Český Centrope Cup skončil potřetí v řadě v rukou Poláků!

Český Centrope Cup skončil potřetí v řadě v rukou Poláků!

Liblice – Stejně jako v uplynulých dvou letech zvedl i letos vítěznou trofej z českého Centrope nad hlavy polský tým, tentokrát ve složení Marek Lach, Łukasz Kastelik a Artur Kaluzny. Ve finále mu proti českému tripletu Markéty Palicové, Vojtěcha Lukáše a Vladimíra Brázdy pomohl spolehlivý plas, neomylná střela i pověstná vrchlabská osmička, ze které už Češi soupeřům nedokázali utéct. Ta ostatně zastavila i české adepty na bronz. Trojice zkušených hráčů Alice Hančová, Jan Resl a Jindřich Kauca podlehla v zápase o třetí místo slovinskému týmu Kaji Jamnik, které sekundovali Matej Kršinar a Dragan Antonijević.

Na devatenáctý ročník jednoho z největších pétanque svátků v Česku letos přijelo poměřit síly sto dvacet tři trojic. To už je poměrně slušná skupinka hráčů na jednom místě. Do latě je v Liblicích tradičně staví členové klubu Varan Karlovy Vary, jmenovitě pak mikrofonem zesílený autoritativní hlas Lukáše Valenze. Celý turnaj v reprezentativních zahradách liblického zámku udržují v chodu pouze čtyři lidé, ale přesto šlape jako švýcarské hodinky. 

Pětikolová základní část s postupem do KO 32 je přísná. Dvě zaváhání a šance na postup se rapidně snižují. Budoucích vítězů se to ale nikterak nedotklo. Triplet Marka Lacha projel základní částí turnaje jako nůž máslem. Během pěti kol inkasoval dohromady od soupeřů pouze 19 bodů, na oplátku jich 61 rozdal a postupoval suverénně z prvního místa. 

Oproti tomu tým Markéty Palicové patřil k těm šťastným, kterým na postup z šestadvacátého místa stačily tři výhry. Bronzový slovinský triplet si dovolil drobné zaváhání v druhém kole základní části, tým Alice Hančové se zase nechal ve třetím kole vyškolit od Petra Fuksy a jeho francouzských hostů v poměru 1:13. 

Spanilá jízda Poláků

Ve vyřazovací části turnaje, která žádné chyby nepromíjí, už ale na ničem z toho nezáleželo. Lach se svými spoluhráči nejprve elegantně odstranil z cesty nebezpečnou překážku v podobě týmu Habásko-Hejl-Stoklásek a v šestnáctce doslova smetl krajany z tripletu Daniela Siary, kterým nedovolil ani bod. Čtvrtfinále je postavilo proti dalšímu favorizovanému polskému týmu loňského obhájce T. Lipczynskiho, ale kdo očekával dlouhou bitvu, byl zklamán, protože Lach soupeře vyprovodil nemilosrdně se čtyřkou. Se stejným výsledkem pak v semifinále porazil i tým Alice Hančové. 

Jablonecko-vrchlabský triplet Palicová, V. Lukáš a Brázda nastoupil do KO s daleko větší jistotou než do základní části. Nejprve vyprovodili polský triplet Tadeusze Galuszkiewicze 13:3, potom si podobně hladce poradili s Holanďany pod vedením Monique Bakker. Nakonec je čekal oříšek ztělesněný hvězdným polským triem J. Śliżem, R. Kaczmarekem a T. Grzelakem, který ale dokázali rozlousknout s uspokojivým skóre 13:9.

Slovinci zahájili KO stylově udělením kanára týmu Josefa Kamaryta. Výkon trojice Vyoral-Šplechtová-B. Froňková v šestnáctce ohodnotili pětkou a ve čtvrtfinále sehráli napínavý duel s mladými slovenskými nadějemi z týmu Patrika Šebeni, který rozhodli až čtverkou za konec.

Ostrostřelec Lukáš a prokletý Kauca

Semifinále Palicová vs. Jamnik patřilo k nejdelším a zároveň nejnapínavějším soubojům večera. Oba týmy předvedly nejlepší výkony dne, přestože za sebou tou dobou měly již dobrých čtrnáct hodin hry. Za zmínku rozhodně stojí zejména střelba Vojtěcha Lukáše, který ve druhé, značně vypjaté polovině zápasu prakticky nechyboval. To si ostatně nemohl příliš často dovolit nikdo, protože soupeř každou chybu pohotově trestal. Ve vyrovnaném souboji nakonec prokázali pevnější nervy Češi a zvítězili nad Slovinci 13:10.

V souběžně zahájeném, ale daleko rychleji dohraném druhém semifinále budoucí vítězové nepustili trojici Hančová-Resl-Kauca přes čtyřku. Alice Hančová, která před tím coby univerzál střílela bravurně,  po výměně pozic náhle jako střelkyně ztratila jistotu a vynikající plasy Honzy Resla se před košonkem nikdy příliš dlouho neohřály. 

Finále i zápas o bronz se zahajovaly nedlouho před půlnocí a na hráčích už byla znát únava. Úroveň zápasů šla oproti semifinále dolů a oba české týmy zůstaly stát na pověstné osmičce. Lach-Palicová 13:8, Jamnik-Hančová 13:8. Potvrdily se tak dvě věci. Zaprvé že se Jindřicha Kauci stále drží jeho pověstné prokletí čtvrtých míst, zadruhé že se Palicová s Lukášem stávají českými specialisty na turnaje Centrope Cupu. Už poněkolikáté v nich totiž dokráčeli až na stupně vítězů.

Turnaj se letos odehrával v tropických teplotách, nejeden hráč dorazil domů s kůží do ruda. Startovné letos vystoupalo o trochu výš než v předcházejících letech, kvalita cateringu za to ale stála. Hráči si mohli vybrat ze sladké i slané snídaně, stejně jako ze dvou obědů s polévkou a nebudeme-li se bavit pouze o jídle, velkým plusem letošního ročníku byla přítomná počítadla u každého hřiště. Na prestiži turnaji přidávají i tradičně pestří a kvalitní zahraniční účastníci a lákavé prize money.

 

Výsledky

Marek Lach
(Polsko)

Lukasz Kastelik
(Polsko)

Artur Kaluzny
(Polsko)

Markéta Palicová
(Pluk Jablonec)

Vojtěch Lukáš
(Pluk Jablonec)

Vladimír Brázda
(1. KPK Vrchlabí)

Kaja Jamnik
(Slovinsko)

Dragan Antonijević
(Slovinsko)

Matej Kršinar
(Slovinsko)

 

« z 5 »

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář