Sezóna 2018 očima Pétanqueru I.

Sezóna 2018 očima Pétanqueru I.

Rok 2018 byl opět výživný. Hráči si mohli vybrat ze skoro stovky žebříčkových turnajů, navíc k tomu probíhala paralelně Extraliga a 1. liga českých klubů. Na hřištích se objevily nové tváře, někteří dosáhli na první mistrovské triumfy či reprezentační starty a jiní naopak hrát přestali. Hráči i trenéři během roku prožívali své vrcholy i chvíle nezdaru, přesto všechny stále spojovalo to nejdůležitější – láska a vášeň k tomuto sportu. Podívejte se s námi, jací hráči a jaké momenty z roku 2018 zaujali tři členy naší redakce nejvíce.

Korešovi se vrací na scénu

Ne že by otec a syn Korešovi v minulých letech nějak vyklidili přední místa na české pétanque scéně, přesto však v letošní sezóně předvedli nadstandardní jízdu. Starší z Jirků bezchybně plasoval, mladší Jirka pálil „jak za mlada“. Před jejich sílou se letos museli sklonit hráči z Lipníka či Jiří Grepl, tedy ti, kteří se v posledních sezónách drali právě na jejich těžce vydobyté místo. Ve finále mužské kvalifikace si to v napínavém utkání rozdali s triem Michálků a dali vzpomenout dobám, kdy se právě tyto dva týmy přetahovaly s trochou patosu o nadvládu v českém pétanque. Letos si své místo na výslunní vybojovali třemi mistrovskými tituly a dalšími výhrami. Jediný, kdo s nimi dokázal držet krok, byl letos Jakub Konšel, který je vlastně v jednom ohledu i předběhl – dokázal totiž stanout na vrcholku českého žebříčku.

Medailemi ověšená maminka

Pokud zmiňuji Koreše, nesmím zde zapomenout i na Romanu Hodboďovou. Hráčka, která je v dějinách českého pétanque nejúspěšnější hráčkou, se v posledních letech z turnajů trochu stáhla a své síly věnovala především výchově svých dvou dcer. Jenže holky už vyrostly a mamince na pétanque zbývá více času, což je hned vidět. Romana vyhrála ženskou kvalifikaci a se svým manželem Pavlem i smíšené dvojice, takže v příštím roce si hned dvakrát zareprezentuje. To pro ni samozřejmě nebude žádná novinka, s českou vlajkou na hrudi nastupovala skoro tolikrát, jako bylo letos turnajů bez deště. Takže hodněkrát!

Probuzení reprezentací

Loni jsem psal o tom, že se českým reprezentacím nedařilo. Letos, pominu-li vlastní trápení na ME jednotlivců, tomu bylo naopak. Ne že bychom se ze dne na den stali pétanque velmocí, přesto jsme letos zanechali dobrou stopu. Jakub Konšel nastřílel ve střelbě na přesnost 43 bodů a se svým týmem postoupil na MS ze švýcara, v Poháru národů se pak dostal do čtvrtfinále. Ženská reprezentace byla po švýcaru na vynikajícím druhém místě. Kluci z espoirs se dostali do čtvrtfinále, holky přivezly stříbro z Poháru národů a junioři bronz. To je myslím slušný výkon!

Šestý titul pro Carreau

Brněnský klub po dvouleté odmlce opět vyhrál klubovou soutěž a dosáhl na šestý titul. Z trůnu sesadil Sokol Lipník, který letos na EuroCupu bez svých klíčových hráčů nestačil na evropskou konkurenci. Carreau neprohrálo ani jedno utkání, což se naposledy podařilo také brněnskému klubu v roce 2012, a na EuroCupu se bude snažit o postup do finálové fáze.

Pro brněnské hráče byla výhra v Extralize určitou satisfakcí za letošní ročník Vars Cupu, který doslova spláchla voda. Ano, v tom roce, kdy snad na žádném jiném turnaji nespadla ani kapka.

Moje The Best of sezóny 2018:

Hráč: Jiří Koreš mladší
Hráčka: Veronika Slobodová
Střelec: Jakub Konšel
Univerzál: Tomáš Michálek
Plasér: Romana Hodboďová
Junior: Michal Zdobinský
Objev: Jan Marhoul (pronikavé zlepšení výkonu)
Klub: Carreau Brno
Turnaj: Centrope Česko, Chateau Náměšť, GP Austerlitz, Extraliga

Opět kvalita turnajů

Minulý rok jsem zde psal, že jako milovníka velkých turnajů mne těší vzrůstající zájem o pétanque. Letos k jarní „přetlačované“ o místa na pétanque kláních přispělo i neuvěřitelné počasí. Ač pro naši faunu a flóru a vlastně pro život obecně se letošní suché počasí jeví jako skutečně nešťastné,  pétenque soutěžím jen prospělo. Nepamatuji ročník, kdy by tak málo turnajů narušil déšť či nečas (Vars Cup byl žel krutou výjimkou potvrzující toto pravidlo).

Kromě vlídného počasí se však bohužel úplně nepodařilo dotáhnout nová pravidla přihlašování na turnaje. Ač Vláďa Brázda jako tehdejší představitel STK poctivě oslovil široký okruh odborníků a zájemců, kteří tak měli možnost se na návrzích podílet, mlčeli. Návrhům STK se dostalo v mých očích přepjaté a nespravedlivé kritiky až na rozjitřeném jednání fóra zástupců klubů a tak stále není vše dotaženo.

Rok ve znamení zlepšené reprezentace, Korešů a POP Praha

Samozřejmě je však potřeba zmínit hlavně sportovní výsledky jednotlivých hráčů. Tento rok si jistě sportovně užil Jakub Konšel, který společně s hráči Lipníku předvedl vynikající reprezentaci v Kanadě na MS. Více k tomu ve videu zde. I ostatním se v porovnání s loňskem dařilo vesměs lépe. Jakub navíc opět dosáhl na první místo v žebříčku a pomohl s návratem POP Praha zpět do extraligy.

Nejvíce mě jinak zaujaly výsledky stabilního týmu dvou Jiřích Korešů, často doplňovaného o Michala Habáska. Vyhráli nejdůležitější turnaje jako jsou kvalifikace na mistrovství mužů, mistrovství dvojic a v případě Jiřího Koreše ml. i jednotlivců. Navíc Michal Habásko a Jiří Koreš ml. málem opanovali i druhé postupové mistrovství, které překvapivě získali Petr Morávek a Michal Zdobinský ml., který je jistě také jedním z největších příslibů českého pétanque do dalších let. Hořce se o tom ostatně přesvědčil i autor těchto řádek již loni na mistrovství dvojic, kde Michal předvedl dokonalou střelbu ve vzájemném zápase.

Ač trochu neobjektivně, musím také vyzdvihnout úspěchy hráčů POP Praha. Mezi nimi zářila zejména Romana Hodboďová, která vyhrála obě postupová mistrovství a přidala po boku svého manžela i vítězství v mixech. Dokázala tak, že právem patří k nejlepším hráčům celé české historie. Filip Hlaváček a Jan Resl, doplněni ještě o brněnského Jiřího Grepla, pak dokázali pro POP získat i trofej z nejcennějších, tedy vítězství v MČR 3×3. Třešničkou na dortu je i již zmiňovaný postup pražského klubu zpět do extraligy.

Moje The Best of sezóny 2018:

Hráči:  Jiří Koreš ml.
Hráčka: Romana Hodboďová
Střelec: Veronika Slobodová
Univerzál: Michal Habásko
Plasér: Jiří Koreš st.
Junior: Jan Vorel
Objev: Michal Zdobinský ml.
Klub: POP Praha
Turnaj: Centrope Česko

Rok Koreše

Podle čínského horoskopu byl rok 2018 rokem psa. Optikou hráče pétanque lze uplynulou sezónu bez velké nadsázky označit za rok Koreše. Oba Jirkové z budějovické Havaje si letos svou sbírku trofejí rozšířili dohromady o jedenadvacet kousků. Jiří starší stanul na stupních vítězů celkem desetkrát, z toho šestkrát na nejvyšší příčce. Stal se mistrem republiky ve třech kategoriích (3×3, 55+, 2×2).

Jiří mladší vybojoval medailí jedenáct, pět z nich zlatých. Stejně jako jeho otec posbíral tři mistrovské tituly. Na vítězství z MČR 55+ si bude muset ještě pár let počkat, ale nedostupnou zlatou placku si bohatě vynahradil výhrou nejvyššího titulu mezi jednotlivci.

Sezóna se vydařila i Romaně Hodboďové. Nejen že vybojovala titul mistryně ČR 2×2 mix, ale příští rok bude reprezentovat český ženský pétanque v kategorii dvojic i trojic.

Zkrácená sezóna

V roce 2018 si hráči mohli vybírat z čtyřiadevadesáti turnajů. Čtyři kola klubové soutěže pak celkový počet klání posunula téměř ke stovce.

Kvůli netradičně dlouhé dovolené jsem si tuto sezónu dobrovolně o dva měsíce zkrátila. Přišla jsem tak o řadu turnajů, které mnozí hráči považují za nejatraktivnější, například tradičně dokonalé české Centrope v Liblicích nebo Centrope v Rakousku. Atmosféru prestige na zámku jsem si ale vynahradila ve Slavkově na Grand Prix d’Austerlitz. Ve stínu stromů v zámeckém parku se letošní úmorné vedro dalo nejen přežít, ale dokonce i užít.

V paměti mi utkvěly dva silné divácké zážitky: Kvalifikace dvojic mužů na MS 2019, konkrétně finálový souboj vítězné dvojice Morávek-Zdobinský ml. proti Habáskovi s Korešem ml. a finále MČR mixů, v němž se střetli Romana a Pavel Hodboďovi s vrchlabskou dvojicí Srnský-Bartošová. Na oba zápasy byla radost pohledět.

Nejchutnější jídlo jsem ochutnala na nymburském turnaji O Koule Elišky Přemyslovny, nejlepší atmosféru během finálových zápasů jsem si užila tamtéž. Zvláštní uznání patří organizátorům Vars Cupu. Jediný letošní turnaj, který doslova spláchly proudy deště, si i přes nepřízeň počasí dokázal udržet svojí standardně vysokou úroveň.

Moje The Best Of Sezóny 2018:

Hráč: Jiří Koreš st., Jiří Koreš ml.
Hráčka: Romana Hodboďová
Střelec: Veronika Slobodová
Plasér: Sylva Mrázková 
Univerzál: Jiří Koreš st.
Junioři: Michal Zdobinský ml.
Objev roku: Michal Zdobinský ml.
Klub: Carreau Brno
Turnaj: Koule Elišky Přemyslovny

Shrnutí sezóny zbylých tří členů redakce Pétanquera vyjde v příštím článku.

1 komentář

  1. Zrovna se mi dostaly do ruky zápisy z MS Kanada a ME Francie a to včetně střelecké soutěže, kde Kuba exceloval a nastřílel 43 bodů, a to si myslím za drobnou korekci textu určitě stojí:). V jinak za mne smekám nad letošními výkony Jirky Koreše st. a to i jeho spoluhráčů.
    Všem čtenářům vše NEJ nejen do roku 2019 a ať Vás všechny pétanque baví minimálně jako mne:)

    Reply

Přidej komentář