Ještě ve středu jsme nevěděli, jestli vůbec budeme hrát,“ prozradil vítěz Jiří Grepl, který ještě před začátkem mistrovství obdržel trofej za nejlepšího hráče loňské sezóny. „Lukáš Michalička musel kvůli škole náhle odříct a shánět někoho na mistrovství tři dny předem je skoro nemožné,“ vysvětloval brněnský hráč, kterému se nakonec podařilo přemluvit Filipa Hlaváčka, který byl dle jeho slov sázkou na jistotu.

Jirkův spoluhráč Jan Resl se náhlých změn ve složení bál. „Před turnajem jsem si myslel, že nám bude Lukáš moc chybět. Ale možná mi nakonec jeho neúčast a shánění Filipa na poslední chvíli osobně paradoxně pomohly v tom, že jsem si před startem nedával ty největší cíle. Přeci jen je Lukáš vyhranější než Filip, už ví, co je to hrát a vyhrát finále MČR,“ vysvětloval své pocity zkušený plasér.

Pravdou je, že se Filip Hlaváček vyjma juniorského titulu dostal do mistrovského finále jen jednou, a to před šesti lety na MČR dvojic, kde utrpěl po boku Pavla Vlka kanára z rukou Iva a Jana Michálkových. V posledních letech se Hlaváček na turnajích objevoval výjimečně, takže bylo těžké odhadnout jeho formu.

A začátek turnaje se budoucím vítězům příliš nevydařil. „V průběhu dne jsme se docela trápili. Zápas proti Korešům ve druhém kole švýcara byl jeden z nejhorších, co jsem kdy odehrál,“ přiznal Grepl. „Vůbec jsem s naším výkonem v prvních šesti zápasech nebyl spokojený. Po prohře s Korešovými a Radkem Netušilem jsme už museli vyhrát vše, ale moc jsem tomu nevěřil, protože jsme nehráli dobře na žádné pozici. Jenže soupeři hráli hůř než my. Jak to trefně pojmenoval Jirka Grepl, oba týmy byly ve sračkách, jen my měli holínky,“ popisoval úvodní trápení Resl.

Sedmička nasazených a rozjetí Hájkovi

Nakonec ze švýcara postoupili a s nimi i většina favoritů. Před branami šestnácky přesto zůstali například manželé Lukášovi s Václavem Valíkem či domácí Ivo Kacerovský s německy hovořící dvojicí Kuchler-Krassa. Postup do osmičky si pohlídalo sedm nejvýše nasazených tripletů, překvapení se zrodilo jen jedno. Novopečení mistři dvojic Jirkové Korešovi a Radek Netušil nestačili na rodinu Hájkových, která se už ve švýcaru rozehrála k výborným výkonům. Mimo jiné porazila trojici Michálků a do vyřazovacích bojů postoupila se třemi výhrami a jednoznačně nejvyšším buchholzem.

Po osmifinálovém skalpu si brousila zuby na další velký úspěch, v cestě jí stála právě trojice Grepl-Resl-Hlaváček. Proti Greplovi tak nastoupil další oceněný za minulou sezónu, Martin Hájek byl totiž vyhlášen nejlepším juniorem.

„Přes nevýrazné výkony v základní části jsme věřili, že v důležité chvíle zabereme, a to se beze zbytku potvrdilo. Poprvé nám teklo do bot ve čtvrtfinále proti Hájkovým, kde jsme ale v rozhodující hře zabrali pětkou na 12:12,“ řekl Grepl. „Měl jsem pořádné nervy. Tento zápas jsem opravdu nechtěl prohrát. Soupeř mohl zavřít, ale dotáhl to jen na dvanáct bodů. Následně jsme mohli utkání ukončit my šestkou, ale nepoložili jsme poslední kouli. Už si ani nepamatuji, jak jsme ten poslední bod udolali,“ doplňoval Resl a Grepl mu to připomněl: „V posledním náhozu jsi nás podržel neomylným prvním plasem. Konec konců jako mnohokrát ten den.“

Ve stejné fázi si postup do semifinále vybojovala trojice Hančová-Kauca-Fuksa, která byla proti Michálkovým za stavu 6:12 kouli od vyřazení, ale přežila a zápas dokázala otočit ve svůj prospěch. Reprezentanti z Lipníku s Jakubem Konšelem nestačili v ofenzivní přestřelce na Srnského s Kaplánkem a Habáskem a triplet Slobodová-Palicová-Lukáš si nečekaně hladce porazila s vrchlabským týmem Brázda-Mašek-Bílek, který tak ztratil šanci na obhajobu loňského titulu.

Rozhodly dlouhé vzdálenosti

Semifinále proti sobě svedlo týmy Grepla a Kaplánka, spoluhráčů z předchozího víkendu a MČR dvojic, a veselejší mohl být na konci pražsko-brněnský triplet. „První skutečně těžký zápas dne jsme zvládli skvěle. Hráli jsme zodpovědně, koncentrovaně a mohli jsme se opřít o skvělý Honzův výkon. Naopak kluci proti nám hráli docela zbrkle, což mě maličko překvapilo, a moc se jim nedařilo trefovat na delší vzdálenosti. Přesto byly okamžiky, v nichž předvedli svoji extratřídu a my jsme se na vítězství opravdu nadřeli,“ zhodnotil zápas Grepl.

V paralelně hraném utkání se do finále snažil prosadit tým Hančová-Kauca-Fuksa, který tuto mistrovskou kategorii ovládl již v letech 2015 a 2016. Trojice pod vedením Veroniky Slobodové ho však zaskočila a po vyrovnaném zápase do finále postoupila na jeho úkor.

Finále rozezpíval kanár

Finále bylo nečekaně jednoznačnou záležitostí a především Filip Hlaváček si v něm spravil chuť, protože jeho tým nadělil soupeřům rychlého kanára. „Na první pohled se může zdát, že finále bylo jasnou záležitostí, všichni ale dobře víme, jak umí být pétanque nevyzpytatelný. První dva náhozy zahráli soupeři výborně, navíc na hřišti, kde hráli semifinále. Říkali jsme si, že to nebude nic lehkého, ale dál jsme hráli velice koncentrovaně,“ popisoval úvod zápasu Grepl.

„Jak se začal náš kolíček posouvat vzhůru, znervózněli a každý další nához bylo vidět, že na ně ta deka doléhat víc a víc. V tu chvíli je rozhodující nedat soupeři čuchnout, neudělat chybu a dotáhnout to. Jinak může přijít rychlý obrat,“ zdůrazňoval hráč Carreau Brno.

„Navíc měli problém s hrou do dálky. Domnívám se, že to v Česku rozhoduje. Je málo hráčů, co umí stabilně hrát delší vzdálenosti v důležitých okamžicích,“ analyzoval Grepl, pro kterého to byl druhý mistrovský titul v kariéře. Kaňkou na jejich výkonu byly podle něj dohozy třináctého bodu za stavu 11:0, kdy na to měli pět koulí, ale nedali žádnou. „Vůbec jsem si v tu chvíli ale nepřipouštěl, že bychom hned v další hře nedohráli,“ dodal.

V tu chvíli už ve vítězství věřil i Honza Resl, který byl spokojený s tím, že jeho tým postupem turnaje začal hrát pétanque, který od sebe očekával. „Na všech pozicích jsme se průběžně zlepšovali. Kdyby jsme hráli pořád stejně jako ve švýcaru, tak bychom neměli šanci. Důležité také bylo, že v týmu panovala pohoda a dobrá nálada, i když jsme nehráli dobře. Špičkovali jsme se, vtipkovali a já díky tomu jsem pořád doufal, že se fakt zlepšíme,“ zmínil pražský plasér.

Dlouhé čekání na mistrovský titul

Právě Resl byl po vítězství skutečně dojatý, vždyť na svůj první mistrovský titul čekal dlouhá léta. Dosud posbíral dvě stříbrná umístění a pět bronzových, zlato mu však stále utíkalo.

To tentokrát uteklo jeho finálovým soupeřům, kteří rozhodující zápas vůbec nezvládli. „Vlastně nevím, v čem byl problém. V semíčku jsme od začátku prohrávali a byli pod tlakem, pořád jsme museli dotahovat a myslím, že nás to hodně vyšťavilo, hlavně psychicky. V podstatě jsme pak byli spokojení s výsledkem ‚budem nejhůř druzí‘ a nebyl tam už ani takový drajv. Do toho kluci hráli skvěle, že jsme se ani nestihli posbírat a už byl konec,“ zhodnotila vystoupení svého týmu Veronika Slobodová, která ráno převzala cenu za nejlepší ženu loňské sezóny.

Třetí místo nakonec vybojovala trojice Hančová-Kauca-Fuksa, která sice dosáhla na medaile, ale ne na třetí zlatou. „Taky jsme ale nebyli daleko od nepostupu do šestnáctky a od vyřazení v osmičce. Takže pro mě je to úspěch,“ měla jasno Alice Hančová. Šťastný byl rozhodně i Jindřich Kauca, který odvrátil vidinu dalšího bramborového umístění.

Celý turnaj probíhal ve výborné sportovní atmosféře pod vlající českou vlajkou. Hráče prověřil nesnadný terén a k dispozici byl nový stánek s občerstvením. Někteří hráči měli jen drobné výhrady ke zvolenému systému. „Nemám obecně švýcara na mistrovstvích rád. Řada hráčů bude nesouhlasit, ale myslím si, že to není formát turnaje, kde by mělo být cílem odehrát co nejvíc zápasů, ale podat maximální výkon v několika důležitých zápasech. Rád bych na republikách viděl skupiny na dvě prohry, ta motivace je pak od začátku naprosto jiná,“ vysvětloval například Jiří Grepl.

Výsledky

Jiří Grepl
(Carreau Brno)

Jan Resl
(POP Praha)

Filip Hlaváček
(POP Praha)

Veronika Slobodová
(Carreau Brno)

Markéta Palicová
(Pluk Jablonec)

Vojtěch Lukáš
(Pluk Jablonec)

Alice Hančová
(1. KPK Vrchlabí)

Jindřich Kauca
(PC Kolová)

Petr Fuksa
(UBU – United Balls of Únětice)

« z 8 »

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

1 komentář

  1. Pokud vim, Filip sahal po vitezstvi MCR take v roce 2012, kde ve finale prohrali celkem tesne…

    Reply

Přidej komentář