Slobodová s Valenzem ovládli Velikonoční vejce

Slobodová s Valenzem ovládli Velikonoční vejce

Vojnův Městec – Pétanque, spolu s jízdou na kole a plaváním, se nezapomíná. Opět to připomněl Lukáš Valenz, kterého na prestiž ve Vojnově Městci vyvezla Veronika Slobodová a kteří společně v silně obsazeném turnaji vyhráli. Ve finále porazili Michala Habáska s Pavlem Hejlem mladším, bronz si kanárem vysloužili David Bačo s Tomášem Kutým.

Lukáš Valenz, bývalý reprezentant a vynikající hráč, se v posledních letech z pétanque turnajů stáhl, aby se jal vychovávat své dva syny. Avšak když už na turnaj vyrazí, dokazuje, že ze svého umu nic neztratil, snad je jen třeba trochu obouchat rez. Vinou turnajové nevytíženosti měl Valenz nízkou sílu a svoji spoluhráčku stáhl do nenasazené poloviny startovního pole, a tak se museli rvát od začátku o své místo na slunci. Na slunci metaforickém, jelikož Vysočina přivítala hráče jen pár stupni nad nulou, studeným větrem a občasným mrholením.

Průběžné výsledky prvního kola přitom naznačovaly, že to nenasazené dvojice budou mít velice těžké. Čtyři nejvýše nasazené týmy totiž turnaj odstartovaly udělenými kanáry a málokdo další zaváhal. Po čtyřkolovém švýcaru v postupovém 32KO chybělo jen minimum favoritů, nechyběli však i Slobodová s Valenzem a další dvojice, které na papíře neatakovaly vrchol nasazení, přesto nikdo nepochyboval, že jde o zkušené a výborné hráče.

To byl případ i Michala Habáska s Pavlem Hejlem mladším, který v poslední době také vyměnil pétanque povinnosti za ty rodinné. A povzbuzován svým malým synem, probojoval se Hejl s Habáskem do finále. „Asi nikdy jsem neviděl Habiho tak výborně plasovat. Všechno dával vytrvale pět centimetrů před košona a proti tomu se nedá hrát,“ složil mu poklonu Tomáš Michálek, poražený ze vzájemného osmifinále.

Páté vítězství pro ženu

Letos turnaj nikdo neobhajoval, protože se loni nekonal, a předloňský vítěz František Kaplánek jako jeden z mála předních hráčů chyběl. Navázat na poslední vítězství tak mohl pouze jeho spoluhráč Robert Janeček, kterému se ovšem nedařilo. Vykrystalizované finále naopak nabízelo otázku, zda se turnaj povede vyhrát páté ženě v historii. Dříve se to povedlo Ivaně Březinové, Lucii Venclové, Haně Šrubařové a Kateřině Froňkové. A odpověď již znáte – Slobodová s Valenzem předváděli i přes pokročilou hodinu výborný výkon, a ačkoli soupeř nehrál o mnoho hůře, bylo z toho nakonec vítězství 13:8. „Lukáš byl naprosto excelentní, to jsme prostě museli vyhrát,“ řekla Slobodová, která svého spoluhráče podpořila velmi kvalitní střelbou.

Zápas o třetí místo příliš adrenalinu nepřinesl. Tomáš Kutý s Davidem Bačem z hřiště vymazali své protihráče Petra Juráně s Martinem Pírkem a nadělili jim velmi rychlého kanára. Spolu s finále se ještě dohrávaly zápasy o konečné umístění, které byly okořeněny o to, že se prize money rozdělovalo mezi osm nejlepších týmů. A kdo nedosáhl na finanční a věcné ceny, odjížděl alespoň s břichem plným domácího guláše, který alespoň na chvíli rozehnal pochmurné počasí. Abychom ale nekřivdili Vysočině, i to se v průběhu dne stále lepšilo.

 

Výsledky

Veronika Slobodová
(Carreau Brno)

Lukáš Valenz
(Varan Karlovy Vary)

Michal Habásko
(Aura Havlíčkův Brod)

Pavel Hejl mladší
(PCBD)

Tomáš Kutý
(SKP Hranice VI – Valšovice)

David Bačo
(TOP Orlová)

« z 3 »

1 komentář

  1. Zdravím všechny příznivce petanque. A za pořadatele bych chtěl poděkovat a pochválit hráče/hráčky za účast a předvedené výkony. Díky!
    PS: hezky napsaný článek včetně zdařilých fotografií.

    Reply

Přidej komentář