Mix Froňková-Vavrovič si podruhé titul utéct nenechal

Mix Froňková-Vavrovič si podruhé titul utéct nenechal

Cheb – Petr Vavrovič mladší dále dokazuje, že má letos formu jako hrom. K vícemistrovi trojic a titulu v jednotlivcích právě přidal další triumf, když spolu s Kateřinou Froňkovou dokázali zvítězit na mistrovství České republiky mixů. V pozdním finále přehráli Veroniku Slobodovou s Danem Bílkem a za celý turnaj nepoznali hořkost porážky. Bronz brali Sylva Mrázková s Jindřichem Kaucou, kteří si poradili s dva roky starými vítězi Miloslavou Kutou a Petrem Tománkem.

Chvíli svítilo slunko, chvíli pršelo. Tu paprsky hřály do zad, tu se hráči a hráčky klepali pod deštníky. Mnohem stabilnější než počasí nad Chebem byly výkony Kateřiny Froňkové a Petra Vavroviče mladšího. Mladí, leč ostřílení hráči v zelených mikinách lipnického Sokolu kráčeli mistrovstvím České republiky mixů jako by se nechumelilo. Že jsou již vyzrálými hráči a ne zelenáči potvrdili pěti výhrami v základních kolech Švýcara.

Krok s nimi dokázala držet jen sehraná dvojice Kutá-Tománek, která v Chebu mixy vyhrála před dvěma lety. Od té doby pétanque hrát nezapomněla, důkazem bylo pět výher ze základních kol. Jelikož loňští vítězové Romana Hodboďová s Pavlem Hodboděm na turnaji chyběli, mohli se valšovičtí hráči pokusit alespoň o odloženou obhajobu.

Nemůžeš pravou? Tak hrej levou!

Do postupové šestnáctky se naopak nepodařilo postoupit celé řádce nasazených hráčů. Chyběli v ní Konečná s Michálkem, Palicová s Lukášem, Blanka Froňková se Zdobinským, manželé Krpcovi, Fafkovi a Korešovi nebo například Tomášková s Fuksou. Šťastní mohli být na druhou stranu Helena a Lukáš Valenzovi, kteří se po delší době zúčastnili turnaje, posbírali čtyři výhry a bez problémů postoupili.

Pozoruhodnou cestu do osmifinále prožili Soňa a Jan Michálkovi, kteří tři zápasy vyhráli a dva prohráli nejtěsnějším rozdílem 12:13. Jejich soupeři se naštěstí snažili a brněnský tým postoupil díky vysokému buchholzovi. Moc hezký úspěch, když si uvědomíte, že Michálková musela kvůli bolesti v pravém lokti přesedlat na hru levou rukou. Sem tam si přesto kouli v rukách prohodila, aby se například vyhnula představené kouli, čímž párkrát šokovala své soupeře.

Michálkovi si v prvním vyřazovacím zápase zopakovali souboj z pátého kola a také tentokrát těsně prohráli s dobře hrajícími Zbyňkem Jakešem a Lenkou Svobodovou. I Veronika Slobodová s Danem Bílkem si v osmifinále dali repete pátého utkání, tým Lucie Kovářové a Pavla Fereše dokázali i napodruhé porazit.

„Pohlídali jsme si to, ale pokukovali jsme po vedlejším hřišti, kde se do té doby skvěle hrající Lukáš s Helčou (Valenzovi) prali s Chmelařovými. Zápas se jim nepovedl, Helča se unavila na střele a prohráli,“ komentovala Slobodová vypadnutí hráčů, kteří před několika lety patřili k české špičce a um v rukou pořád mají.

Čtvrtfinále bez dramatu

Chmelařovi ale další velká jména z turnaje sprovodit nedokázali. Právě s duem Slobodová-Bílek sehráli trochu utahaný zápas, který přes svou délku skončil dost překvapivým a jednoznačným výsledkem 13:1 pro budoucí vícemistry.

Stejným výsledkem porazila Froňková s Vavrovičem Danu Prorokovou a Iva Michálka, kteří se na společné hře domluvili teprve dva dny před turnajem. Kutá s Tománkem vyřadili manžele Lukášovy a nejdramatičtější postup do semifinále uhráli Mrázková s Kaucou, kteří porazili Svobodovou s Jakešem těsně 13:10.

Ztroskotání předloňských vítězů

Mladí hráči z Lipníku nepřestávali šlapat jako namydlený stroj ani v semifinále. V tom vyklepli kolovskou dvojici Kauca-Mrázková jednoznačně 13:4 a postoupila do finále. Do toho se snažili dostat i Kutá s Tománkem, aby v Chebu opět vyhráli, tentokrát jim ale cestu zatarasili Slobodová s Bílkem. „Toho zápasu jsem se trochu bála. Miluška s Peťou nejsou lehcí soupeři, navíc jim Cheb sedí. Naštěstí jsem byla schopná plasovat více koulí, než Miluška dokázala vystřelit, a Dan vyndal vše, co bylo potřeba,“ popsala klíč k úspěchu hráčka brněnského Carreau.

Tentokrát jim titul neutekl

Finále se odehrávalo až kolem půlnoci, přesto na místě zůstal poměrně velký hlouček fanoušků. Někteří jednotlivci byli bohužel opilí a atmosféru nejdůležitějšího zápasu poněkud kazili. Utkání bylo přesto zajímavé a dlouhou dobu nebylo úplně jisté, kdo zvítězí. Pro oba týmy by to bylo premiérové vítězství, touha jim tedy rozhodně nechyběla. Froňková s Vavrovičem ale finále smíšených dvojic nehráli poprvé, před dvěma lety v něm na stejném místě rupli s budoucími vítězi Kutou a Tománkem.

Své zkušenosti z předloňského finále dokázali mladí hráči zúročit a koncovku důležitého zápasu ovládli. „Nečekali jsme to, bylo tam spousta kvalitních týmu, které to mohly vyhrát. Zisk titulu je neuvěřitelný pocit a máme z toho obrovskou radost,“ radoval se z vítězství Petr Vavrovič.

Pověst věčně čtvrtého se tentokrát podařilo protrhnout Jindřichu Kaucovi, který se Sylvou Mrázkovou dokázal v zápase o třetí místo přehrát Milušku Kutou s Petrem Tománkem.

Místním pořadatelům z Chebu se podařilo připravit pěkné mistrovství, na kterém hned z rána zaskočili plno hráčů měkčím povrchem i jinou orientací hřišť. Účastníkům nabídli příjemné prostředí i zázemí a hráči mohli odjíždět spokojeni – byť s častou vidinou daleké cesty z pohraničí.

Výsledky

Kateřina Froňková
(PC Sokol Lipník)

Petr Vavrovič mladší
(PC Sokol Lipník)

Veronika Slobodová
(Carreau Brno)

Dan Bílek
(1. KPK Vrchlabí)

Sylva Mrázková
(PC Kolová)

Jindřich Kauca
(PC Kolová)

 

« z 6 »

 

 

Foto: Jaroslav Boček, Jan Michálek

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář