Nymburskou nulou se stal Marhoul, Krumsín ovládl Chrudim

Nymburskou nulou se stal Marhoul, Krumsín ovládl Chrudim

Nymburská nula

Nymburk – Ani už nevíme, zda to byl Jan Vorel nebo Michal Preuss, kdo Nymburákům na prvních turnajích řekl, že pokud se běžný hráč zasekává na vrchlabské osmičce, pro hráče Mimo Done je potřeba přidat na počítadlo ještě nymburskou nulu. Netrvalo dlouho a nymburský klub se rozhodl pojmenovat tímto názvem i jejich nejoblíbenější hru – jedničky.

Sobotu 27. října uvítalo deštivé dopoledne. Musíme se ale vrátit o pár týdnů zpět, abychom si přiblížili rozpaky pořadatelů.  Je babí léto a nymburská hasičárna se škvárovým oválem je kompletně nezastřešená. V létě trápí absence stínu, během podzimu déšť. Předpověď vypadá nejdříve dobře, potom hodně špatně. Aby organizátoři nehráli vabank s počasím, postavili pro jistotu na plochu co nejvíce stanů. Krom klasických zahradních i vojenský hangár a skautský plachtový panteon.  Vyplatilo se. Celkem 74 účastníků Nymburské nuly, kteří zbyli z původní stovky přihlášených, se v úvodu dne mělo kam schovat a přes den se mohlo ohřát u tří ohnišť.

Ještě před začátkem mohly především mladší ročníky zažít něco, co ještě nikdy neviděly. Pro početnou skupinu Slováků, která přijela do Nymburka vyřešit své konečné postavení na žebříčku, se klub rozhodl pojmout turnaj jako oslavu výročí založení Československa. Za zvuku československé hymny espoir Matěj Zikmunda vytahoval na tribuně státní vlajku, do které se při slovenské části opřel dokonce i vítr. Vinou techniků byl zážitek obohacen ještě o tři vteřiny Rolling Stones, které naskočily jako další písnička.

Jen jedna nula

První kolo čtyřkolového švýcara ovládli favorité. Jan Marhoul udělil kanára Milanu Bayerovi, který jako jediný hráč v celé základní části zůstal na nymburské nule. V dalších fázích se začali drát dopředu především Slováci. Do KO32 jich postoupilo 8. Díky povrchu, který je hladký jako vodní hladina si přišli na své i kouleči amatéři. Z nymburských začátečníků se tak do KO32 překvapivě dostal i Pavel Hauerland, který ten den hrál petanque poprvé. V základní části psychologickou hrou dostal třeba i českou jedenáctku Tomáše Michálka a své si s ním zažil i Michal Stano.

První kolo KO už všechna větší překvapení otřepalo. Ti, co vypadli, mohli zvolit buď dohrávky, nebo řízky, případně nakládaný hermelín, klobásu z grilu či špekáčky, které si mohli účastníci sami opéct na mahagonovém dřevě. Nikoliv proto, že by to lépe chutnalo, ale protože Nymburáci zásobili  ohníčky zbytky z truhlářských dílen. Z těch pocházely i medaile pro účastníky a nová putovní trofej. Ta má tvar velkého počítadla. Na mosazných tyčkách budou finalisté vždy posouvat kuličky vyrobené z červených a modrých košonů.

Boje o počítadlo v nadživotní velikosti

K finále se zatím na hřišti probojovávali Petr Lukáš, který porazil Milana Szaba, Jan Marhoul s výhrou 13:3 nad Janou Konečnou, Petr Morávek porážející Luboše Srnského a Etela Krchňáková, která porazila mistra se sběračkou Tichomíra Handlovského.

Semifinále, které se ještě obešlo bez umělého osvětlení, přineslo napínavý zápas Petra Čolka Morávka proti Etelce Krčhňákové. Divácká kulisa byla na straně polabské nížiny a do finále tak zamířil lipnický Čolek, který letos nabral nevídanou formu. Na Lipníku týden před Nymburskou nulou kraloval i Jan Marhoul, který od rána procházel nymburským turnajem bez jediné prohry. Po porážce Petra Lukáše 13:7 měl Čolek svého vyzyvatele.

Přestože na hřištích bylo ještě celkem koukatelné světlo, pořadatelé rozsvítili mobilní stožáry, rozšířili hřiště pro finálovou hru a k centrkurtu přinesli velkou dřevěnou bednu, na na níž vystavili trofej. Čolek ve finále neomylně plasuje, ale Marhoul neomylně pálí. Kuličky na počítadle se předhánějí až do chvíle, kdy Morávek nechává Marhoula nadechnout a začíná hru ztrácet. Ve hře je bedna nymburského piva, trofej, medaile, 7 bodů síly a pár tisícovek v narychlo vyrobené obálce. Jakoby zacítil pocit vítězství z předchozího týdne, Marhoul hru dokončuje a odváží do Loděnic další vítězství.

Třetí místo odváží na Slovensko po neméně napínavém boji i Etelka Krchňáková, kterou pořadatelé ověnčí i medailí za nejlepší ženu turnaje. Nejlepším juniorem se stává Michal Zdobinský ml., který to měl ovšem bez práce, protože byl na turnaji jediným juniorem. Nejlepší umístění místních je 12. místo Jana Káry. Mimo Done si na historicky první vítězství na okruhu bude muset ještě nějaký ten turnaj počkat.

Výsledky

Jan Marhoul
(CdP Loděnice)

Petr Morávek
(PC Sokol Lipník)

Etela Krchňáková
(Slovensko)

Autor: Jan Kára
Foto: Vojtěch Zikmunda

« z 5 »

O Kapucínovu kouli

Chrudim – O Kapucínovu kouli v krásných prostorách Klášterních zahrad byl v přihláškách tradičně velký zájem. Pořadatelé z Chrupku dokázali připravit 36 hřišť, nakonec jich byly potřeba ale jen dvě třetiny. I přes špatnou předpověď počasí dorazilo nakonec slušných 46 dvojic.

V pětikolovém švýcaru se početně dařilo Vrchlabí, které do postupové osmičky vyslalo hned tři týmy. Žádný z nich ale nakonec na medaili nedosáhl. Rybník jim totiž vypálilo Frapeco a především Krumsín. Kaplánek? Faltýnek? Kdeže, vítězi se stali matadoři Jirka Karásek s Mirkem Drmolou, kteří ve finále přetlačili Mirka Řehoře se Zdeňkem Šedivým těsně 13:11. Třetí místo nad dvojicí Řezníček-Šebek vybojovali opět krumsínští Michal Soldán s Martinem Pírkem.

Za zmínku stojí i dobrý výsledek manželů Chmelařových, kterým ráno nedal řidič v Chrudimi přednost a takřka jim odepsal auto. Přesto záhy postoupili po čtyřech výhrách do čtvrtfinále.

Výsledky

Jiří Karásek
(Hrode Krumsín)

Miroslav Drmola
(Hrode Krumsín)

Miroslav Řehoř
(Frapeco)

Zdeněk Šedivý
(Frapeco)

Michal Soldán
(Hrode Krumsín)

Martin Pírek
(Hrode Krumsín)

Autor: Vladimír Brázda
Foto: Vilém Meduna

Žádné komentáře

Přidej komentář