Vrchlabí je po třech letech klubovým mistrem

Vrchlabí je po třech letech klubovým mistrem

StolínJe dobojováno. Mistrem ČR klubů se v letošním roce stal tým 1. KPK Vrchlabí, na druhém místě skončil Krumsín, třetí jsou obhájci titulu z Carreau Brno. Šampionem 1. ligy se staly Vědomice, které společně s Osikou postupují do Extraligy. O patro níž naopak putuje s Loděnicí Kulový blesk Olomouc.

Prosluněné finálové kolo MČR klubů rozřešilo poslední otazníky v klubové soutěži. Prvním z otazníků byl souboj o titul v Extralize. Dosud neporažené Vrchlabí mělo dva mečboly. V případě jakékoliv výhry dopoledne nad Lipníkem nebo odpoledne nad Brnem by se stalo šampionem. Krumsín hrál s POP Praha a musel zvítězit, aby si udržel naději na titul.

Druhým otazníkem byl boj o udržení v Extralize. Loděnice byla jasným sestupujícím už po minulém kole, pod hrozbou druhého černého Petra byly tři kluby s jedním bodem – Stolín, Sokol Lipník a Olomouc. Stolín hrál dopoledne s Brnem, oči se tedy upíraly především na vzájemný odpolední souboj se Sokolem Lipník. Kulový blesk Olomouc čekal jeden zápas s POPem, kde by si výhrou zajistil setrvání v nejvyšší soutěži. V případě prohry ale na dálku fandil ve zmíněném vzájemném souboji Stolínu, protože Lipník dokázali předtím porazit a na vzájemný zápas by setrvali taktéž.

Play-off 1. ligy mělo rozhodnout v rámci třetího otazníku, kdo bude v příští sezóně bojovat mezi klubovou elitou. Ze čtyřech týmů měly šance na postup tři z nich – PK Sezemice, SK Sahara Vědomice a PK Osika. Tým Hrode Krumsín B kvůli dosud platícímu pravidlu o jednom týmu z jednoho klubu v Extralize postoupit nemohl.

1. KPK Vrchlabí vs. PC Sokol Lipník 29:2

Vrchlabí chtělo o svém titulu rozhodnout již dopoledne a nečechrat si nervy odpoledne s Brnem. Trochu jim to usnadnil Petr Vavrovič ml., který byl den předem na nepříjemném vyšetření a do bojů nezasáhl. „Normálně bych zůstal doma. Ale když mi Fáfa říkal, že budeme hrát odpoledne se Stolínem o udržení, musel jsem přijet,“ prozradil Petr. Horalé letos vynikali v jednotlivcích a proti Lipníku tomu nebylo jinak. Po pěti vyhraných soubojích v jedničkách dokázali vyhrát poměrně přesvědčivě i trojice a mohli začít slavit. Křik se donesl zřejmě i na spodní hřiště, odkud záhy přicházeli hráči z řad soupeřů sportovně s gratulacemi.

Carreau Brno vs. PEK Stolín A 24:7

Carreau mělo ještě před sobotou teoretickou šanci na titul, muselo ale samozřejmě svoje souboje vyhrát. Stolín by se v případě výhry velmi přiblížil záchraně. Již v jednotlivcích ale Brno ukázalo svojí sílu a vyhrálo pět soubojů, jedinou úspěšnou domácí hráčkou byla Iveta Hájková, která porazila Veroniku Slobodovou. Trojice ale ještě nerozhodly, triplet Hájková-Ježek st.-Hájek ml. totiž porazila manžele Michálkovy s Greplem 13:6. Dvojice již ale byly opět v režii obhájců titulu, kteří nepustili domácí přes osmičku a zajistili si pohodlnou výhru 24:7.

HRODE Krumsín vs. POP Praha 25:6

Krumsín by v případě výhry odstřihl Brno od teoretické šance na titul. Na výhru založil už v trojicích, kterými utkání s pražským POPem začínalo. Oba zápasy totiž moravský tým vyhrál a zbylé body nutné pro výhru získal v jednotlivcích, z kterých dokázal vyhrát tři ze šesti. Další body pro Krumsín přibývaly i ve dvojicích a když na závěr porazila Jana Krpcová s Robertem Janečkem na limit silnou dvojici Hodboďová-Konšel 12:11, skončilo utkání jednoznačným výsledkem 25:6. Krumsín si letos počínal v Extralize velmi dobře, od titulu jej dělilo jen jedno vyhrané utkání dvojic na jaře proti Vrchlabí. Kdoví, jak by to tehdy dopadlo, kdyby se mohl účastnit šutér František Kaplánek. Takto je to stejně jako vloni druhé místo.

POP Praha vs. Kulový blesk Olomouc 22:9

Kulový blesk měl na programu pouze odpolední zápas. Po dopoledních porážkách Stolína a Lipníku měl vše ve svých rukou, v případě výhry by najisto setrval v Extralize. Jednotlivci o vítězi nenapověděli, remízový stav dal ale šanci oběma týmům vyhrát celé utkání v trojicích. A to se povedlo POPu, když triplet Vlk-Konšel-O. Preuss vyhrál i v druhém zápase proti týmu J. Konečná-J. Voňka-R. Skopal na limit 10:8. Kulový blesk tak musel spoléhat na domácí Stolín v paralelním souboji s Lipníkem.

PEK Stolín A vs. PC Sokol Lipník 7:24

Jenže domácí nezačali vůbec dobře. Úvodní trojice patřily Lipníku jednoznačně 13:1 a 13:2. A když se následně Sokolu povedlo vyhrát čtyři jednotlivce, bylo o sestupujícím rozhodnuto. Domácí následně vyhráli na limit alespoň jedny dvojice a upravil tak celkové skóre na 7:24. Stolín se ale i přes dvě prohry v závěrečném kole dokázal udržet v Extralize, protože zvládl (nakonec klíčový) duel s Olomoucí hned na jaře. Kulový blesk si v sezóně zapsal jediné těsné vítězství nad Lipníkem a v příštím roce bude muset bojovat v 1. lize o návrat zpět.

Carreau Brno vs. 1. KPK Vrchlabí 21:10

Rozpis přichystal na závěr pikantní souboj, kde se teoreticky mohlo rozhodovat o vítězi. Scénář ale proběhl jinak a tak se hrálo v podstatně uvolněnější atmosféře. Vrchlabí ale chtělo dokázat, že mu titul nepatří jen tak. Náhradníky Michala Havla a Petru Kadavou nechal kapitán sedět a šlo se do plných. A hned v úvodních jednotlivcích pokračovali horalé na vítězné vlně, když ztratili jediný zápas a to ještě v poměru 12:13. Zkušené a kvalitní hráče brněnského klubu to ale nerozhodilo. Ba naopak. Na nevyzpytatelných hřištích si lépe poradili s plasem i střelou a jednoznačně vyhráli obě trojice. Moravané byli lepší i ve všech dvojicích a mohl je tak v srdci hřát jediný skalp čerstvého mistra v letošní sezóně. Brno si tím navíc zajistilo medailové třetí místo v soutěži.

Play-off 1. ligy

Semifinále SK SAHARA Vědomice vs. HRODE Krumsín B 19:12

Vědomice vloni i přes dvě výhry těsně sestoupily z Extraligy a i letos v základní části 1. ligy dokazovaly, že mají kvalitu pro nejvyšší soutěž. Hráči krumsínkého B-týmu ale ve skutečnosti nejsou žádná béčka, což se ukázalo například na letošním MČR mužů, kde trio Drmola M.-Kobza-Pánek vybojovalo skvělou bronzovou medaili. Semifinále ale lépe začali Vědomičtí, kteří zvládli čtyři souboje jednotlivců ze šesti. Kulhánek-Kocourek-Gröschl následně vyhráli první trojice. Druhé triplety ale na limit vyhráli Moravané 12:10. Rozhodnout tak měly dvojice, vědomickým stačil jeden zářez. To nebyl problém pro Kocourka s Gröschlem, kteří nadělili kanára Pořízkovi s Mirkem Drmolou a poslali Saharu mezi elitu.

Semifinále PK Osika vs. PK Sezemice 17:14

Plzeňští hráli Extraligu naposledy v roce 2013, od té doby svědomitě bojují v 1. lize. Nejblíže postupu byli v roce 2017, kde v semifinále těsně podlehli PCP Lipník smolně na skóre. Pro Sezemice je to teprve druhá sezóna, ale již se jim podařilo vyhrát skupinu B. V cestě o patro výš ale stála zkušená Osika a nakonec toto semifinále nabídlo největší drama celého dne. Stav po jednotlivcích 6:6, po trojicích 11:11 a o všem měly rozhodnout dvojice. Jan Valenz s Evou Mrázovou porazili Ondřeje Chocholouše s Klárou Nacu těsně 13:11, do zbylých zápasů zasáhl časový limit. Ladislav Chocholouš s Romainem Nacu zvládl koncovku proti dubletu Mráz-Jirkovský v poměru 12:11. Rozhodl tak poslední duel, kde Jana Radoušová s Milanem Špitálským porazili Nikolu Pavlasovou s Josefem Beránkem 10:7. Osika se tak po dlouhých sedmi letech dočkala a příští rok si v Extralize pocestuje opět po celé republice.

V zápase o třetí místo pak Hrode Krumsín B porazil Sezemice poměrem 19:12. SK Sahara Vědomice porazily ve finále tým PK Osika 20:11 a stávají se šampionem 1. ligy pro rok 2019.

Foto: Vladimír Brázda, Pavel Konečný

Konečná tabulka Extraligy

Pořadí Tým Zápasy Velké body Malé body
1. 1. KPK Vrchlabí 6 5 82
2. Hrode Krumsín 6 5 86
3. Carreau Brno 6 4 44
4. POP Praha 6 3 -12
5. PC Sokol Lipník 6 2 -24
6. PEK Stolín 6 1 -88
7. Kulový blesk Olomouc 6 1 -88
8. CdP Loděnice diskval. diskval. diskval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žádné komentáře

Přidej komentář