Mezi střelecké mistry se poprvé zapsala žena

Mezi střelecké mistry se poprvé zapsala žena

Vědomice – Titul mistra České republiky ve střelbě doposud získalo jen pět hráčů. Čtyřikrát zvedl nad hlavu putovní pohár Jiří Koreš mladší, třikrát Jakub Konšel a jednou Pavel Valenz a bratři Jan a Tomáš Michálkovi. Letos do střeleckého klubu přistoupila první žena. Ve vědomickém finále totiž Veronika Slobodová přestřílela Jindřicha Kaucu a získala svůj vůbec první český titul. Třetí místo vybojoval Hynek Vyoral nad Miroslavem Janíkem.

„Je to úžasný pocit. Kdo někdy získal titul, ví o čem mluvím. Jsem opravdu šťastná a neuvěřitelně mi pomohla podpora spousty lidí, co mi fandili – na místě i na dálku!“ zářila po jednom ze svých největších úspěchů Veronika Slobodová.

Titul si jednoznačně zasloužila, po celý den střílela vyrovnaně a s vysokým skóre. Při úvodním pokusu nastřílela 24 bodů, což sice na přímý postup do čtvrtfinále nestačilo, nicméně šlo o nadějný výsledek. Oproti dřívějším rokům se totiž změnil systém, kdy se nyní body získané v opravkách sčítaly k bodům z úvodní střelby. A Slobodová ke svým 24 bodům přidala dalších 27 a postup si pohlídala.

Včera zlato, dneska útlum

Nejlepší výsledek v základním kole si vystřílel možná trochu překvapivě Hynek Vyoral, který zaznamenal 37 bodů. Hned za ním zůstal František Kaplánek (35 b.), nečekaně Miluška Kutá (32 b.) a posledním přímým postupujícím do čtvrtfinále se stal Jindřich Kauca (29 b.). Oproti loňsku tedy střelecký apetit klesl, tehdy na přímý postup nestačilo ani 34 bodů a nejúspěšnější Kaplánek nastřílel 43 bodů.

Na vině mohlo být chladné počasí, kdy byli střelci čekající na svoji šanci značně promrzlí. Stejně tak někteří favorité doplatili na únavu. „Vůbec jsem se do toho nemohl dostat, jsem po včerejšku vážně unavený,“ přiznal Jiří Koreš mladší, který jen několik hodin předtím na stejném místě vyhrál titul v jednotlivcích. Čtyřnásobný mistr ve vyrážení tentokrát nepostoupil ani do vyřazovací části. V podobném rozpoložení se nacházel i sobotní finalista Jan Michálek, který nastřílel jen 11 bodů, loňský obhájce Jakub Konšel pak vypadl ve čtvrtfinálovém rozstřelu s Jindřichem Kaucou.

Bum sem, prásk tam!

Naopak Slobodové se dařilo, jenže ve čtvrtfinále narazila na nesnadného soupeře v podobě Františka Kaplánka. „Byl to nejtěžší zápas. Věděla jsem, že budu muset nastřílet hodně bodů, abych byla lepší,“ řekla Slobodová, která se však nezalekla a proti krumsínskému střelci předvedla nejlepší výkon dne. Nastřílela 38 bodů, více než kdo jiný ten den, a Kaplánkovi nebylo nic platných ani jeho solidních 29 bodů.

Mezitím Kauca vyřadil Konšela (23:18), Kutá podlehla Miroslavu Janíkovi (7:21) a Vyoral překonal Jiřího Grepla (22:15). Obě semifinálová utkání byla hodně vyrovnaná a nakonec je rozhodly zkušenosti. Kauca zdolal Vyorala 24:20 a Slobodová prošla do finále po výkonu 16:14 nad Janíkem.

Stačí trefit košonek

Už před finále bylo jisté, že na putovní pohár, který do té doby čítal pouze pět jmen, přibude jedno další. Otázkou jen bylo, zda půjde o vůbec první ženské jméno. Kauca se během prvních ateliérů držel těsně v čele, ale nic pořád nebylo jisté. Při disciplíně koule mezi koulemi došlo ke dvěma lehce sporným situacím, kdy Kauca ze svého pohledu trefil dvě koule zároveň a chtěl tedy získal bod, ale rozhodčí Jiří Koreš starší byl neúprosný. Podle něj Kauca trefil nejdříve špatnou kouli, proto dostal nulu. „Ráno se říkalo, že když to bude nejednoznačné, mělo by se to posuzovat jedním bodem. Ale nechci se vymlouvat, Veronika prostě střílela lépe,“ uznával Kauca, který respektoval, že těsnou situaci viděl rozhodčí jinak.

Slobodová byla postupem času o kousek přesnější a do posledního ateliéru vstupovala s náskokem a s cílem trefit dva úvodní košonky. „Před střelbou toho košonku se mi hlavou honilo tisíc myšlenek a podlamovala se mi kolena, ale jsem ráda, že jsem to ustála a nemusela pak trnout, jestli Jindra nevytáhne nějaké eso z rukávu,“ svěřovala se Slobodová, která je opravdu trefila a finále se tam nemuselo ani dohrávat. Hráčka Carreau zvítězila poměrem 28:13 a vybojovala svůj vůbec první český titul.

V souboji o třetí místo se více dařilo Hynku Vyoralovi. Vítězní hráči si kromě medailí a pohárů odnesli také vína a plata škvarků a sádel.

Výsledky

Veronika Slobodová
(Carreau Brno)

Jindřich Kauca
(PC Kolová)

Hynek Vyoral
(Sokol Kostomlaty)

« z 5 »

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář