Carreau Brno se pošesté stalo klubovým mistrem

Carreau Brno se pošesté stalo klubovým mistrem

Brno – Carreau Brno se po dvou letech vrátilo na trůn ve velkém stylu. Tým pod vedením Tomáše Michálka vyhrál všechna letošní utkání, což se naposledy povedlo právě Brnu v roce 2012. Druhé místo uhájilo Hrode Krumsín, třetí příčku bere 1. KPK Vrchlabí. Šampionem 1. ligy pro rok 2018 se stal POP Praha.

Carreau Brno – SK Sahara Vědomice 23:8

Domácímu Carreau Brno stačil k zisku šestého titulu zdánlivě jednoduchý úkol a to porazit alespoň jednoho ze dvou zbývajících soupeřů. Brňané nechtěli nechat nic náhodě a vyhrát hned úvodní klání se Saharou Vědomice, jenže do utkání nevstoupili vůbec dobře a po jednotlivcích prohrávali 4:8. Ve trojicích pak zlepšili svůj herní projev, přesto se triplet Slobodová-Michálek I.-Grepl musel modlit, aby vědomický Miloš Přibyl neudělal poslední koulí poměrně jednoduchou čtyřku. Nepovedlo se mu to a Carreau se díky tomu v závěrečných dvojicích dýchalo o dost lehčeji. Stačilo mu totiž vyhrát alespoň jedny dvojice, což se rychlým kanárem povedlo Ivovi a Janu Michálkovým, kteří dodali zbylým brněnským dubletům klid do hry. Carreau nakonec vyhrálo i zbylé zápasy a mohlo předčasně začít slavit titul.

„Trochu nám pomohlo, že nedorazili Milanové Kulhánek a Demčík. Jiřina Demčíková po boku Karla Přikryla proti nám dvojice vypustila, to bylo vidět,“ komentoval výhru Ivo Michálek. „Během celé Extraligy nám třikrát hodně teklo do bot. Nejprve s Kulovým bleskem, který s námi uhrál nejtěsnější výsledek a nebyl daleko od výhry, pak s Vrchlabím, kde už jsme se smiřovali s prohrou, a teď s Vědomicemi, které nás zaskočily a do půlky utkání držely krok,“ hodnotil cestu za celkovým vítězstvím Jan Michálek.

Extraliga už není jen o třech týmech, které mají šanci na celkovou výhru, teď už je silná celá liga a žádné utkání není oddychové. O to víc si cením toho, že jsme Extraligou prošli bez ztráty bodu. Oproti dřívějším letům, kdy jsme slavili titul, jsme celkem obměnili sestavu a jsem rád, že to vyšlo,“ komentoval kapitán Tomáš Michálek, jehož tým mimo jiné jako jediný dokázal letos porazit soupeře ve všech dílčích zápasech 31:0.

PC Sokol Lipník – Hrode Krumsín 17:14

Jedním ze šlágrů čtvrtého kola bylo utkání mezi Sokolem Lipník a Krumsínem, který v tu dobu stále ještě živil naději na titul. Mezi těmito týmy těžko hledat papírového favorita a na hřištích to bylo znát. 5:5 po trojicích, 11:11 po jednotlivcích a rozhodovat tak musely dvojice. Dva rychlé kanáry na obou stranách přehodily zodpovědnost na poslední zápas, ve kterém Petrové Morávek a Vavrovič st. nakonec zdolali Roberta Janečka s Martinem Pírkem poměrem 13:6 a překlopili konečné skóre na stranu Sokola.

1. KPK Vrchlabí – PCP Lipník 27:4

PCP Lipník zatím letos ještě nevyhrál a dle tabulky už neměl ani teoretickou šanci odlepit se od sestupových pozic. Výběr Pepy Čiháka ale dorazil v plné síle bojovat o čestné body. V sestavě Vrchlabí chyběly některé opory, díky obří členské základně měl kapitán ale rozhodně z čeho vybírat. Lipník vyhrál na úvod dva zápasy jednotlivců. Ve zbytku již ale dominovali horalé, kteří zaznamenali druhou nejvyšší výhru letošního ročníku 27:4.

Kulový blesk Olomouc – PEK Stolín 8:23

Mezitím se sváděl boj o setrvání v Extralize. Před čtvrtým kolem bylo jasné, že si Černého Petra vytáhne někdo z trojice Vědomice, Olomouc a Stolín. Druhé kritérium pro konečné pořadí v tabulce je vzájemný zápas, proto byl souboj posledních dvou jmenovaných velmi důležitý. Tým z Podkrkonoší dorazily herně podpořit prvoligové posily a tento tah se nadmíru vyplatil. Všechny vyhrané trojice a dvojice udaly konečný výsledek 23:8 a v případě následného vítězství nad PCP Lipník i jistotu záchrany.

Carreau Brno – PC Sokol Lipník 23:8

Utkání mezi Carreau a Sokolem Lipník bylo poznamenáno tím, že karty již byly rozdány a ani jeden z týmů už neměl o co hrát. „My jsme splnili náš cíl udržet se v Extralize, tak jsme spokojení,“ pronesl hned na úvod trochu překvapivě Petr Fafek, kapitán klubu obhajující loňský titul. Utkání se neslo v uvolněném duchu bez velké rivality a Brňané v něm nakonec poměrně přesvědčivě zvítězili a potvrdili svoji letošní formu.

PEK Stolín – PCP Lipník 22:9

Stolín proti PCP Lipník potvrdil předchozí výhru nad Olomoucí a definitivně se tak zachránil v Extralize. Inu, je vidět, že když se v jednom týmu sejdou rodiny Hájků, Ježků a Vejrků, je Stolín schopen velkých výsledků. Plány do budoucna jsou ale možná trochu jiné. „Přemýšlíme, že budeme do Extraligy nasazovat naše mladé. Pro ně to bude velká zkušenost,“ nastínila Iveta Hájková. Pro PCP to byla po loňském úspěchu výsledkově hořká sezóna, nicméně úsměvy se na jejich tvářích objevovaly neustále.

1. KPK Vrchlabí – Kulový blesk Olomouc 18:13

Olomouc se rázem ocitla v ohrožení sestupu. Kdyby mezitím Vědomice vyhrály souběžné utkání s Krumsínem, musela Olomouc proti Vrchlabí vyhrát také. A bojovala velmi dobře. Čtyři vyhrané jedničky a jedny trojice dávaly Moravanům výhodu do posledního kola, kde stačilo uhrát jedny dvojice. A hned dvoje se pro Olomouc vyvíjely dobře. Martin Skopal s Benjaminem Hildebrandem ale neudrželi vysokou úroveň hry až do konce a celkový výsledek tak závisel na posledním zápase. A v něm ukázal svoji extratřídu Vojta Bílek, který šel za stavu 8:10 dělat prostor pro dohazování bodů. Třemi carreau v řadě porušil všechny vrchlabské zákony a zařídil pětku na konec, kterou dohodil Adam Nývlt.

Hrode Krumsín – SK Sahara Vědomice 18:13

O konečném pořadí na předních příčkách a o sestupujících tak rozhodovalo až poslední utkání. Krumsínu se zadařilo v jednotlivcích, když pouze souboj kapitánů mezi Martinem Pírkem a Milanem Mikyškou vyzněl lépe pro Saharu. Po remíze v trojicích pak Krumsínu stačily jedny dvojice, což se také přesně stalo.

Hrode posledním vítězstvím udrželo druhou příčku před dotírajícím Vrchlabím díky lepšímu vzájemnému zápasu. „S letošní sezónou Extraligy jsem spokojen. Opět jsme se dokázali posunout o jedno místo v tabulce nahoru. Cením si toho, protože nám ve čtyřech zápasech ze sedmi chyběl František Kaplánek, což je pro nás citelná ztráta. Proto jsem rád, že i přes to jsme dokázali vybojovat druhé místo v soutěži, kde minimálně šest týmů bylo hodně kvalitních. Závěrem bych chtěl pogratulovat suverénnímu Carreau Brno k titulu a popřát jim hodně štěstí a hodně kvalitních zápasů na Eurocupu,“ hodnotil kapitán Martin Pírek.

Sahara nenavázala na slibný úvod sezóny a s celkovými dvěma body na kontě opouští minimálně na rok nejvyšší soutěž. „Po velmi nadějném začátku, kdy jsme získali cenný skalp mistra z Lipníku se nám ve druhém kole nepodařilo porazit Stolín, což se ukázalo jako jeden z klíčových aspektů našeho sestupu. Velkým povzbuzením pro nás bylo v posledním kole získání cenných výher v jednotlivcích nad již aktuálními mistry z Brna. Nezbývá nic jiného, než se opět za rok vrátit mezi elitu klubového pétanque,“ komentoval Milan Mikyška.

Play-off 1. ligy

Vyřazovací boje se letos odehrály bez postupových nervů. Předem bylo jasno, o to uvolněnější a zábavnější ale tyto souboje byly. V zásadě se nesly ve znamení, zda si POP a Loděnice svůj postup do Extraligy plně zaslouží. POP dal dohromady silnou sestavu, oproti zápasům ve skupině přibyl například Jakub Konšel či Jarda Vlk. A to zákonitě neslo své ovoce v semifinále s Carreau Brno B, které Pražané vyhráli poměrem 19:12. V druhém semifinále ale Hrode Krumsín B porazil Loděnici 18:13 a to především kvůli pěti vyhraným zápasům jednotlivců.

CdP Loděnice zachránila čest v zápase o třetí místo s Carreau B. Rozhodoval nakonec až poslední nához na limit, kde měla dvojice Marhoul-Froněk pevnější nervy a porazila Charváta s Moosovou poměrem 12:11. Pohár za třetí místo tak směřoval do Středních Čech po výsledku 17:14.

Ve finále POP prohrál s Krumsínem B čtyři zápasy jednotlivců, vše ostatní již ale šlo za Pražany a po výsledku 23:8 hráči z hlavního města završili úspěšnou sezónu celkovým vítězstvím v 1. lize. „Je to pro nás důležité. Myslím, že Praha do Extraligy patří, byť je možné, že příští rok budeme spíše hrát o udržení než o titul jako před léty,“ hodnotil kapitán Ondřej Preuss.

Slovo ředitele Extraligy Vladimíra Brázdy

Za ligovou komisi chci poděkovat všem hráčům z obou lig za sportovní chování, pořadatelům jednotlivých kol za jejich práci a pohostinnost. Především díky tomu má tato soutěž vysokou kvalitu, což dokládá i stále stoupající počet týmů. Budeme se těšit na další napínavé souboje v příštím roce!

Výsledky

Carreau Brno

Hrode Krumsín

1.KPK Vrchlabí

 

 

« z 10 »

Žádné komentáře

Přidej komentář