Korešovi s Juráněm vyhráli s nohama v suchu GP Labe

Korešovi s Juráněm vyhráli s nohama v suchu GP Labe

Vědomice – Měl to být možná nejprestižnější turnaj roku. Sahara Vědomice dlouho dopředu slibovala silné týmy z Francie, Švédska a dalších zemí, stejně jako na české poměry nevídané prize money. Nakonec ale prestiž Grand Prix Labe nevybočila z řady. Z cizinců dorazil jen jeden slovenský triplet a chybělo i několik hráčů z české špičky. Největší atrakcí tak byl zkušený francouzský rozhodčí Patrick Grignon, který spolu s diváky mohl sledovat, jak se vítězi stávají otec a syn Korešovi s Petrem Juráněm. 

„Říkal jsem tátovi, že budu hrát, jen když sežene někoho silného do trojice,“ říkal před vypuknutím turnaje, kterého se zúčastnilo 60 trojic, Jiří Koreš mladší. Když mu starší z Jirků sdělil, že se domluvil s brněnským Petrem Juráněm, souhlasil. Zřejmě to bylo dobré rozhodnutí. Triplet, který spolu v tomto složení nikdy nehrál, se sice trochu trápil v prvním kole, ale pak se sžil a z pětikolového švýcara postoupil z prvního místa.

To jiné týmy se trápily. Ambiciózní triplet Resl-Michalička-Žilin nečekaně vyhořel hned v prvním kole s horkou jehlou sešitým ženským týmem Michálková-Konečná-Klúčiková a po ještě jedné porážce skončil na nepopulárním 17. místě. Před branami postupu skončili také třetí nasazení Slobodová-Bílek-Bílek, trojice Radka Skopala či Slováci Lančarič-Šebeňa-Volárik.

Někdo to zvládne, jiný ne

Ve vyřazovacích bojích se tak utkali už jen čeští hráči. Výjimku tvořil francouzský arbitr Patrick Grignon, který často plní funkci rozhodčího na mistrovstvích světa a který je zároveň nejvyšší autoritou na poli pravidel – je prezident francouzské komise rozhodčích a má zodpovědnost za 2832 rozhodčích. Rozhoduje již 37 let, z toho 20 na té nejvyšší úrovni. „Dobrý rozhodčí je potřeba být vidět, mít charizma, autoritu, znát výborně pravidla, umět aplikovat pedagogiku a psychologii. Je to velmi komplexní. Člověk nesmí vyžadovat pravidla bez přemýšlení. O tom pétanque není, jde o to najít ten správný poměr. V tom je rozhodcování složité. Někdo to zvládne, jiný ne,“ odkrývá Grignon ve videu Petra Fuksy návod na ideálního rozhodčího.

Na české půdě to měl ještě trošku těžký v tom, že mezi ním a hráči často stála jazyková bariéra, kterou se snažil umenšovat Petr Fuksa překladem. Zkušenost to byla dobrá, nicméně všeobecně pro české turnaje není úplně ideální mít zahraniční rozhodčí, přinášelo by to více komplikací než užitku. Grignon však své znalosti předal dále zájemcům na nedělním školení.

Obrat v posledním náhozu

Hned první vyřazovací kolo přineslo jeden pikantní souboj. Korešovi s Juráněm totiž šli z prvního místa na překvapivě šestnácté trio Hančová-Kauca-Fuksa, které už několikrát předvedlo, že jim to v tomto složení sedí. A vskutku, dvojnásobní mistři trojic byli jen krůček od postupu. Zradil je však poslední nához, ve kterém selhali, a nechali si vítězství utéct na limit o jeden jediný bod.

Ve stejné fázi turnaje se pak zrodilo další velké překvapení, když v rodinném souboji zvítězila trojice Fafková-Šplechtová-Vavrovič starší nad Palicovou-Lukášem-Vavrovičem mladším.

Poprvé spolu a hned vítězi

Postupně se po horkém slunečném dni vykrystalizovaly semifinálové dvojice. Před začátkem hry hlavní rozhodčí Grignon řekl, že se hraje na časový limit, který ale bude znát jen on. Toto rozhodnutí, ač v zahraničí údajně běžně aplikované, se nesetkalo s přílišným nadšením. Časový limit ale nakonec nebyl skoro potřeba, obě utkání byla rozhodnuta před jeho uplynutím.

Korešovi s Juráněm nastoupili proti manželům Krejčínovým s Pavlem Ferešem a ani tentokrát nezaváhali. Naopak první, leč kritické klopýtnutí zaznamenala trojice Michálků, která v zápase jak na houpačce nakonec podlehla Martinu Pírkovi, Jiřímu Froňkovi a neomylně střílícímu Janu Marhoulovi.

Finálový zápas probíhal již za umělého osvětlení. Tým Martina Pírka tentokrát nedokázal navázat na kvalitní výkon ze semifinále a Korešovi s Juráněm si zkušeně došli pro vítězství. I zápas o třetí místo byl celkem jednoznačný, bronzové poháry vybojovali Michálkovi. Vítězné týmy si odvezly kromě pohárů také prize money, plata škvarků a láhve vína. To si odvezl i Patrick Grignon za celodenní pískání.

 

Výsledky

Jiří Koreš starší
(Havaj CB)

Jiří Koreš mladší
(Havaj CB)

Petr Juráň
(Carreau Brno)

Martin Pírek
(Hrode Krumsín)

Jan Marhoul
(CdP Loděnice)

Jiří Froněk
(CdP Loděnice)

Ivo Michálek
(Carreau Brno)

Jan Michálek
(Carreau Brno)

Tomáš Michálek
(Carreau Brno)

 

 

« z 7 »

 

 

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář