Víkendový Ořech přepisoval historii

Víkendový Ořech přepisoval historii

Ořech – Obhájit čtyřikrát turnaj ve stejném složení? To se v českém pétanque ještě nikomu nepodařilo. Teda až do soboty, kdy Jakub Konšel s Pavlem Hodboděm opět zvedli nad hlavu trofej za vítězství v Prvomájových koulích Barona Prášila. Po tradičním turnaji se v Ořechu v neděli konal ještě Přístavní turnaj piráta Morgana, ve kterém reprezentační formu potvrdil triumfem Petr Morávek. 

Prvomájové koule Barona Prášila

„Svého času byl ‚Baron Prášil‘ sportovně velmi prestižní, v poslední době si zachovává spíš pohodovější ráz. V každém případě se jedná o turnaj s bohatou a velmi pestrou historií, který jako první přistoupil k vícedennímu hraní tzv. festivalovému stylu,“ napsal o ořešském turnaji, jehož první ročník se konal už v roce 1997, Ivo Michálek. A vystihl to přesně – zatímco česká špička dala povětšinou přednost prestiži ve Vojnově Městci, za Prahu si přijeli zahrát především hráči ze středočeského okolí a k nim tradiční paleta hráčů z Německa, Dánska, Švédska a dalších krajin.

Každé pravidlo je však potvrzeno výjimkou a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Na startovní listině totiž nechyběla dlouhodobá jednička českého pétanque Jakub Konšel, který se turnaje pravidelně zúčastňuje. Turnaj dokázal vyhrát již čtyřikrát, z toho třikrát v posledních třech letech po boku Pavla Hodbodě. A úspěšné duo vyhrávání ještě pořád nemělo dost, naopak si brousilo zuby na historický zápis do českých statistik. Vyhrát turnaj čtyřikrát po sobě ve stejném složení se totiž dosud ještě nikomu nepodařilo.

„Velká zahraniční účast není v Ořechu do počtu, ale přijíždí kvalita. Celkem deset vítězství si odvezli borci z Německa, čtyřikrát se do vítězné listiny zapsalo Holandsko, dvakrát Izrael a Belgie,“ připomněl zahraniční skalpy Ivo Michálek. Letos ale copy Barona Prášila, tradiční poháry, zůstaly v Česku. Nejlepší cizinci se totiž probojovali jen do semifinále a Rolf Bonas s Harrim Kolehmainenem brali bronz.

Ve finále se utkali loděniční Jan Marhoul a David Vondrouš s největšími favority turnaje – již zmíněnými Konšelem a Hodboděm. A pražsko-brněnský hlad po čtvrtém vítězství byl o něco větší než ten soupeřův. Konšel s Hodboděm a týmy, které nechaly za svými zády, si rozdělili speciální poháry a na regionál tradičně velmi vysoké prize money.

Výsledky

Jakub Konšel
(POP Praha)

Pavel Hodboď
(Carreau Brno)

Jan Marhoul
(CdP Loděnice)

David Vondrouš
(CdP Loděnice)

Rolf Bonas
(Německo)

Harri Kolehmainen
(Německo)

Přístavní turnaj Piráta Morgana

V letech 2002-2007 se před „Prvomájovkami“ hrával v Ořechu ještě Malý večerní pivní turnaj, který se později s výjimkou roku 2011 vypustil. Historicky nejlépe si v tomto turnaji vedl Eric De Beer z Belgie. „Na pivním turnaji nejúspěšnější de BEER, ještě aby ne,“ smál se Tomáš Kutý. V neděli se pak hrávalo Májové prasátko, kde Romana Hodboďová s Milanem Haškem dokázali posbírat tři vítězství.

Májové prasátko nahradil od roku 2006 turnaj dvojic Přístavní turnaj Piráta Morgana, který celkem pětkrát dokázali vyhrát Němci. Od roku 2017 je turnaj vypsán pro jednotlivce a z vítězství se dosud radovali Jan Vorel a Ivo Michálek. Oba i tentokrát stáli na startu a chtěli přidat druhý triumf. Do turnaje však vstoupili zcela rozdílně. Zatímco Vorel v kvalitně obsazeném regionálu prohrál hned první zápas a nakonec skončil až na 33. místě, Michálek si poradil hned s několika silnými hráči a dostal se až do finále, kde útočil na obhajobu.

Tu mu ale vyfoukl Petr Morávek, který o dva dny později odlétal do Španělska na mistrovství světa jednotlivců a dvojic. „Půl zápasu to šlo, ale pak začal Čolek střílet po zemi a neměl jsem šanci,“ řekl Michálek, který však za nejtěžší zápas označil ten semifinálový proti skvěle plasující Kateřině Froňkové. „Upřímně nechápu, jak s těmi svými oblouky dokázala na kutálivém povrchu tak dobře plasovat,“ smekl stříbrný hráč.

Úspěšní hráči obdrželi prize money a symbolické rumy kapitán Morgan. Panáka rumu potřeboval také Jan Michálek, který nečekaně prohrál hned první zápas, ve druhém při zuřivém zapisování výsledků zlomil hned dva kolíčky a nakonec i se třemi výhrami ze čtyř utkání nepostoupil, protože měl téměř neuvěřitelný buchholz 5 bodů.

Výsledky

Petr Morávek
(PC Sokol Lipník)

Ivo Michálek
(Carreau Brno)

Kateřina Froňková
(PC Sokol Lipník)

« z 3 »

1 komentář

  1. Ahoj všem,
    mám takové tušení, že Košonek Zdenka Vavroviče má také poslední 4 ročníky stejné vítěze, konkrétně mladého Péťu a Čolka. Jsem zvědavý, jestli příští rok přežije aspoň jedna z těch sérií 🙂 …

    JK

    Reply

Přidej komentář