Francouzská jízda aneb Jak Žéndra Koka porazil Quintaise

Francouzská jízda aneb Jak Žéndra Koka porazil Quintaise

Buis-les-Baronnies, Francie – Quintais, Le Boursicaud, Suchaud, Lacroix, Dylan Rocher, Hureau, Sarrio, Fournier, Malbec, Millei, Puccinelli, Foyot, Lakhal, Angélique Colombet,…stačí? K tomu si připočtěte dalších 19 mistrů Francie, vicemistrů světa a asi rychle pochopíte, že na 6. ročníku Trophée des As chybělo velmi málo hráčů z absolutní světové špičky pétanque. Těchto 32 šampiónů doplnilo v losování 32 amatérů a během dvou dnů se tyto dvojice utkaly o vítězství v malém městečku Buis-les-Baronnies na jihu Francie. Této soutěže jsem se zúčastnil již potřetí a podruhé jsme vyrazili s Jindrou Kaucou.

Na pět dní se centrum Buis-les-Baronnies promění na centrum světového pétanque. Před nejtradičnějším turnajem, ve kterém se v jednom týmu sejde špičkový hráč s amatérem, se zde odehrály dva turnaje a po skončení ještě pokračovala špičková soutěž střelců. To vše pod dohledem čtyř tisíc pétanque znalých diváků. Hlavním rozhodčím byl Patrick Grignon, známý ze všech významných soutěží, a na místě byl Marc Alexandre, který uvádí již po mnoho let mistrovství světa, mistrovství Francie i Masters.

Losování před radnicí

Nejnapínavější část turnaje se odehrává v zahradě radnice Buis-les-Baronnies. Tam se sejdou všichni hráči a z osudí nejdříve vytáhnou jméno amatéra, ten přijde na pódium a vylosuje si svého spoluhráče na následující dva dny. Jindra si v loňském roce vytáhl Christiana, přibližovače malgašského týmu, letos pak Jean-Luc Roberta, dvojnásobného mistra Francie a spolukomentátora Masters. Na mě vyšel Denis Olmos, dlouholetý spoluhráč Fazzina. Již při své první účasti jsem si vylosoval nepřekonatelnou ikonu Philippa Quintaise a vloni jsem vytvořil tým se sympatickým Fredem Perrinem. Každý můj další spoluhráč to má tedy ve srovnání s Quintaisem velmi těžké.

Kdo je největším šoumenem?

Celým turnajem provází diváky Jean-Pierre Buix, bývalý starosta Buis-les-Baronnies, a dělá to skvěle. Má perfektní přehled o hráčích, s účastníky dělá průběžně rozhovory a umí se dobře ptát. To on přivedl do městečka před šesti lety první ročník. Pétanque miluje a jeho přístup je velmi nakažlivý. Asi nejoblíbenějším objektem pro rozhovory je Bruno Le Boursicaud, bezedný zdroj anekdot, příběhů a popichování svých přátel Suchauda, Lacroix a dalších. I hřiště je ho vždy plné a diváci kolem se dobře baví, podobně jako při zápasech Foyota nebo Quintaise.

Základní skupiny jsou osmičlenné, hraje v nich každý s každým a následně se ze všech skupin vytvoří čtvrtfinálové dvojice pro KO v soutěží A, B, C a D. Semifinále a finále začínají ve stejný okamžik a je to opravdu atraktivní záležitost. Není neobvyklé, že tým střílí všech šest koulí a skóre naskakuje rychleji, než jsme zvyklí. Kolikrát si říkám, jestli ve střední Evropě hrajeme stejný sport. Pokud má soupeř 7 bodů a nához se nevyvíjí dobře, okamžitě se střílí, aby druhý tým nemohl dohrát do třinácti. Ti lepší se rozhodnou střílet košona. Jedna chyba obvykle znamená 2 – 3 body pro soupeře, dvě chyby bolí ještě více. Ale naštěstí na turnaji nehraje jenom Quintais nebo Rocher a tak se občas chyb v náhozu nahromadí více.

Žéndra Koka – ten, co porazil Quintaise

Může se vám stát, že na nějakém turnaji ve Francii nebo na mistrovství světa či Evropy potkáte absolutní špičku. Atraktivita tohoto formátu však tkví v tom, že máte reálnou šanci porazit ty nejlepší. Letos Jindra Kauca (neboli Žéndra Koka, jak jej ve Francii čtou) porazil jako první Čech v historii Philippa Quintaise. Šampióni se u hry baví, komunikují s publikem i soupeřem, ale každý zápas chtějí vyhrát. Vždyť hrají o své jméno! O to cennější taková výhra je. I amatérští spoluhráči z velké části z řad Francouzů hrají velmi dobře a většina z nich by se na turnaji u nás ucházela o nejvyšší příčky.

Kvalita se projevuje i v tomto turnaji. Letos ve finále zvítězil Suchaud nad Hureauem, v loňském roce stejný hráč porazil Le Boursicauda. Je zajímavé, že to bylo s amatérem, který tentokrát hrál finále jako soupeř. Rozdíl mezi výbornými a skvělými hráči je v tom, že ti nejlepší dělají málo chyb a při střele daleko častěji zůstávají na carreau nebo alespoň poblíž, což samozřejmě zásadně obrací poměr na hřišti.

Budoucí hvězdy pétanque?

Hned třem francouzským hráčům se nedávno narodili potomci. A tak v Buis budilo hned od počátku pozornost VIP parkoviště kočárků s partnerkami a malými caparty Dylana Rochera, Christopha Sarrio a Stéphana Robineau. Ve volných chvílích se obvykle drželi pohromadě a zvláště na Sarriovi bylo vidět, že se zklidnil a ta tam byla jeho mírná arogance z minulých let.

Jak jsem již zmínil, před Trophée des As proběhly na stejném místě dva turnaje a po skončení se osm skvělých střelců utkalo o premiérový prestižní titul nejlepšího střelce (Lacroix, Quintais, Suchaud, Marchandise, Millei, Robineau, Hureau, Montoro), kde ve finále porazil Suchaud belgického vicemistra světa Marchandise 44 – 42. A hned druhý den jenom hodinu cesty odsud začalo letošní Masters, ve kterém zvítězil tým Quintais-Suchaud-Rocher-Lacroix, ještě dva dny předtím soupeři v Buis-les-Baronniers.

1 komentář

Přidej komentář