Málem nepostoupili, nakonec vyhráli! Vraníka osedlali Saharáci

Málem nepostoupili, nakonec vyhráli! Vraníka osedlali Saharáci

Slatiňany – Zatímco loni jedinou českou zimní prestiž opanovaly německé týmy, letos se cizincům nedařilo a turnaj O pohár města Slatiňan a cenu kladrubského vraníka se stal ryze českou záležitostí. Vítězné fialovo-bíle stuhy si na svou hruď mohl připnout triplet Pillerové-Piller-Přibyl, který postupně vyřazoval jednoho favorita za druhým a v dlouhém, napínavém finále nakonec porazil Janu Konečnou s bratry Michálkovými 13:12. Bronzové medaile získali hráči z Vrchlabí.

Letos do Slatiňan zavítalo 56 týmů, mezi nimiž nechyběli hráči z Německa, Polska, Slovenska, Rakouska a Nizozemí, přesto byly tentokrát reflektory namířeny na úplně jiné triplety. Když Pillerovi s Přibylem přijížděli v sobotu do slatiňanské jízdárny na prestiž, kterou pořádal Chrupek, asi si ani oni sami nedokázali představit, jak zajímavý příběh ten den napíší. Během pětikolového švýcara se jim totiž bůhvíjak nedařilo, na konto si připsali tři výhry a museli se tak spoléhat na dobrý buchholz. Se třemi výhrami totiž postupovalo pouze šest týmů. Nakonec to bylo velké drama! Rozseknout ho musel až kumulovaný buchholz, kde rozhoduje součet buchholzů všech soupeřů. A ten Saharáky poslal na poslední postupové místo.

Hodně podobný příběh potkal i Janu Konečnou s bratry Michálkovými, druhé budoucí finalisty. I oni vyhráli tři zápasy a měli stejný buchholz i kumulovaný buchholz jako hráči z Vědomic. Jen díky skóre proklouzli na patnáctou příčku. „Bylo to s odřenýma ušima! Kdyby tým Robina Konšela nevyhrál svůj poslední zápas 13:12, do KO16 bychom se nedostali,“ sděloval při analýze výsledků Tomáš Michálek.

Výhra základního kola není vše

Pillerovi s Přibylem tedy šli na dosud suverénní trojici Resl-Kauca-Koreš st., stejně jako Konečná s Michálkovi na neporažené Krumsíňáky v čele s Františkem Kaplánkem. A jak už to bývá, náhle se vše změnilo a vítězové základní části padli. Naopak Saharáci a brněnsko-olomoucký tým zažehli své motory. Hráči z Vědomic si ve čtvrtfinále poradili s trojicí Slobodová-Palicová-Lukáš V., který loni obsadil čtvrtou příčku, a Konečná s Michálky nakonec dotáhla do vítězného konce duel se Sokolečí. „Sami jsme se ale dostali pod velký tlak, když jsme za stavu 9:6 pro nás totálně zaházeli nához a soupeřům darovali šest bodů. V následující hře jsme naštěstí zápas ukončili čtverkou a mohli se radovat z výhry 13:12,“ popisoval průběh zápasu Tomáš Michálek.

V semifinále proběhl dost možná nejhezčí zápas dne, když se Konečná s Michálky utkala s týmem Bílek-Šebek-Havel. Po spíše defenzivních utkáních, kde se přetahovalo o každý bod, se rozehrála atraktivní partie, na které se na střelbě předháněli Dan Bílek s Janem Michálkem a zbytek dělal precizně to, co bylo zrovna potřeba. Michálci s Konečnou nakonec porazili Vrchlabí jednoznačně 13:4, průběh zápasu přitom tak jednostranný rozhodně nebyl. Ve druhém semifinále si Pillerovi s Přikrylem postup přes tým Josefa Kamaryta trochu zkomplikovali, když se pro ně vůbec dobře nevyvíjel poslední nához, ale závěrečná koule Tomáše Pillera naštěstí zažehnala pohromu.

13:12, drama do poslední koule

Finále započalo již v pozdní večer a nakonec se protáhlo skoro na dvě hodiny. „To je tak vždycky, když člověk celkem spěchá domů. Já měl v plánu stihnout ještě jednu akci v Praze, táta, který na nás kvůli odvozu čeká, má být zítra ráno na Kralickém Sněžníku, a Slováci, kterém bereme s sebou, musí v Brně stihnout poslední autobus do Bratislavy,“ vysvětloval Jan Michálek. V zápase si hned z úvodu Saharáci vybudovali náskok 6:0, který se pak pomalými krůčky snažili moravští hráči odmazávat. Poměrně kvalitní, avšak utahané utkání nakonec dospělo do stavu 11:10 pro Saharáky, kdy Jan Michálek dohazoval třináctý bod. Nedal. V následující hře utkání rozhodly tři přesné střely z rukou Miloše Přibyla a Moniky Pillerové a třiadvacátý nasazený tým mohl začít slavit celkové vítězství. „Je to tam! Radost, čistá radost, to je to, co cítíme!“ slavil Tomáš Piller.

Bronzovou příčku bez větších problémů brali hráči Vrchlabí. Na pétanquery čekaly netradiční dřevěné poháry, medaile ve tvaru hřebců, prize money a také sponzorské dary. Během dne se všichni mohli ohřát ve vyhřívaném stanu, k obědu každý dostal gulášovou polévku a bagetu. Na krátké video se můžete podívat zde.

Výsledky

Monika Pillerová
(SK Sahara Vědomice)

Tomáš Piller
(SK Sahara Vědomice)

Miloš Přibyl
(SK Sahara Vědomice)

Jana Konečná
(Kulový blesk Olomouc)

Tomáš Michálek
(Carreau Brno)

Jan Michálek
(Carreau Brno)

Daniel Bílek
(1. KPK Vrchlabí)

Viktor Šebek
(1. KPK Vrchlabí)

Michal Havel
(1. KPK Vrchlabí)

 

 

« z 3 »

Foto: Kodr CR

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

1 komentář

  1. je pravda, ze turnajovy rozhodca „zpucoval“ hracov, ktori oznacovali kruh rukou? pocul som, ze vyzadoval, aby hraci kruh oznacovali iba nohami, co mi pride dost vtipne (a samozrejme nespravne).

    Reply

Přidej komentář