Nakashi Cup po devíti letech opět v rukou domácích

Nakashi Cup po devíti letech opět v rukou domácích

Nakashi Cup

Loděnice – První dubnovou sobotu hostil Club de Pétanque Loděnice již třináctý ročník turnaje dvojic Nakashi Cup. Putovní trofej zvedl po devíti letech nad hlavu zakladatel turnaje Jan Marhloul, když si spolu s Petrem Vavrovičem ml. ve finále nečekaně hladce poradil s Jakubem Konšelem a Petrem Morávkem. Bronzovou příčku obsadili matadoři Milan Demčík st. a Milan Kulhánek z Vědomic.

Na Nakashi by chtěl hrát každý. Počasí bývá obvykle již přijatelně pétanquové, snídaně bohatá, oběd lahodný a prize money štědré. Středočeský klub pořádá tento turnaj už od roku 2007. Jedním z jeho zakladatelů je prezident klubu Jan Marhoul, který v něm také dokázal v prvních čtyřech letech pokaždé zvítězit. První tři ročníky šlo o klání jednotlivců, od roku 2009 již soutěží dvojice. V termínovce ČFKS se turnaj objevuje od roku 2013.  

Mezi hráči si za tu dobu získal značnou oblibu. Dlouho patřil k těm, na které se musíte stihnout přihlásit během deseti vteřin od otevření registrace, jinak nehrajete. Na poptávku po jarních turnajích však letos pružně zareagoval klub Chrupek Chrudim, jenž hráčům během téhož víkendu nabídl hned dva další turnaje (sobotní Pétanque na Výsluní a nedělní Pétanque na Výsluní extra), čímž se přetlak hráčů a stres při registracích značně zmírnil. 

Do Loděnice letos zamířilo šestapadesát dvojic, které svou jarní formu poměřily ve čtyřech kolech klasického švýcara. Do vyřazovací části postupovalo šestnáct nejlepších, tři z nich bez jediné prohry. Čtyři nejúspěšnější týmy ze základní části se pak zaslouženě potkaly i v semifinále. 

Z prvního místa postupovali matadoři Milan Demčík st. s Milanem Kulhánkem. Zastavit je dokázal až v semifinále tým Petra Morávka a Jakuba Konšela, který jim předchozí porážku v základní části oplatil i s úroky, když vědomické dvojici dovolil v celém zápase pouze dva body. 

Druhé semifinále, v němž se loděnicko-lipnická dvojice střetla s Jindřichem Kaucou a Petrem Fuksou, bylo od začátku pod taktovkou budoucích vítězů. Pět káček jim zajistilo pětibodový náskok hned v prvním náhozu. Kauca s Fuksou sice bojovali a snažili se dorovnat, nicméně kolíček naposledy posunovali na pověstnou osmičku, výš je už soupeři nepustili. 

Potřetí spolu, potřetí výhra

Když začalo finále, málokdo si troufal tipovat na vítěze a to i přes to, že pro Marhoula s Vavrovičem šlo od prosince o třetí společný turnaj, přičemž první dva (Přimrzlé koule v Ořechu a Čerlinka Cup v Litovli) vyhráli. V obou předchozích soubojích ve finále čelili Tomášovi a Ivovi Michálkovým.  Tentokrát se museli postavit Vavrovičovým spoluhráčům z reprezentačního týmu Konšelovi s Morávkem. 

První tři náhozy slibovaly vyrovnaný zápas, ale pak jako by se v týmu Konšel-Morávek cosi pokazilo. Přestalo se jim dařit na plase i na střele. Soupeři sice nedokázali všechny jejich chyby stoprocentně potrestat, ovšem sami chybovali jen minimálně a zvítězili hladce 13:3. 

V zápase o třetí místo zabojovali oba vědomičtí Milanové. “Bedna” udělala radost zejména Kulhánkovi, zatímco Demčík opakovaně litoval prohry v semifinále, když přece “toho Konšela ve švýcaru tak hezky porazili”. Nerozveselilo ho ani utěšování diváků, ať si z toho nic nedělá, že Jindra Kauca má rovněž iniciály JK a jedná se tudíž o srovnatelný skalp.

Výsledky

Petr Vavrovič ml.
(PC Sokol Lipník)

Jan Marhoul
(CdP Loděnice)

Jakub Konšel
(POP Praha)

Petr Morávek
(PC Sokol Lipník)

Milan Demčík
(SK Sahara Vědomice)

Milan Kulhánek
(SK Sahara Vědomice)

Beraní koule

Albrechtice – Tradiční jarní turnaj v Albrechticích hostil již 11. ročník, během kterých se nasčítalo 17 vítězů. Hned 10 z nich jsou Poláci. Jediným českým hráčem, který zde dokázal zvítězil více než jednou je Ivo Michálek se dvěma triumfy. Ten ale v sobotu rozšířil svoji sbírku prvních míst, když zvítězil po boku Františka Kaplánka.

Michálek s Kaplánkem ve finále porazili Miroslava a Michala Drmolovi, třetí místo brali Petr Janík s Martinem Skopalem. Poláci, kterým se zde tradičně daří, letos vyhořeli, nejlepším tým vedený Bogušem Bielem skončil až na desátém místě. Na novou vítězku turnaje se čeká třetím rokem, naposledy zde v roce 2016 vyhrála Slovenka Etela Krchňáková po boku domácího Kamila Vajčovce. Letos se dostala nejdál Jana Konečná, která skončila s Tomášem Michálkem na sedmé příčce.

Turnaj se letos odehrál v pochmurném počasí, náladu ale hráčům zvedla tradičně přátelská atmosféra a bohaté zázemí.

Pétanque na výsluní (extra)

Chrudim – Nejmladšími turnaji víkendu byly sobotní a nedělní klání v Chrudimi. Pořádající Chrupek dokonale využil jarního hladu po pétanque a nabídl další možnosti, kde zasoutěžit. Pétanque na výsluní se konal potřetí a po Češích a Polácích se tentokrát z výhry radovali Slováci, konkrétně Marcela Filová s Michalem Stanem. Ti ve finále přehráli vrchlabskou dvojici Srnský-Michalička, z bronzu se mohli radovat Nikola Homolková-Pavlasová s Milošem Přibylem.

V neděli se pak konal turnaj dvojic Pétanque na výsluní extra, ve kterém se z vítězství mohlo radovat naše nadějné mládí zásluhou Vojtěcha Bílka a Jana Vorla.

Žádné komentáře

Přidej komentář