Hanáci rozjeli symfonii a obhájili Mozartovy koule

Hanáci rozjeli symfonii a obhájili Mozartovy koule

Olomouc – Žádné rekviem. Krumsínský triplet manželů Krpcových a Františka Kaplánka naopak rozehrál na olomoucké Korunní pevnůstce symfonii a obhájil loňské vítězství. V napínavém finále Mozartových koulí porazil Martina Skopala, Tomáše Kutého a Vladimíra Matušku, bronz ukořistila trojice Voříšková-Voňka J.-Michálek J. 

„Každý ročník přinášíme něco speciálního. Už jste tady zažili hromadnou fotku 3D foťákem nebo počítadla vytisknutá na 3D tiskárně, letos je tou specialitou déšť,“ vtipkoval na zahájení jedenáctého ročníku (z toho sedmého bodovaného, pozn. red.) ředitel Mozartových koulí Pavel Konečný. Turnajové ráno bylo totiž oproti předchozím dnům upršené a navíc výrazně chladnější. I proto si možná někteří hráči vybrali k obědu guláš, aby ohřáli své žaludky, a kolem poledne pak hořce záviděli těm, kteří si zvolili kuře či salát, protože mezitím se počasí vyjasnilo a areál zaplavily tropické teploty.

Mozartovy koule oproti loňsku doznaly dvou výrazných změn. Zaprvé Korunní pevnůstkou nezněly nezapomenutelné křesťanské písně a zadruhé se letos nehrálo ve skupinách, ale systémem čtyřkolového švýcara s postupem do KO16. Regionální turnaj však dostal mezinárodní nádech, když pozvání přijali Slovinci a také zkušené polské a slovenské týmy v čele s reprezentanty Andrzejem Slizem a Dušanem Lančaričem. Oba triplety se ale bohužel trápily a zůstaly za očekáváním. Jejich pouť skončila v prvním vyřazovacím kole.

Adieu pro kanáristy i premiérového vítěze

Nepopulární 17. příčku si tentokrát vysloužili manželé Krejčínovi s Kamilem Žárským. Mezi 16 nejlepších týmů se ale nepodařilo postoupit více favoritům. Předčasný konec potkal například čtvrtý nasazený triplet Moosová-Konšel R.-Drmola či osmé nasazené manžele Karáskovy s Radomírem Žiakem, kteří přitom ve druhém kole obdrželi žlutá trička za nejrychleji udělený kanár.

První vyřazovací kolo pak znamenalo stopku nejen pro již zmíněné Poláky a Slováky, ale i pro třetí nasazený tým v čele s domácí Janou Konečnou. Její spoluhráč Martin Pírek tak nemohl zavzpomínat na staré dobré časy, kdy v roce 2008 vyhrál vůbec první ročník. Tehdy však ještě spíše než o turnaj šlo o přátelské, nebodované odpoledne v olomouckém rozáriu, jak uvádí počátky „Mozartek“ Pavel Konečný.

Krpcovi – legendy turnaje

Martin Pírek byl sice historicky prvním vítězem tohoto turnaje, nicméně skutečnými legendami olomouckého regionálu jsou manželé Krpcovi. Ti zde poprvé vyhráli v roce 2013, když ještě hráli s Tomášem Kutým. Druhé vítězství přidali již po boku Františka Kaplánka o dva roky později a ve stejném složení se radovali z výhry i loni. Letos ovládli švýcara a směle směřovali k dalšímu triumfu.

V semifinále, kam se zaslouženě probojovaly tři týmy, které za ten den ani jednou neprohrály, si Krumsínští bez větších potíží poradili s tripletem Faltýnek-Soldán-Handl. Drama nastalo až ve finále, kde se proti nim postavil Kutý se Skopalem a Matouškem. V reprezentativním prostředí nasvíceného amfiteátru a s kýčovitě fialovou oblohou nad hlavami to dlouho vypadalo na lehkou obhajobu, jenže soupeři začali stahovat. V závěru hráči Krumsína zahodili obrovskou příležitost finále ukončit a málem je to stálo výhru, protože v následujícím náhozu měli soupeři podobnou šanci na konec. Ani oni však neunesli tíhu okamžiku a loňští obhájci nakonec zvítězili.

Souboj o třetí místo dlouho vypadal na výhru týmu Davida Faltýnka, jenže Irena Voříšková s Jiřím Voňkou a Janem Michálkem se vzepjali k závěrečnému tlaku a nakonec vybojovali bronzové medaile. Týmy na stupních vítězů si kromě cenných kovů odvezly domů i prize money, Mozartovy koule v jedinečných etuích, skleněné karafy a bohaté věcné ceny od města Olomouc. Sympatickým gestem také bylo rozhodnutí klubu Kulový blesk, že reprezentanti všech kategorií a všichni junioři nemuseli platit startovné.

Výsledky

Jana Krpcová
(Hrode Krumsín)

Miroslav Krpec
(Hrode Krumsín)

František Kaplánek
(Hrode Krumsín)

Tomáš Kutý
(SKP Hranice VI – Valšovice)

Martin Skopal
(Kulový blesk Olomouc)

Vladimír Matuška
(Orel Řečkovice)

Irena Voříšková
(Kulový blesk Olomouc)

Jiří Voňka
(Kulový blesk Olomouc)

Jan Michálek
(Carreau Brno)

 

 

« z 9 »

Foto: Jan Michálek, Pavel Konečný

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář