Bitvu u Slavkova vyhráli po 14 letech Slováci

Bitvu u Slavkova vyhráli po 14 letech Slováci

SlavkovGrand Prix Austerlitz, zámecký turnaj s bohatou historií, vyhráli podruhé v historii Slováci. Reprezentanti Juraj Adler, Dušan Lančarič a Michal Volárik ve finále porazili Šárku Moosovou, Iva Michálka a Petra Mrázka. V zápase o třetí místo byl přesnější triplet Rozsypalová-Skopal R.-Kaplánek, který porazil Janu Konečnou s bratry Michálkovými.

Slavkovský turnaj má za sebou bohatou historii. V zámeckém parku dříve spolu s pétanque probíhaly i napoleonské slavnosti a k vidění tak byly i koule dělové. Po boku stylizovaných vojáků z bitvy tří císařů na turnaji na přelomu tisíciletí zářili Belgičané a Maďaři. Na putovní trofej se kromě Čechů zapsali ještě dvakrát Poláci a Slováci. Před osmi lety to byli spolu s Hanou Šrubařovou Diana Soboličová a Andrej Fratrič a čistě slovenský triplet slavil triumf čtrnáct let nazpět zásluhou tria Hronský-Michalka-Škorupa.

Letos bylo v rozlehlých zámeckých zahradách o trochu více místa. Turnaj se již několik let koná v jiném termínu než slavnosti, ale kromě vojáků chyběli i čeští reprezentanti, kteří se účastnili mezinárodního turnaje v Thajsku, či mladé naděje, které ve Stolíně bojovali o nominaci do reprezentace do 23 let. Chyběli i hráči Sokolu Lipník, kteří hájili české barvy na EuroCupu ve francouzském Nice.

Přijeli, házeli, zvítězili

Na 22. ročník prestiže dorazili kromě Čechů pouze Slováci, kteří se ale ukázali jako velká posila pro kvalitu turnaje. Především reprezentační trojice Adler-Lančarič-Volárik předváděla kvalitní výkony a nikdo nenacházel síly ji zastavit. Pětikolovým švýcarem a následnými vyřazovacími koly se probili až do finále, které se odehrávalo za umělého osvětlení přímo před zámkem a s kulisou mohutné bouřky, která se z dálky blížila.

Proti nim stanul tým Moosová-Michálek I.-Mrázek, který hrál v tomto složení poprvé a jeho cesta do finále nebyla vůbec jednoduchá. Hned ve druhém kole nestačil na juniorský výběr a v zápase o postup ze švýcara porazil triplet Pavla Krále těsně 13:12 v dodatečném náhozu. V semifinále se ovšem rozehráli do výborné formy, kdy nedali žádnou šanci Janě Konečné s bratry Michálkovými.

Na svůj výkon však ve finále nenavázali. Slováci si vybudovali velký náskok, o který se už nenechali připravit, a tak po 14 letech vyhrál GP Austerlitz opět čistě slovenský tým. „Tohoto vítězství na turnaji s více než dvacetiletou tradicí si vysoko cením! Děkuji mým spoluhráčům, s kterými jsme odehráli skutečně hodnotné zápasy. Potěšila mě i kvalita hry, kterou jsme předváděli. Dobrá příprava na mistrovství světa v Kanadě! Hrát takový pétanque mě baví!“ svěřil se na facebooku Dušan Lančarič, který nezapomněl poděkovat i organizátorům ze Slavkova, protihráčům, se kterými odehráli férové zápasy, a v neposlední řadě slovenským fanouškům, kteří na místě zůstali až do úspěšného nočního finále.

V zápase o třetí místo měl blíže k výhře triplet Konečná-Michálek J.-Michálek T., jenže ten v závěru vyrobil ohromnou hrubku, kterou Rozsypalová se Skopalem a Kaplánek využili a zápas otočili ve svůj prospěch. Pro nejlepší tři týmy byly kromě pohárů připraveny i prize money, všichni osmifinalisté si poté rozdělili mnohé věcné ceny.

Pařáky, žihadla, melouny

Celý turnaj probíhal v příjemné atmosféře, kterou umocňovala tropická vedra. V poledních zápasech u kašny, kde stínu nebylo, bylo leckdy těžší porazit žhnoucí léto než samotné soupeře. Naopak hřiště v álejích nabízela utkání ve značně mírnějších podmínkách. Úpal však nebyl jediným rizikem, které hráčům hrozilo. Své o tom ví Jana Konečná, kterou na úvod čtvrtfinále dvakrát píchla vosa – naštěstí do levé části těla. Další žihadla naštěstí nikdo neutrpěl, ani ti, kteří se občerstvovali melouny přichystanými pořadateli.

Výsledky

Juraj Adler
(Slovensko)

Dušan Lančarič
(Slovensko)

Michal Volárik
(Slovensko)

Šárka Moosová
(Carreau Brno)

Ivo Michálek
(Carreau Brno)

Petr Mrázek
(PC Kolová)

Jana Rozsypalová
(Kulový blesk Olomouc)

Radek Skopal
(Kulový blesk Olomouc)

František Kaplánek
(Hrode Krumsín)

 

 

« z 5 »

 

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář